Незалежна громадсько-політична газета

Субсидії по-новому

 

15_6ddbd

Наближається опалювальний сезон і жителі Камінь-Каширщини почали задумуватися про оформлення субсидії. Втім нові зміни у законодавстві, які почали діяти з 1 травня, насторожують людей, а тому вони все частіше звертаються до редакції, щоб на сторінках районки роз’яснили окремі вимоги.

Так, чи не найбільше турбує камінь-каширців норма вираховування доходів усіх зареєстрованих. Зокрема запитують, чи братимуть до уваги матеріальне забезпечення, наприклад, дітей, які пішли вчитися, чи сини/дочки, котрі хоч і приписані у будинку батьків, однак фактично проживають у іншому місці.
З цього приводу заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Віталій Леонець пояснює наступне:
— Так. У цих випадках доходи мають враховуватися. Більше того, коли, наприклад, син прописаний біля батьків, то беруться до уваги доходи навіть його дружини та дітей, якщо такі є. Проте панікувати не варто. Держава йде назустріч таким сім’ям і пропонує доходи тих, хто прописаний, але фактично не проживає у помешканні, не враховувати під час розрахунку розміру субсидії. Для цього мешканець квартири при оформленні субсидії в декларації про доходи повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з субсидієотримувачем. Це треба зробити у розділі «склад сім’ї». Зокрема, слід написати: «Зареєстровані, але не проживають». Разом із декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі. А також надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місці, довідка про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо).
За словами Віталія Федоровича, комісія вправі у таких випадках або взяти до уваги при розрахунку субсидії доходи цих членів сім’ї, або ні. Все залежить від результатів обстеження помешкання заявника соціальним інспектором, аналізу відповідних документів. Тобто комісія може прийняти рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п’ять чоловік, а на трьох.
— І це рішення комісії є обов’язковим до виконання тими житлово-комунальними підприємствами, які є надавачами послуг. Тобто послуги нараховуються не на п’ятьох прописаних, а на трьох реальних мешканців. І доходи для обрахунку субсидії також беруться з трьох замість п’яти членів родини, — каже Віталій Леонець.
У той же час цікавить людей і те, яким чином розраховується субсидія, коли серед членів сім’ї є непрацюючі працездатного віку. Зокрема, чи дійсно тепер на них враховують не два, а три розміри прожиткового мінімуму.
І в даному випадку заступник начальника управління соцзахисту населення РДА каже, що це так.
— У разі, коли середньомісячний сукупний дохід працездатної особи менший від мінімальної заробітної плати, для розрахунку субсидії включатиметься середньомісячний сукупний дохід на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму. Раніше дійсно включали на рівні двох розмірів, — пояснює Віталій Леонець. — Також тепер для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування (незалежно від отриманих/не отриманих доходів) і є платниками єдиного податку: першої групи – за кожний місяць враховується дохід на рівні одного розміру мінімальної заробітної плати (було на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб); другої групи – двох розмірів мінімальної заробітної плати (було на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму); третьої групи – трьох розмірів мінімальної заробітної плати (було на рівні чотирьох розмірів прожиткового мінімуму).
Поряд з цим зазначимо, що Кабмін чітко обумовив, хто втратить право на отримання субсидій. Як розповідає Віталій Леонець, не отримуватимуть тепер субсидій власники будинків площею понад 200 кв м. При цьому береться до уваги загальна площа будинку, а не лише житлова. За словами Віталія Федоровича, не можуть претендувати на отримання субсидій громадяни, які мають автомобіль, від дати випуску якого минуло менше ніж 5 років – незалежно, чи він подарований, успадкований чи взятий у кредит. Хоча у цьому випадку комісія ще має право розглянути ситуацію та винести своє рішення, беручи до уваги певні обставини. Але відповідно до нових змін комісія не може розглядати, наприклад, випадки призначення субсидій, коли хтось перебуває за кордоном понад 60 днів, оскільки «це свідчить про приховане працевлаштування».
Повернули і обов’язкову плату.
— Відповідно до змін, що почали діяти з травня цього року, людина, яка отримує субсидію, має сплачувати обов’язкову частку платежу, — каже Віталій Леонець. – Це — так званий соціальний норматив. Наприклад, якщо людині встановили обов’язкову плату 1000 гривень за газ, а вона використала його лише на 800 гривень, то платить 800 гривень. Але якщо людина використала на 1200 гривень, то вона платить 1000 гривень, а на решту нараховується субсидія. Тобто, коли раніше в мешканців були переплати через отримання субсидій, вони не сплачували за комунальні послуги. Тепер потрібно сплачувати цю обов’язкову частку платежу, яка вираховується відповідно до формул. В іншому випадку буде припинено надання субсидії.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *