Незалежна громадсько-політична газета

Нам не треба війни! Ми хочемо миру!

сЩороку 8 травня світова спільнота відзначає “День пам’яті та примирення” – свято, котре водночас є радісним і скорботним, адже з настанням такого довгоочікуваного миру 1945-го на європейському континенті нарешті припинилися вбивства, змовкли гармати і танки, припинилася стрільба. Та разом з цим людство вжахнулося від усвідомлення того, якою ціною він був досягнутий: за шість років “великої” війни загинули десятки мільйонів військових і мирних жителів, знищено сотні тисяч міст і сіл, зокрема і в Україні. Саме по території нашої країни те бойовище прокотилося чи не найбільше, принісши доста горя майже в кожну українську родину. Тому обов’язок сучасників — пам’ятати жертви і ніколи не повторювати подібну трагедію. 

Ось уже вчетверте поспіль українці приєднуються до загальнолюдської традиції святкування перемоги над нацизмом і спільно з іншими країнами-учасниками Другої світової війни вшановують подвиг солдатів, які виборювали у ворога право на мирне буття, а ще поминають всіх полеглих у цьому протистоянні. Відбулися врочисті заходи і на Камінь-Каширщині. Так, мешканці райцентру, спільно з ветеранами, представниками влади, громадських організацій, духовенства, учнівської молоді пройшли пішою ходою та поклали квіти до пам’ятних знаків борцям за незалежність України минулого і сучасності, Героям Небесної Сотні, воїнам-афганцям, Обеліску Слави, Братської могили.
Потому в приміщенні районного будинку культури відбувся тематичний захід “Пам’ятаємо. Віримо. Перемагаємо”, під час котрого присутні вкотре вшанували пам’ять полеглих героїв, а також привітали зі святом ветеранів. Кожен із них тримав біля серця квітку маку, що символізує пам’ять про ті далекі події.
У свою чергу учасники художньої самодіяльності, ветеранський хоровий колектив возвеличили подвиг солдатів піснею, танцем і щирим, добрим словом. Кожен, хто виходив цього дня на сцену, повсякчас нагадував глядачам, що війни, громадянські конфлікти несуть смерть, руйнують людські долі. Пригадали вони й про жінок, особливо сьогодення, яким випало повторити гірку долю своїх предків, молити в Бога, аби їхні чоловіки, сини, брати повернулися додому живими і неушкодженими з фронтів вже нової війни, що триває на сході України.
Пам’яти і ніколи не забувати жахи минувшини закликав усіх голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук. У той же час представники місцевого самоврядування Віктор Сус і Василь Бондар звернули увагу на значення Дня пам’яті та примирення для сучасників. Доповнив виступ попередників настоятель міського Свято-Миколаївського храму отець Володимир Мицько, назвавши основною причиною воєн гординю і бажання влади.
Олександр ПРИЙМАК,
фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *