Незалежна громадсько-політична газета

З думкою про майбутнє наступних поколінь

сМайже чотири сотні гектарів лісу посадили цьогоріч у ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» під час лісокультурної кампанії.

Заліснення передусім проводилося на ділянках після рубок головного користування та тих, де доводилося зрізати сосни, уражені верхівковим короїдом.

Таким чином створили лісові культури на площі 150 га та провели сприяння природному відновленню з підсадкою сосни і берези на 230 га.

За словами директора підприємства В’ячеслава Кузьмича, для цього лісівники виростили близько 1,3 мільйона сіянців сосни звичайної. Із заготовленого власними силами насіння посадковий матеріал вирощували у всіх лісництвах лісгоспу. А це, до речі, більше 85 відсотків від потреби. Засівали сосну минулої весни, а тепер от через рік готовими сіянцями   заліснили підготовлені площі.

Окрім того, 300 тисяч сіянців сосни звичайної довелося закуповувати.

До речі, садять у ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» не лише сосну та березу. Як розповів головний лісничий Василь Фіц, в багатших  умовах вводять  у нас також модрину європейську, дуб звичайний та ялину європейську.

Посадку лісу здійснюють лісівники в основному своїми силами. Проте проводять і лісокультурні кампанії за участю громадськості, учнівської молоді. Але це не для того, щоб полегшити собі роботу, пояснюють. Такі акції проводять задля виховання у людей бережливого ставлення до природи. Працівники господарства переконані, що це також спонукає людей замислитися над тим, що лісівники дійсно докладають чималих зусиль до догляду за лісом.

Так, минулого тижня працівники відділів, апарату Камінь-Каширської районної державної адміністрації та районної ради разом з лісівниками на чолі з директором ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» посадили 2,5 гектара лісу у Видертському лісництві. І, зокрема, тут це були ділянки, які вирізали внаслідок ураження сосни верхівковим короїдом.

Ця лісокультурна кампанія відбувалася в рамках Всеукраїнської акції “Майбутнє лісу – в твоїх руках!”. Загалом участь у ній взяло майже півсотні держслужбовців. Від виконаної роботи усі її учасники отримали масу задоволення та позитиву. «Адже садити ліс — корисна і добра справа, а головне справа для майбутніх поколінь» — говорили державні службовці, — Це ж як приємно буде роками спостерігати, як із цих сіянців, посаджених нашими руками, формуватиметься молодий ліс».

Дехто вважає, що садіння лісу вручну — це вже пережиток минулого. Мовляв, потрібно використовувати нові технології, зокрема, запроваджувати механізований спосіб посадки. Проте лісівники запевняють, що ліс, посаджений вручну, росте краще, бо тоді у цю справу вкладається душа.

Тетяна ПРИХОДЬКО,

фото автора.

сс

с

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *