Незалежна громадсько-політична газета

Важка дорога до Божого храму

церква.Громаді Свято-Іллінської церкви надали дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва та обслуговування храму. Відповідне рішення міська рада прийняла на черговій сесії.

Депутати підтримали одночасно рішення про внесення змін до генерального плану центральної частини міста Каменя-Каширського.
Відтак прихожани Свято-Іллінської церкви, яка загинула у вогні три роки тому, нарешті впевнилися в тому, що на цьому місці знову постане храм.

Зазначимо, древня церква, що згоріла, була пам’яткою архітектури. Тож аби розпочати будівництво нового храму, попередній потрібно було зняти з реєстру. Процедура ця виявилася непростою і довготривалою. Численні звернення та клопотання, здавалося, не зрушували питання з мертвої точки. Однак вівторок 22 травня став знаковим для прихожан. Тоді відбулися збори громади за участю священнослужителів, представників облдержадміністрації, райдержадміністрації та міської ради. Обговорили найболючіше: чому дотепер за три роки нічого так і не вдалося зробити?
Актова зала адмінприміщення просто таки гула від обурення людей. Вони не хотіли слухати чиновницьких відмовок про те, що має пройти відповідна процедура зняття церкви, котра згоріла, з реєстру пам’яток архітектури. Віряни висловлювали своє прагнення вже розпочинати будівництво нового храму і для цього вимагали виділення земельної ділянки, інакше, наполягали, і без цього розпочнуть роботи.
Начальник управління культури ОДА Валерій Дмитрук пояснив, що після того, як церковні активісти побували на прийомі у голови ОДА Олександра Савченка, він направив лист у Міністерство з проханням нарешті довести справу до кінця.
— Повірте, на місцях – у районі та області — було підготовлено і надіслано у Київ вже давно відповідний пакет документів для виведення зазначеної церкви із реєстру. Справа затрималася у Міністерстві. Однак тепер голова ОДА знову звернувся туди. Тому прошу почекати, хоча б до 3 червня, поки прийде відповідь, щоб знати, як діяти далі, — звернувся до громади Валерій Юхимович.
Втім люди не виявляли бажання ще чекати, мовляв, це чергові відмовки. Їх турбувало те, що на територію церковного подвір’я, можливо, вже хтось інший поклав око. Та людей заспокоювали, що місце, де стояла церква, не може бути відведене для чогось іншого і тим більше, поки об’єкт не виведений із переліку пам’яток архітектури.
— Нічого із землею до того, поки церкву не знімуть із переліку, не можуть зробити, — пояснювали.
Ця відповідь стосувалася і вимоги вірян стосовно виділення для них земельної ділянки для будівництва церкви. Мовляв, законодавчо визначена відповідна процедура і її змінити місцеві чиновники не можуть, а зобов’язані лише її дотримуватися. Інакше, навіть якщо і буде прийняте будь-яке рішення про виділення цієї земельної ділянки, воно вважатиметься незаконним. Проте люди домагалися свого.
Помічник народного депутата Ірини Констанкевич Світлана Сидорук пояснила людям, що у процедурі зняття з реєстрації залишилося пройти не так вже і багато.
— Коли до Ірини Мирославівни звернулася громада із проханням поцікавитися, чи виведено церкву із числа пам’яток архітектури, чи ні, вона направила відповідний запит у міністерство. І їй прийшла відповідь, що церкву знято, але документального підтвердження цього ще немає. Тобто, по суті, залишається отримати лише документ із підписом міністра, – розповіла Світлана Макарівна. Водночас вона додала: “Якщо треба, Ірина Мирославівна може організувати візит до міністра культури і, наприклад, священики, представники громади можуть особисто звернутися до нього з проханням нарешті видати цей документ”.
Однак і цей варіант люди не дуже сприймали. Для них головна мета – отримання земельної ділянки. Тож після гарячих дискусій було досягнуто певних домовленостей. Передусім вирішили на черговій сесії міської ради прийняти рішення про внесення змін до генерального плану центральної частини міста. Як пояснив районний архітектор Сергій Должко, це необхідно, якщо будувати новий, інакший храм. Бо якби віряни виявили бажання відбудувати церкву у тому вигляді, якою вона була, то цього і не потрібно було б робити. А тепер, якщо вносити зміни в генеральний план, потрібно міській раді знаходити для цього і відповідні кошти. За попередніми підрахунками працівників міськради це може коштувати близько півмільйона гривень.
Окрім того домовилися і про прийняття рішення, зокрема, надання дозволу Свято-Іллінській релігійній громаді на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва та обслуговування Свято-Іллінського храму.
Отож на чергову сесію міськради ці два проекти рішень були винесені першими у порядку денному. І численна релігійна громада знову ж таки прийшла у актову залу адмінприміщення на засідання, аби вкотре продемонструвати своєю присутністю, що люди вже втомилися від слів та обіцянок, а хочуть бачити конкретні підтвердження того, що з ними рахуються і не ігнорують. І депутати підтвердили, що небайдужі до долі Свято-Іллінського храму, проголосувавши за дані рішення.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *