Незалежна громадсько-політична газета

Самоврядування

сРелігійне напруження розрядили депутати

Центральною подією середи, 23 травня, у Камені-Каширському стало сесійне засідання міської ради, яке ввійде в історію міста рішеннями, прийнятими народними обранцями.
Можна сказати, воно пройшло в два етапи. Адже ще зранку, задовго до початку роботи самої сесії, перед входом до сесійної зали та біля адмінбудівлі почали збиратися люди — здебільшого старшого віку жіночки православного віросповідування. Вони прийшли, аби відстояти право церковної громади на земельну ділянку, де раніше стояв Свято-Іллінський храм. Їх прибуло стільки, що коли всі вони зайшли до зали, буквально яблуку не було куди впасти. При цьому самих місцевих обранців, в тому числі з міським головою, в залі було трохи більше двох десятків.
Отож, депутати спершу погодили прохання віруючих. А далі після незначної перерви приступили до розгляду самого порядку денного сесійного засідання.

Дитсадок в Олексіївці – реальна перспектива
Депутати заслухали заступника міського голови Миколу Шворака, який більш конкретно окреслив для присутніх ситуацію з можливістю відкриття дитячого садочка в селі Олексіївка.
Як вже повідомлялося, у цьому приміському селі є велике приміщення контори колишнього радгоспу, яке стоїть пусткою і заростає чагарниками. Отож, до депутата міськради Олега Шуміка звернулися представники громади Олексіївки з пропозицією реконструювати цю будівлю під дошкільний заклад.
За словами Миколи Шворака, міськрада хорошу ініціативу без уваги не залишила.
— Ми вже звернулися з відповідним листом до однієї з проектних організацій і отримали на нього відповідь, — каже Микола Іванович. — Сам проект на об’єкт, садочок, як нам пояснили, обійдеться у 40-50 тисяч гривень. Головне — треба замінити в колишній конторі покрівлю, змінити перегородки кімнат. Загалом вартість робіт з реконструкції цього приміщення складатиме десь орієнтовно 2,3 — 2,5 мільйона гривень. Але це без мереж і меблів.
Міський голова Василь Бондар відразу додав, що якщо міськрада погодить рішення викупити цю контору і підготує відповідну проектно-кошторисну документацію, то можна буде сподіватися на допомогу з боку районної ради.
— Купити приміщення і забити в ньому дошками розбиті вікна — не вихід із ситуації. Треба думати, де взяти гроші, щоб відразу пристосувати його під дитячий садок. Я говорив із керівництвом районної ради. Якщо ми викупимо цю будівлю і передамо її на баланс відділу освіти РДА, то вони обіцяють допомогти співфінансувати її реконструкцію. А спільними зусиллями цю хорошу справу цілком реально втілити у життя, — роз’яснив Василь Бондар.

Дорога вул. Ярослава Мудрого не на часі

Дуже багато звернень від громадян на сесію міської ради надійшло з проханням профінансувати ремонт тої чи іншої вулиці міста. Одне з них, приміром, стосувалося проїжджої частини вулиці Ярослава Мудрого, що в новому кварталі забудови “Порічани”. Варто зазначити наперед, що обранці не підтримали жодного з них.

Як пояснив Микола Шворак, ці дороги не внесені в програму соціально-економічного розвитку на цей рік, а тому зараз їх немає змоги профінансувати.

— Справа в тому, що є програма, прийнята депутатами, на яку закладені видатки з бюджету, — розповів Микола Шворак. — Якщо ми зараз візьмемося фінансувати додаткові вулиці, то не зможемо повністю виконати намічене раніше. Наголошу, що цьогоріч міськрада вже зробила поточні ремонти 13 міських шляхів у білощебеневому покритті. А заяви громадян щодо ремонту доріг їхніх вулиць ми обов’язково ще будемо повторно розглядати. Якщо перевиконаємо бюджет, то будуть додаткові кошти і ми зможемо ще щось в цьому плані профінансувати.

Першачки навчатимуться у найближчій школі

Також на сесії депутати прийняли рішення, що діти міста мають здобувати початкову освіту у найближчій до місця проживання школі вже у наступному навчальному році. Таке “освітнє обслуговування” за територіальним принципом також закріплено у прийнятому минулоріч новому законі “Про освіту”.

Мета початкової освіти за місцем проживання проста — рівномірно розподілити між міськими школами учнів та надати гарантований доступ до них всім, хто проживає у їх територіальних межах.

Як пояснили обранцям перед початком самого голосування, таке рішення є абсолютно необхідним. Адже, приміром, навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей”№1 ім. Євгена Шабліовського м.Каменя-Каширського перевантажений учнями, там вчаться у дві зміни, у спортзалі одночасно змушені займатися відразу 5 класів. У той час навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія” №2 м. Каменя-Каширського не повністю завантажений школярами. Багато діток, які живуть близько біля цього освітнього закладу, чомусь ходять у НВК №1. А ось цьогорічні першокласники цього вже робити не зможуть, вони змушені будуть ходити у ту школу, за якою закріплена їхня вулиця. Чи принесе таке нововведення користь — покаже час!

Олесь Федорович, фото автора.

сс...

сс

ссс

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *