Незалежна громадсько-політична газета

Лебедина ідилія

с1Нині на невеликій ділянці водного плеса Броницького водосховища, яку не скувала повністю крига, плаває близько сотні лебедів, або, як їх ще називають, птахів англійської королеви. Адже у Великобританії ще шістсот з лишком років тому цих білосніжних пернатих було оголошено птахами корони за чистоту та шляхетність. 

с2

Птахи мирно плавають, їх багато, і вони допомагають одне одному чистити пір’я, захищатися від хижих звірів і не дають морозові скувати невеличку ділянку водойми, яку облюбували.
— Сюди, щоб побачити цих красенів, приїжджають жителі з міста, довколишніх сіл, підгодовують та фотографуються з лебедями, які, звиклі до людської присутності та уваги, підпливають досить близько й іноді навіть беруть частування з людських рук, — розповідає житель села Брониця Олександр Нікітчук, який теж доглядає за птахами (на фото).
Місцеві допомагають їм вижити усіма способами, адже їжі птахам зараз майже не знайти.
— Ми стараємося підгодовувати лебедів як можемо. Вони такі голодні, що хліб виривають майже із рук. У пошуках їжі птахи часто відлітають, але під вечір, як правило, вертаються сюди знову, — додає пан Олександр.
Птахи прилетіли сюди ще восени і, певно, відлетять навесні, коли потепліє. Адже влітку останніх років десять, кажуть, тут постійно гніздиться пара білосніжних лебедів і більше нікого з лебединої родини сюди в цю пору не допускає.
В Україні є лебеді як перелітні, так і ті, що лишаються на зиму. Зазвичай вони зимують на берегах Чорного та Каспійського морів. Але можуть лишатися і у нас, бо у них досить тепле пір’я. Головне для них у цю пору — клаптик незамерзлої водойми. І місце на броницькій водоймі птахам, схоже, подобається, а селяни своєю чергою тішаться, що мають таких величних сусідів, від яких віє позитивною енергетикою. Особливо в цю холодну пору. Ось тільки орнітологи не рекомендують годувати щедро птахів хлібом, від якого у лебедів може захворіти шлунок. Хіба що можна кидати їм білий хліб, але найкраще годувати посіченими овочами, кукурудзою та пшеницею. Можна давати їм і рибу. А ось зерно найкраще сипати на лід, а не у воду.
Олесь Федорович,
село Брониця, фото автора.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *