Незалежна громадсько-політична газета

Світ добра і краси

с..«Все прекрасне, що існує в навколишньому світі і створене людиною для інших людей, повинно доторкнутися до серця дитини і облагородити його», – стверджував В. Сухомлинський.
Фоторепортаж про грандіозне свято за участю найталановитіших дітей району.

Сприйняття і розуміння прекрасного починається у дитинстві. Діти пізнають цей непростий і деякою мірою загадковий світ, прагнучи створити у ньому свій світ добра і краси. А коли дорослі допомагають дитині знайти, відчути і зрозуміти красу поезії, музики, живопису, а через мистецтво глибше усвідомити все, що її оточує — природу, предмети, працю людини і її духовні надбання — то ось що з того виходить.
Сприйняття і розуміння прекрасного починається у дитинстві. Діти пізнають цей непростий і деякою мірою загадковий світ, прагнучи створити у ньому свій світ добра і краси. А коли дорослі допомагають дитині знайти, відчути і зрозуміти красу поезії, музики, живопису, а через мистецтво глибше усвідомити все, що її оточує — природу, предмети, працю людини і її духовні надбання — то ось що з того виходить.

На фестиваль учнівської творчості, що проходив у районному будинку культури, з’їхалися учні більшості шкіл району, вихованці будинку дитячої та юнацької творчості. Вони представили кращі номери художньої самодіяльності, а також доробки декоративно-ужиткового, образотворчого мистецтва.
Отож учнівство на районній сцені і співало, й танцювало, обрядові дійства демонструвало, гумором звеселяло. Спостерігали за дійством представники обласного центру естетичного виховання, місцевої влади, районного відділу освіти, захоплювалися артистизмом та майстерністю виконавців, актуальністю і оригінальністю номерів.
Діти ж просто вражали своїми талантами. Неперевершені вокальні номери, хореографічні композиції викликали справжнє захоплення. А виступали на фестивалі справжні артисти із сіл Нуйно, Раків Ліс, Сошичне, Тоболи, Грудки, Полиці, Піщане, Воєгоща, Черче, Видерта, а також міста Каменя-Каширського. Їхнім наставникам-професіоналам справді є чим гордитися. Адже навіть на обласній сцені далеко не всі зможуть створити конкуренцію для таких номерів, наприклад, як цикл народних обрядових дійств (веснянки, ягідні пісні, обжинки), що представили нуйнівський зразковий гурт «Берегиня» (керівник Оксана Теребейчик), гурт «Перепілонька» школи села Клітицьк (керівник Неоніла Кінчак), гурт школи села Гута-Боровенська “Калинонька” (керівник Людмила Балик), танець грузинів, у виконанні хореографічного колективу “Барви” (НВК №1, керівник Світлана Шуляр). Без сумніву, неперевершеними були виступи вихованців НВК №2 Каменя-Каширського, заполонили серця слухачів солістка БДЮТ Даринка Гарбарчук та Мар’янка Шуляр (НВК №1). Бурхливими оплесками вітали виступи хорів сіл Видерта та Раків Ліс. Яскраво виступив хореографічний колектив села Сошичне. Сподобався глядачам виступ і найменшеньких учасників фестивалю — вихованців ДНЗ №2, юного гумориста із села Тоболи Станіслава Кузьмича та ін.
Так само неперевершеними були виставки декоративно-ужиткового мистецтва. Їх підготували керівники творчих студій та гуртків навчально-виховних закладів району. У галереї образотворчого мистецтва були виставлені роботи дітей, яких навчають Людмила Бірук (БДЮТ), Андрій Дубровський (НВК №2), Оксана Кутько (НВК №1), Оксана Крючкова (ЗОШ с. Сошичне). Виставку дитячих виробів із бісеру представила Ірина Антонюк (БДЮТ). Були організовані виставки Олени Нинюк (Підцир’я), Ольги Горбачевської, Людмили Ліцевич (Нуйно). Але найбільше усіх вразила “солодка” виставка Галини Лосєвої з Нових Червищ. На ній були представлені дивовижно красиві та смачні вироби з печива.
Отож у підсумку цього свята творчості відбулося і нагородження закладів загальної середньої освіти за роботу з художньо-естетичного виховання учнівської молоді протягом року. Відтак серед міських закладів загальної середньої освіти кращим було визнано навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – гімназія» №2 м. Каменя-Каширського, який посів першу сходинку. На другому місці відповідно — навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – ліцей» імені Євгена Шабліовського №1 м. Каменя-Каширського.
Серед сільських закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ст. кращою є школа села Нуйно, яка отримала І місце. На другому місці — загальноосвітні школи сіл Сошичне та Нові Червища, а на третьому — загальноосвітні школи сіл Підцир’я та Раків Ліс.
Серед закладів загальної середньої освіти І-ІІ ст. місця розподілили наступним чином: І місце – загальноосвітня школа села Клітицьк; ІІ місце – заклад загальної середньої освіти «Гімназія села Великий Обзир Камінь-Каширської районної ради Волинської області»; а ІІІ місце – загальноосвітні школи сіл Стобихівка та Мельники-Мостище.
Нагородами також відзначено будинок дитячої та юнацької творчості за вагомий внесок у розвиток потенціалу та художньо-естетичне виховання учнівської молоді, керівників гуртків, які представили на фестивалі виставки.
Тетяна ПРИХОДЬКО,
фото автора.

с3

ссс4

с6

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *