Незалежна громадсько-політична газета

Василь Бондар: Рік для міськради був успішним

У ці новорічно-різдвяні дні ми традиційно постукали у двері до міського голови Каменя-Каширського Василя Бондаря і запросили до розмови про плани роботи міськради на поточний рік. 

DSC_0630

— Василю Івановичу, наступив новий рік. Що вам хотілося б залишити в старому році?
— Кровопролиття на Донбасі. Це те, що найбільше тривожить. Хочеться, щоб нарешті вже цьогоріч запанував мир і ми відзначили повернення наших територій. Думаю, що більшість мешканців думає так само.
А ще дуже тривожить і така річ: усі в нас хочуть до Європи, але не розуміють важливого моменту, що крім нас ніхто не наведе лад у нашому домі.
— Чи можна назвати 2018 рік успішним для Каменя-Каширського?
— Безумовно. Рік попри всі негаразди в країні — політичні, економічні та інші — з чисто фінансово-виробничої точки зору був вдалим для нашої міської ради. Зрештою і для міста в цілому. Щоб не вдаватися в деталі, наведу лише кілька фактів: ми перевиконали бюджет і всі програми соціально-економічного розвитку. Виконали навіть більше робіт на мільйон гривень, ніж було заплановано. І це завдяки тому, що вдалося залучити нові фінансові надходження. При цьому держава допомогла нам лише з ремонтом дороги по вулиці Спиридона Гнатюка. А все решту ми робили за свої кошти. І такого обсягу робіт в місті ще не було.
— Розкажіть, які плани розвитку Каменя-Каширського ви будуєте на 2019 рік?
— Міський бюджет на 2019 рік, який ми прийняли під завісу старого року, складається з дохідної частини у сумі 17 мільйонів 489 тисяч гривень. Для порівняння, торік ми мали головний фінансовий документ з розрахунком всього у 14 з половиною мільйонів.
— На що ці кошти маєте намір витратити?
— Левова частка з бюджету піде на капремонт тротуарів, ремонт та будівництво доріг. На програму міскради з вуличного освітлення планується направити майже 400 тисяч грн. Наразі ці кошти підуть як на заміну старих мереж з ліхтарями, так і на створення нових. Відмічу, що також передбачається виготовити документацію для отримання дозволу Камінь-Каширським виробничим управлінням житлово-комунального господарства на розробку надр. Місто повинно мати свій пісок, а не купувати його у когось.
Крім того заплановано виготовити нові генеральні плани забудови для міста Каменя-Каширського і сіл Олексіївка та Підцир’я. Окремо заплановано розробити історико-архітектурний опорний план міста. А біля села Підцир’я буде облаштована рекреаційно-відпочинкова зона з водоймами та спортзоною.
— Василю Івановичу, давайте торкнемося і такого питання. Те, що комунальне господарство прибрало сміттєві баки за колишнім приміщенням готелю “Турія”, а замість них сюди у певні дні з 7.30 до 8 години курсує трактор-сміттєвоз, не найкращим чином позначається на санітарному стані в місті. Сьогодні можна бачити, що не всі встигають зносити сміття у відведений час. Тому багато жителів залишають свої пакунки просто на вулиці, або в закутках. Чи не планує міська рада якось втрутитись у цю ситуацію?
— Я й сам зрозумів, що це нововведення не приживеться. Гадаю, що найближчим часом ми спільно зберемося з жителями та комунальниками і обміркуємо, який вихід можна знайти із ситуації, що склалася. Мене теж не дуже влаштовує те, що тепер біля кожної маленької урни чи контейнера складуються купи із сміттям, у яких копирсаються собаки, коти, сміття розносить на тротуари та проїжджу частину вулиць вітер. На мою думку, з цим треба щось обов’язково вже робити.
— Наданий Вселенським патріархатом Православній Церкві України томос про автокефалію помітно вплинув на духовний світогляд багатьох українців. Тепер вони по-іншому дивляться на роль своєї помісної православної церкви. На одній з недавніх сесій міськради православній громаді Свято-Іллінського храму УПЦ затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва та обслуговування культової будівлі. Можливо, вам відомо, до якого саме патріархату належатиме майбутня святиня?
— Наголошу, що це питання належить вирішувати громаді міста. Депутати дали людям вибір, передавши це місце вірянам у постійне користування. Але треба зважити на те, що набрав чинності закон, згідно із яким Українській православній церкві Московського патріархату належить провести перереєстрацію як такій, центр управління якої знаходиться у країні-агресорі, тобто в Росії. Найвірогідніше УПЦ МП буде називатися Російською православною церквою в Україні або якось по-іншому.
Мені зараз зрозуміло одне: представникам громади Свято-Іллінської церкви треба буде по-новому перереєстровувати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва храму, змінювати назву з УПЦ МП на РПЦ в Україні. Якщо більшість людей захоче, щоб майбутній Свято-Іллінський храм у місті мав приналежність до російської церкви, то це їхній вибір. Але, як на мене, то це не дуже доречно в нинішній складний військово-політичний час.
— Василю Івановичу, головну площу Каменя-Каширського прикрасила цьогоріч дуже пишна зелена красуня-ялинка. Розкрийте секрет, її придбано у лісівників чи, може, як у попередні роки знайшовся благодійник, у якого на подвір’ї вона росла і він вирішив її презентувати місту?
— Про міську новорічну ялинку подбали цьогоріч міські комунальники. Вони привезли її з Клітицького лісництва. При цьому Камінь-Каширське ВУЖКГ взяло на себе всі витрати.
— Як говориться, один у полі — не воїн. Можливо, у ці святкові дні маєте бажання привітати через газету і відзначити когось з активних міських депутатів чи членів виконкому?
— Не скажу, що депутатський корпус міськради ідеальний, але в цілому кістяк сформований із нормальних, компетентних людей. Те ж саме можу сказати і про виконком. Вірю, що всі ці люди дійсно вболівають за своє місто. Тому бажаю всім нам залишити тривоги, сумніви і невдачі в році, що минув. А рік, що наступив, хай буде успішним, нехай здійсняться всі наші мрії і бажання.
Розмову вів Олесь Федорович.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *