Незалежна громадсько-політична газета

Про децентралізацію поки що одні розмови

сПонад сім сотень об’єднаних територіальних громад створено в Україні від часу запровадження реформи децентралізації, з них 41 – на теренах Волинської області. Такі офіційні дані маємо під кінець травня. Поки в цьому переліку немає жодної із Камінь-Каширщини, адже тут все ніяк не можуть дійти згоди, яким шляхом рухатися – за перспективним планом, що передбачає появу п’яти ОТГ, змінювати його, чи залишатися в складі єдиного району. Трапляються і просто фантасмагоричні ідеї, скажімо, взагалі проігнорувати державну програму і жити так, як і раніше. Хоча це неможливо законодавчо та навіть невигідно з економічної точки зору, бо перебувати поза бортом децентралізаційного корабля означає приректи себе в майбутньому на великі фінансові втрати. Зволікання вже сьогодні обходиться краянам дорогою ціною. Десятки мільйонів бюджетних гривень, які можна було б використати на розвиток інфраструктури, ремонт шляхів, освітлення, тощо проходять повз район, натомість їх отримують громади, котрі визначилися і об’єдналися. 

Незважаючи на старання експертів, небайдужих до долі краю депутатів і громадських активістів, котрі наполегливо переконують тутешніх мешканців і передусім міського і сільських голів, що укрупнення територій принесе процвітання, значна їх частина не надто активно підтримує, а почасти відверто побоюється адміністративної новації. Підтвердили це й напрочуд “масові” публічні дебати на тему “Успіхи та виклики децентралізації на Волині”, що відбулися в районному будинку культури. Того дня подискутувати разом із запрошеними гостями – координатором Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку Іваном Лукерею, головою Дубівської ОТГ Романом Троцюком, директором Волинського ВП ЦРМС Анатолієм Пархом’юком, іншими поважними спікерами щодо питання провадження об’єднавчого процесу та нарешті погодити, куди нам прямувати далі, прийшли аж (!) … близько чотирьох десятків учасників. Як відзначив у вітальній промові голова районної держадміністрації Валерій Дунайчук, “всі ті, хто справді бажає змін”.
– Ви бачите, яка ситуація з фінансуванням, якими є доходи в окремих сільських радах, які не спроможні утримувати навіть власний апарат. Тому однозначно об’єднання, укрупнення потрібне для того, аби громада була потужною і самодостатньою…. Час розсудить добре це чи погано.
За словами Валерія Савовича, наразі докладаються величезні зусилля, щоб переконати громадян в потрібності об’єднання, та справа ця непроста. Певного успіху вдалося досягти по Сошичненській ОТГ, зокрема нещодавно жителі села Радошинка прийняли рішення приєднатися до Сошичне. Однак загалом Камінь – Каширський район продовжує пасти задніх в децентралізаційній естафеті на Волині. Частина сіл і далі визначається, з ким укладати “союз”. Тож поки тут не створено жодної об’єднаної територіальної громади.
Зволікати зі створенням ОТГ більше не можна, переконаний керівник виконавчої гілки влади району, бо часу, фінансових ресурсів втрачено і так багато.
– Іншої перспективи немає. Хотілося б, щоб об’єднання було добровільне, так як прописано в законі. Щоб виплати на соціально-економічний розвиток, які передбачає держава, прийшли до нас. Адже коли із закону заберуть термін “добровільно”, ніхто коштів на розвиток давати не буде. Про це потрібно казати нашим людям.
Він також наголосив на відповідальності присутніх перед нащадками і на тому, що від їх рішення залежить доля району, виживання маленьких сіл, котрі сьогодні перебувають в повному занепаді, де не працюють ні магазини, ні медпункти.
Подібної точки зору дотримується і голова районної ради Віктор Сус. На його погляд, Камінь–Каширщина має всі перспектив для успішного розвитку, але тільки розмовами справі не допомогти, потрібні конкретні дії. Та саме “конкретики”, зауважив доповідач, дуже не вистачає реформі, так як принцип добровільності створює серед населення різнобачення, не сприяє виробленню спільної позиції. Насамперед серед очільників сільських і міських рад, які замість того, щоб рухатись за затвердженим перспективним планом, займаються філософією та намагаються перетягнути владне покривало на себе. Тож державі слід було провадити її, реформу, адміністративними методами. Торкнувся промовець і питання створення великих громад та проблем, пов’язаних із цим.
Одразу потому слово для виступу надали міському голові Василеві Бондарю. Можливо, сприйнявши сказане попередником за “камінь у власний город”, головний місцевий самоврядник поспішив запевнити загал у цілковитій підтримці децентралізації, вказавши, що на локальному рівні ініціював даний процес ще у 2015 році, однак тоді на його пропозицію ніхто не відгукнувся.
Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк спробував заспокоїти учасників обговорення, що ще не всі можливості втрачені, однак часу на роздуми залишилося обмаль.
– Маємо певний період, аби здійснити реформу, котра сьогодні відбувається в усій державі… Якщо хочемо у жовтні іти на вибори, повинні до серпня сформувати громади. Ми вам в цьому допоможемо, – запевнив Анатолій Іванович.
Ще один із запрошених спікерів заходу – координатор центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку Іван Лукеря розповів про успіхи реформи, головним чином у плані наповнення місцевих бюджетів, розвитку інфраструктури. Торкнувся він і механізму розподілу повноважень, навівши як приклад сусідню Польщу, де подібна українській адміністративна реформа завершилася ще на початку 1990-их років минулого століття. Не бракувало у виступі координатора центру офісу реформ і критичних зауважень щодо неспроможності деяких очільників громад працювати ефективно, вміло розпоряджатися державними субвенціями. Доста звучало кпинів і на адресу місцевих самоврядців. Особливо дивувався Іван Лукеря їхній нерішучості. Погодьтеся, якось абсурдно розмірковувати “об’єднуватися, чи ні” на четвертому році провадження реформи. Особливо, коли зважити, що в Україні вже створено 733 територіальні громади із населенням у понад 6 мільйонів осіб.
– Отримують і виграють тільки активні та відповідальні… Для порівняння, якщо сукупно місцеві бюджети в 2014 році складали 64 мільярди гривень, то за прогнозом Міністерства фінансів України в цьому році – це 291 мільярд гривень. Щорічно місцеві бюджети зростають на 25-27%…. Наприклад, субвенція на соціально-економічний розвиток становила 500 мільйонів гривень, а тепер сукупно підтримка регіонів з державного бюджету складає 38 мільярдів гривень. Об’єднані громади отримують інфраструктурну субвенцію на дороги, садочки, заміну вікон, тощо. Це ще й нові лікарні, школи. Коли казати про виклики, вони теж існують. На жаль, сьогодні деякі органи місцевого самоврядування, навіть маючи “живі” кошти, не можуть підготувати на них проект. Тому ключовим для того, щоб отримати кошти і повноваження, має бути спроможність… Маємо розуміти і те, що державна підтримка не може бути вічною… Реформа триває і зворотного шляху не існує. Питання в тому, чи ми приймаємо рішення сісти в поїзд, який їде, чи залишаємося стояти на пероні.
У відповідь Василь Бондар закликав учасників дискусії перш ніж говорити про добробут громади, обрахувати, які втрати вона понесе від об’єднання. А ще попросив дати місту трохи часу, аби “підтягнути” ресурси.
– Всі говорять, які великі ми отримаємо доходи… Ви мені скажіть, які будуть видатки? Чому ми в Камені–Каширському не маємо об’єднання? Тому, що ніхто не рахував. У нас нині міський бюджет становить 17 мільйонів гривень, але є проблеми з каналізацією, водовідведенням, будується 9 мікрорайонів, треба допомагати людям з електрифікацією. Лише маючи порівняльну таблицю доходів і видатків, можна зробити висновок, як розвиватиметься громада: чи вона буде успішною, чи дотаційною.
На це Іван Лукеря апелював міському голові, що вони, в центрі реформ, теж вміють рахувати.
А поки в Камені–Каширському голови думають про об’єднання, їх колега із Дубівської сільської ОТГ Роман Троцюк понад рік ефективно керує довіреною йому виборцями громадою: розвиває інфраструктуру, шукає інвесторів, спільно з активними жителями втілює енергоощадні проекти, заготовляють деревину, яку потім планують використати на господарські потреби, щепу, а потрапити до новенької школи у місцевому селі Вербка хочуть навіть жителі міста Ковеля. Не так давно взялися за освітлення вулиць, замінюють застарілі натрієві лампи на сучасні світлодіодні. Не за горами створення і власного терцентру, де місцеві люди зможуть отримати всі потрібні послуги.
Чим живе рідна громада пан Роман розповідав довго, та, здається з насолодою. Ще б пак, пишатися є чому. Підсумував Роман Троцюк свій виступ так: “Не голова, а люди керують територією. Влада вибрана тільки для того, щоб направляти цей процес”. Цим самим викликав схвалення загалу, а також багато запитань від присутніх на зустрічі керівників сільських рад нашого району.
Також приєдналися до дебатів та висловили свої думки щодо розуміння децентралізаційної реформи голова Камінь-Каширського відділення Всеукраїнського обєднання ветеранів Віталій Нестерук, громадський активіст Юрій Каденчук і депутат районної ради Світлана Сидорук.
Зокрема, Віталію Нестеруку, котрий має за плечима великий життєвий досвід і особисто був свідком попередніх адмінреформ, чергові зміни не вселяють оптимізму. Звертаючись до громади, він висловив побоювання, що ні до чого путнього це не призведе. Адже, коли ми говоримо про об’єднання територіальних громад, повинні розуміти і всі перспективи і недоліки такого кроку. Тому створенням ОТГ мають займатися відповідальні особи, які спроможні донести інформацію людям. За словами Віталія Степановича, на жаль, сьогодні багато політсил використовують даний процес для досягнення власних політичних амбіцій.
А от депутат Світлана Сидорук навпаки вважає, що децентралізаційна реформа поки є найкращою в Україні. Щодо викликів, то тут, пояснює Світлана Макарівна, інформації достатньо: сільські голови прекрасно розуміють фінансове становище своєї ради, скільки коштів приходить у їхні бюджети, які послуги надають людям, чим живе громада. Тому час завершувати розмови, адже й так проговорено багато.
Паралельно на початку та наприкінці обговорення організатори провели коротеньке голосування, аби визначити, чи підтримують краяни децентралізацію і створення територіальних громад у Камінь–Каширському районі. Результати опитування показали, що переважно всі схвально ставляться до реформи. Додамо, що ініціатива проведення громадського обговорення належить Волинському Центру розвитку місцевого самоврядування.
Олександр ПРИЙМАК,
фото автора.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *