Незалежна громадсько-політична газета

Чиновники планують лікувати українців через інтернет-мережу

chudo-telemedec

Мільйони українців, які нині проживають в сільській місцевості, десятиліттями не отримують якісної медичної допомоги і змушені займатися самолікуванням, або вдаватися до послуг різного роду цілителів через те, що в їхніх населених пунктах відсутні будь-які заклади охорони здоров’я, немає навіть аптеки. Коли й навпаки, то матеріально-технічне оснащення останніх бажає кращого. Тому про яку якість послуг можна говорити?! Отож у хворої людини залишається лише два варіанти для порятунку: перший – самотужки податися до районного центру, де є кваліфіковані спеціалісти, потрібна апаратура і медикаменти. А це не завжди просто, особливо, якщо лікарня знаходиться за десятки кілометрів звідтіля. Чи викликати “швидку” і надіятись, що вона таки доїде на виклик розбитими дорогами. Як не крути, а перспектива виглядає не надто втішною.

Звичайно, можна створити нову сітку лікувальних установ у селах, реконструювати старі, закупити сучасне обладнання. Наразі схожі кроки здійснюються. Скажімо, цьогоріч на теренах нашого району за кошти європейських партнерів оновили ФАП у Нових Червищах, згодом планують збудувати амбулаторію в Піщане, перетворити ФАП у амбулаторію мають намір також у Раковому Лісі. Та для цього потрібні величезні кошти і не завжди їх можна оперативно відшукати. Коли ж людина в біді, то її не цікавить, чому десь там у “високих” чиновницьких кабінетах не виділяють кошти, вона очікує швидко отримати допомогу, мати змогу на місці купити медикаменти, проконсультуватися з лікарем. Сьогодні розуміють це й там, на верхах, і вирішили розібратися з проблемою за допомогою сучасних технологій.
Ось уже кілька років в Україні обговорюється ідея запровадження телемедицини.

При слові “телемедицина” у багатьох українців, особливо старшого віку виникають асоціації з телебаченням, насамперед популярними наприкінці вісімдесятих, на початку дев’яностих лікувальними телесеансами, що проводили психотерапевти, екстрасенси, тощо. Ті, хто застав радянські часи, пам’ятає, як вечірньої пори родини збиралися перед екранами телеприймачів, ставили поряд наповнені водою банки, клали власні речі, щоб вони “зарядилися” позитивною енергією, котрою згодом зцілювалися їх власники. Не знаю, наскільки дієвим був даний метод лікування, але факт залишається фактом. Тепер чиновники пропонують людям, яким далеко їхати на прийом до лікаря, розповідати йому про свої проблеми через Інтернет. А він вже дистанційно надаватиме пацієнтам фахові консультації, ставитиме діагноз, направлятиме пройти певні процедури, можливо даватиме поради, які краще медикаменти придбати. Варіантів застосування технології – безліч.
За словами експертів, телемедицина стане в пригоді і самим лікарям, особливо тим, які здійснюють практику в селах, адже для встановлення оперативного діагнозу їм потрібно буде лише зробити кілька аналізів, далі передати дані до спеціалізованого лікувального закладу, де наявна більш сучасна технічна база (районна, або обласна лікарня ) і разом з колегами дійти спільного бачення методів лікування пацієнта. Як наслідок це дозволить економити час, так важливий для порятунку хворих людей.

Без хорошого зв’язку проект не реалізувати
На словах виглядає красиво, а от з практичного боку не все так гладко. Щоб запровадити новацію, кожен населений пункт країни, в ідеалі, повинен мати розвинену сітку інтернет-покриття, бажано швидкісного. Наразі ситуація з цим, найпаче в прикордонних зонах, до прикладу на півночі Полісся, є надзвичайно складною. Велика частина тутешніх населених пунктів не те що Інтернету, нормального мобільного зв’язку не має. Але державні мужі заспокоюють: “Нічого хвилюватися, Інтернет буде”. Зокрема, за два роки всі амбулаторії на Волині планують підключити до мережі. В першу чергу її застосовуватимуть, щоб оперативно передавати дані між медзакладами. Як розповів під час нещодавньої наради в ОДА начальник управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк, на розбудову мережі кожна амбулаторія отримає близько 300 тисяч гривень. За його словами, на разі з 90 готових до роботи амбулаторій, тільки 15 мають доступ в Інтернет за технологією 3G, інші послуговуються повільним GSM-зв’язком.
“Нам головне, щоб у нас був інтернет, аби ми могли оперативно передавати дані між закладами”, – сказав Ігор Ващенюк.
У свою чергу заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук підтвердив, що нині найскладніша ситуація з доступом до мережі саме у північних частинах області. Він закликав усіх, в кого немає Інтернету або кому оператори не хочуть його підводити, надати відповідні листи, аби побачити комплексну ситуацію та підготувати план для вирішення.
“Подайте вашу інформацію, де є проблема, далі ми зберемо провайдерів і будемо вивчати ситуацію, як її вирішити. Де не зможемо це зробити власними силами, то будемо робити проект по ДФРР і розбудовуватимемо мережу, шукатимемо й грантові інвестиції. Це буде корисно не лише для медицини, а й для освітнього процесу, для бібліотек, для правоохоронців, щоб встановлювати камери відеонагляду тощо», – звернувся до присутніх посадовець.
Підготував Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *