Незалежна громадсько-політична газета

Яку воду ми п’ємо?

6b3be85d6d3449c4014ac563efc9b0c9Вода – джерело життя. Та часом вона таїть в собі небезпеку. На Камінь-Каширщині за останні три роки вміст нітратів у питній воді збільшився в понад два рази. Особливо це має насторожити родини з маленькими дітьми, так як останні найбільш уразливі до згаданої речовини і при високих її дозах можуть отримати важкі отруєння. Тому експерти радять завчасно убезпечити себе від можливих неприємностей і здати пробу на аналіз.
– Протягом минулого року нами було досліджено зразки питної води із 22 населених пунктів району. Середній відсоток перевищення вмісту нітратів становить 23,3%. Високий показник речовини виявлений у пробах питної води з сіл Видерта (33%), Ворокомле (28,6%), Хотешів (33,3%), Добре (33,3%), Грудки (29%) та Нуйно (38,9%). До прикладу, 2016-го він складав 21,3%, ще раніше – 17%. Тож спостерігаємо помітну динаміку до зростання, – розповідає завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Камінь-Каширського міжрайонного відділу ДУ “Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України” Юлія Найдич.
За словами Юлії Василівни, винні у такому погіршенні самі люди, адже все частіше використовують для під живлення городини на присадибних ділянках хімічні добрива, котрі є основним джерелом накопичення у ґрунті нітратів, що згодом потрапляють у воду, яку споживають власники.
– Насамперед проблема турбує сільське населення, де відсутнє центральне водопостачання, а тому переважна кількість жителів користується криницями або трубчастими колодязями (скважинами). Так, як більшість місцин у нас низинні, а колодязі копають неглибоко, то після завершення сільськогосподарського сезону весь той бруд залишається у ґрунті і потім просочується у воду. Чому уразливі саме діти? Поясню. До трьох років організм малечі ще нездатний повною мірою “перетравлювати” шкідливі речовини. При перевищенні вмісту нітратів у понад 50 мл/літр таку воду споживати їм категорично заборонено, адже у дітей цього віку менша кислотність шлунку, тому нітрати трансформуються у нітрити, проникають крізь слизову оболонку кишок у кров, де утворюється метгемоглобін. Простішою мовою, відбувається отруєння за класичним типом, а в подальшому — розвиток кисневого голодування клітин. Симптоми хвороби – посиніння ділянок навколо рота, рук і стоп, блювота, пронос.
Як пояснила спеціаліст відділу, чекати критичної межі не потрібно. Якщо краяни хочуть захистити свої родини від негативного впливу нітратів, слід чимшвидше перевірити якість води. Для тих сімей, де є діти до трьох років і вагітні жінки, дослідження здійснюється безкоштовно. Привезти проби можна особисто (в будь-якій ємності, об’ємом не менше півлітра). Також відбір проб планово проводять самі працівники міжрайонного відділу протягом року.
– Люди помилково вважають, що для того, аби позбутися нітратів у воді, достатньо її прокип’ятити. Та це не так. Допомагає тільки якісна очистка, котру в домашніх умовах, особливо при користуванні колодязями, криницями, зробити практично неможливо. Отож потрібно завчасно шукати джерело безпечної води, з розумом підходити до облаштування криниць: не розташовувати їх поблизу городів, вигрібних ям, туалетів, господарських споруд, тощо. Коли ви не можете з тих чи інших причин перевірити воду, а в сім’ї є діти до трьох років, краще використовувати бутильовану воду або перевірену експертами. Наразі контролюються локальні свердловини при школах, тому ця вода безпечна.

Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *