Незалежна громадсько-політична газета

Віктор Пась: «Надання якісних освітніх послуг — стратегічне завдання у новому навчальному»

Другого вересня учнівська юнь прийде у затишні класи, спортзали. Веселими голосами наповняться шкільні коридори. До цього заздалегідь готуються учні, батьки, вчителі. Не менш ретельно готують до початку навчального року і самі заклади загальної середньої освіти. У цьому переконує начальник відділу освіти, молоді і спорту РДА Віктор Пась.
У інтерв’ю для «Полісся» посадовець розповідає, чим особливою була підготовка до нового навчального року.

— Добігає до кінця останній місяць літа і незабаром розпочнеться навчальний рік. Як готувалися до цього школи протягом канікул?
— Можливо, на перший погляд може і здатися, що школи на час літніх канікул у стадії паузи, однак насправді там кипить робота: фарбується, миється, поповнюється обновками. Першого вересня діти мають зайти у теплі, охайні, відремонтовані школи та садочки. Кожен навчальний заклад району приділяє цьому особливу увагу. Здійснюються якісні ремонти навчальних приміщень, спортивних та актових залів. Благоустроюються території, ремонтується обладнання спортивних майданчиків, футбольних полів. На сьогодні роботи практично всюди уже завершені. І якщо підсумувати, то загалом на підготовку до нового навчального року у 2019 році було витрачено 2 мільйони 373 тисячі гривень.
— Чи долучалися фінансово до цього батьки?
— Звичайно так. За умови, якщо батьки самі ініціюють питання збору коштів, таке можливо. Це питання внутрішкільне, відділ освіти, молоді та спорту не володіє такою інформацією.
— Чи ж розпочнуть нарешті в Осівцях новий навчальний рік у новій школі?
— Нині будівельна готовність закладу складає понад 90 відсотків. Тож за результатами наради генеральний підрядник директор будівельної компанії «Житлобуд-2», депутат обласної ради Леонід Стефанович сказав, що завершити роботи планують все-таки до початку навчального року. Однак наразі виникли деякі обставини, які можуть відкласти не надовго здачу в експлуатацію новобудову. Як відомо Уряд тимчасово призупинив виділення коштів на Державний фонд регіонального розвитку, з якого на школу в Осівцях мало надійти останніх 10 мільйонів гривень. Тобто говорити про відкриття закладу саме 1 вересня ще не можемо.
— А як справи з будівництвом Стобихівської школи? Минулого року батьки не пускали своїх дітей на навчання, вимагаючи будівництва нової школи. Сьогодні відомо, що вже проведений тендер та укладений договір з підрядником. Чи розпочали будівництво?
— Питання будівництва ЗОШ І-ІІ ст. у селі Стобихівка належить до компетенції Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Волинської ОДА, оскільки вони є замовниками будівництва. На цей час будівництво не розпочато, тривають підготовчі роботи.
— Минулого року учнів двох закладів загальної середньої освіти району не харчували, оскільки шкільні їдальні не відповідали вимогам. Як буде цьогоріч?
— Так, дві шкільних їдальні у попередньому навчальному році не працювали: у Стобихівці та Хотешові. З метою відновлення харчування учнів ЗОШ І-ІІ ст. села Стобихівка у приміщенні шкільної їдальні тривають ремонтні роботи. Їх планують закінчити до початку навчального року. В червні цього року розпочали будівництво нового приміщення їдальні ЗОШ І-ІІІ ст. села Хотешів. На цей час роботи тривають.
— Два роки поспіль для Камінь-Каширського району фінансування утримання шкіл відбувалося в недостатній мірі, втім проблему вдавалося вирішувати. Цьогоріч ситуація повторилася. Чи вдасться і тепер знайти необхідні кошти?
— Як не прикро, але Камінь-Каширщина коштів на утримання шкіл у 2019 році дійсно знову недоотримала. Зокрема, недостача на заробітну плату обслуговуючому персоналу становила 5 мільйонів 600 тисяч гривень. На даний час питання ще не вирішене. Проте є сподівання, що до кінця 2019-го, як в попередні роки, нам вдасться її перекрити.
— Міністр освіти Лілія Гриневич неодноразово зазначала, що малокомплектні школи мають низьку якість, хоча на них порівняно виділяються більші кошти. Чи є актуальним для району питання оптимізації таких закладів?
— Тема – понизити ступінь або закрити школу – є дуже делікатною. І тут питання не лише у вартості утримання таких ЗОШ, а передусім і в можливостях отримувати учнями якісну освіту. Тому відповідно до розпорядження районної ради від 13.02.2019 року № 7-р «Про проведення конкурсу на визначення опорного навчального закладу», розпорядження районної ради від 21.05.2019 року №26-р «Про підсумки проведення конкурсу на визначення опорного навчального закладу» та з метою забезпечення умов для рівного доступу до якісної освіти визначено опорний навчальний заклад ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Хотешів з філією на базі ЗОШ І ступеня с.Котуш. Разом з тим у Камінь-Каширському районі малокомплектними залишаються школи у селах Радошинка та Рудка-Червинська.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *