Незалежна громадсько-політична газета

Так козаки тренували мускули

ссМинулої неділі на стадіоні Камінь-Каширського вищого професійного училища відбувся обласний фестиваль з силового багатоборства “Козацькі розваги”. Варто відмітити, що цей захід уже вчетверте поспіль проходить у нашому місті і цьогоріч він став наймасовішим за кількістю учасників.

Для порівняння: у 2016-му в змаганнях брало участь всього лише 9 команд. Минулоріч – 13. А ось цього року прибуло 30 учасників віком від 18 років і старше, організовані у 15 команд силачів.

 

Про те, щоб це свято сили та витривалості, козацького духу пройшло на високому спортивному рівні, завчасно подбали його організатори — обласний та Камінь-Каширський міський центри фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

— До участі у фестивалі ми залучили відразу дев’ять районних команд, — зазначив директор міського центру “Спорт для всіх” Сергій Панасюк. — Зрозуміло, що не все пройшло так гладко під час організації, як хотілося. Через певні обставини деякі команди напередодні змагань розпалися. На жаль, не змогли взяти цьогоріч участь у “Козацьких розвагах” й наші чемпіони Олександр Коб та Володимир Євтушевський. Але ми знайшли вихід, довелося пропонувати спортсменам із різних сіл, які в попередні роки були суперниками, тепер виступати на цих змаганнях разом в одній команді.

Урочистим було відкриття фестивалю. Зі словами привітань і побажань успіхів до присутніх учасників змагань звернулись міський голова Василь Бондар, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук та помічник народного депутата Ірини Констанкевич — Світлана Сидорук.

— Світовий спорт зародився у стародавній Греції, а український — на Запорізькій Січі. Коли козаки не воювали, то відпочивали і тренувалися, поєднували своє дозвілля із саморозвитком і гартом тіла. Через те у них був такий сильний козацький дух. Я вам бажаю, щоб ці змагання вас не лише надихнули на перемогу, а додали сил і наснаги, — наголосила Світлана Макарівна.

У свою чергу міський голова Василь Бондар відзначив, що цей фестиваль важко було б організувати, якби не ентузіазм і наполеглива праця Сергія Панасюка.

— У нас майже жоден спортивний захід не обходиться без цієї людини. У місті діє центр “Спорт для всіх”, який фінансує міськрада. Але якби не було Сергія Панасюка, то це була б лише, переконаний, назва структури, — підкреслив Василь Іванович.

Також під час заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїна АТО, неодноразового переможця обласних та учасника Всеукраїнських фестивалів “Козацькі розваги” Володимира Пушкарука із міста Нововолинська, який у 2014-му поліг у боях під Іловайськом. Представнику команди Нововолинська Сергій Панасюк передав корзину квітів, аби її встановили на могилу молодого героя.

Якщо говорити про самі змагання, то вони видалися доволі динамічними і веселими. Їх учасники були різного зросту і різної статури, однак усі демонстрували чудеса витривалості.

Глядачі, котрі зійшлися, аби побачити, які ж вони, ті козацькі розваги, розчаровані не були. Чого варте лише видовище із жбурлянням 14-кілограмових скріплених разом чобіт через перешкоду! Планка піднімалася все вище і, зрештою, почала підкорятися після висоти 6 метрів лише торчинським, нововолинським, луцьким командам та нашим хлопцям із Підцир’я. То було таке захоплююче дійство, що у якийсь момент у глядачів просто перехоплювало дух і вони гучно вболівали просто за всіх.

Не менше емоцій викликала вправа “Чумаки”, під час якої силачі носили і вантажили на воза по два 50-кілограмові лантухи з піском. Видовищною видалася “Козацька засіка”, яка складалася з вправи із переміщення 200-кілограмової колоди на швидкість через перепони. Спробували себе спортсмени і в ролі каменярів, закидаючи на колоди 50-60-70-80-кілограмові брили. Після таких вправ 70-кілограмові колоди вони піднімали  догори за відведений час вже майже заввиграшки.

Загалом свято вдалось на славу. У підсумку перемогу виборола команда з Маневиччини, яка й буде представляти нашу область на всеукраїнських змаганнях. Трохи більше, як трьома балами їм поступилися спортсмени з Луцького району, вони здобули друге місце. А третю сходинку в напруженій боротьбі, можна сказати, “вирвала” команда “Богатирі” нашого району у складі Петра Шепшелея з Личин та Володимира Царика з Видричів. Хлопці виступили просто блискуче, не давали ні на хвилину розслабитися лідерам змагань.

Хочеться відзначити й інших учасників фестивалю з району, які гідно боролися за перемогу. Це — команди “Найк” (Сергій Ворошик із Піщаного та Максим Ющик з Осівців), “Фаворит” (Павло Самсонюк та Йосип Кіптик із Залісся), “Гетьмани” (Антон Фрінас та Євген Монець з Каменя-Каширського), “Підцир’я-1″ (Олександр Муц та Сергій Муц), “Підцир’я-2″ (Леонід Швай та Олексій Кривдік), “Сошично” (Андрій Шворак та Сергій Шворак), “Самсон” (Олег Баран та Олександр Левосюк із Карпилівки), “Поліські богатирі” (Віктор Макарчук з села Раків Ліс та Захарій Васильчук з Ківерець). Як відзначив Сергій Панасюк, більшість з цих хлопців ще молоді, у них є запал та сила. Тож якщо не припинять тренуватися, то їхні перемоги ще попереду.

с

ссссс

Олесь Федорович, фото автора.

Спорт

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *