Незалежна громадсько-політична газета

Залізниця без… поїзда

t_1_zalznicya14Ще зодва десятиліття тому залізниця була чи не найпопулярнішим і найзатребуванішим видом транспорту як серед жителів району, так і організацій, підприємств. Але упродовж кількох останніх років ситуація кардинально змінилася. Перевозити вантажі стали рідше, а зрештою і взагалі перестали. Разом із тим відмінили рух пасажирського дизель-поїзда, бо його рейси нерентабельні, а дотувати їх ніхто не хоче. Кажуть – це збиткова затія. 

Отже, залізничний рух до Каменя-Каширського припинили. Відтак водії автотранспорту порушують питання: чи не варто було б на шляху Камінь-Каширський-Ковель прибрати на залізничних переїздах попереджувальні та обмежувальні знаки. Бо, мовляв, їх наявність зобов’язує зупинятися перед переїздом, хоч колією поїзд і не курсує. Відповідно автомобілісти скоротили б час поїздки, якби їм не доводилося щоразу гальмувати перед знаком «STOP» на залізничних переїздах (а їх по дорозі до Ковеля аж 5).
Тож журналісти «Полісся» звернулися до начальника Камінь-Каширської залізничної станції Сергія Хаймика, аби він пояснив, чи можна в цій ситуації справді щось вдіяти.
Сергій Якович розповів, чому залізничну станцію «Камінь-Каширський» закрили:
– Станція в принципі діюча, проте нині клієнтів мало. Фактично, можна сказати, їх немає. Раніше постійним і єдиним нашим замовником серед підприємств, що діють на теренах району, було ДП “Камінь-Каширський лісгосп”. Однак уже півроку воно не користується послугами залізниці. Більшість вантажів перевозили для приватних замовників, в основному будівельні блоки. Але їм тепер дешевше здійснювати доставку автомобільним транспортом. Адже тарифи на залізничні перевезення зросли. До того ж окрім визначеної плати клієнти мають додатково компенсувати нам витрати за переміщення вагонів. А це близько 200 гривень за один кілометр шляху. Відповідно сума набігає немаленька.
За словами співрозмовника, якщо в минулому краяни часто користувалися послугами залізниці, аби дістатися Ковеля, то наразі такої можливості (та й потреби!) у них немає. Вантажно-пасажирський потяг, який курсував згаданим маршрутом, зняли через відмову обласних чиновників виділяти кошти на компенсацію витрат із перевезення пасажирів. А без цього утримувати потяг нерентабельно.
Поряд з цим Сергій Хаймик пояснив: поки що демонтовувати вказівники на залізничних переїздах ще не варто. Дійсно виходить, що потяг не курсує, а водіям однаково доводиться зупинятися, бо на переїздах встановлені знаки, які забороняють проїзд без зупинки. Втім, як зазначив начальник станції, хоча сьогодні залізничні колії більшість часу простоюють, проте щомісяця задля перевірки їх технічного стану проходить колієвимірювач (спеціальний рухомий вагон). А ще задля дрібних перевезень ними послуговується сама Камінь-Каширська залізниця. Відповідно здійснюється рух і через переїзди. Тому задля безпеки водіїв знаки мають залишатися на своїх місцях.
– Навіть зважаючи на те, що вказівники дублюються звуковими сигналізаторами, котрі вмикаються автоматично, коли потяг здійснює рух коліями, водіям слід дотримуватися дорожніх знаків на переїздах найперше задля їхньої безпеки. Бо при малому вантажопотоку колії ржавіють і датчики можуть не прозвітувати про потяг. Дійсно, перспективи на відновлення руху залізницею мізерні. Та наразі шпали дають, ремонт колій здійснюється, очистка полотна теж. Час від часу при потребі поновлюються і знаки. А як воно далі буде – залишається лише гадати, – підсумовує Сергій Хаймик.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *