Незалежна громадсько-політична газета

Тепер медичну допомогу надаватимуть по-новому

thumb_194663_news_m

Верховна Рада України дала старт медичній реформі, підтримавши відповідний законопроект. І почне впроваджуватися вона вже з 1 січня 2018 року. Що ж чекає українців?
Тут виникає чимало запитань, які стосуються і первинної медичної допомоги, і «швидкої», лікування в стаціонарі, а також, зокрема, за чиї кошти тепер це відбуватиметься.
Отже сьогодні поговоримо на цю тему із головним лікарем Камінь-Каширського ЦПМСД Ігорем Соловйом.

— Реформа медицини буде відбуватися поступово. І цього року передбачається реформування, зокрема первинної ланки, — розповідає Ігор Петрович. – Насамперед, людям потрібно бути готовими до того, що їм в наступному році випаде обирати для себе лікаря, до якого доведеться звертатися у випадку хвороби, і підписувати з ним декларацію.
— Ігоре Петровичу, а для чого все це?
— Передусім для того, щоб мати змогу отримати безкоштовно первинну медичну допомогу.
— Тоді серед кого жителям району доведеться обирати?
— Вибирати треба так, щоб було зручно звертатися. Бо ж можна підписати декларацію і з лікарем з Ковеля, Луцька чи Києва. Але треба зважати на те, що до нього доведеться їхати на прийом.
— Чи є у нас у селах лікарі, з якими місцеві жителі можуть підписати декларацію?
— На сьогоднішній день у кожній сільській амбулаторії є лікарі. Але про майбутнє важко сказати, бо молоді спеціалісти не дуже хочуть працювати у селах. Можливо, завдяки тим змінам, які передбачаються в медицині, буде достатня мотивація для того, щоб вони тут працювали.
— Що ж це за такий документ «декларація» та на який час вона укладатиметься з лікарем?
— Декларація про вибір лікаря первинної медичної допомоги є документом, що підтверджує вибір пацієнтом лікаря. В цьому документі у відповідних розділах буде вноситися інформація про пацієнта, лікаря та за потреби про законного представника, опікуна чи піклувальника пацієнта. На даний час зміст цього документа перебуває на затвердженні. Декларація укладається на період до моменту заповнення нової декларації у випадку зміни лікаря. Відповідно до проекту, людина матиме можливість змінювати лікаря необмежену кількість разів. Чи так воно і залишиться, чи будуть щодо цього якісь зміни, ще не відомо.
— Де можна буде отримати безкоштовно первинну медичну допомогу?
— Безкоштовну медичну допомогу можна отримати в закладі, що надає первинну медичну допомогу. На сьогодні це Камінь-Каширський центр медико-санітарної допомоги. Інший варіант може бути, коли хтось із лікарів виявить бажання і створить своє підприємство, як фізична особа підприємець, отримає ліцензію і буде надавати послуги первинної допомоги, укладе угоду з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). На даний час такої служби ще немає. Але вона має бути створена.
— Сьогодні ведеться мова про 370 гривень на пацієнта. Що це означає?
— Це є кошти, які держава спрямовує на відшкодування лікарю за надані медичні послуги одному пацієнтові впродовж року. Сьогодні це в середньому десь біля 240—250 гривень виходить. У наступному році передбачається 370 гривень. Якщо говорити про те, що лікар буде мати близько 2 тисяч декларацій, укладених з пацієнтами, то, можливо, в когось складеться враження, що ця оплата буде захмарно великою. Але слід зазначити, що ці кошти передбачаються не лише на зарплату, а й на поточні витрати: оплату заробітної плати медсестрі, утримання медичного обладнання, бензин, щоб на випадок чого доїхати до пацієнта… З цього ж будуть відраховувати податки… Але все це лише на затвердженні.
— Чи можна сказати, що всі медичні послуги пацієнтові, який уклав з лікарем декларацію, надаватимуться безкоштовно?
— Можу сказати однозначно: первинна медична допомога буде надаватися безкоштовно.
— А, можливо, відомо, чи буде безкоштовною медична допомога у лікарів вужчої спеціалізації?
— Я можу припустити (зрештою, про це говориться, але все ще на погодженні) що, якщо пацієнт виявить бажання самостійно звернутися до вузькопрофільного спеціаліста, то передбачається, що це буде платно. Якщо ж за направленням сімейного лікаря, то обстеження буде безкоштовним. Проте це лише припущення, оскільки я не бачив відповідних документів, які це регулюють.
— Чи потрібно для сім’ї обирати одного лікаря і чи на кожного члена потрібно підписувати декларацію?
— У кожного потенційного пацієнта, якщо він бажає отримати безкоштовну первинну медичну допомогу, має бути декларація — і у дітей, і у дорослих (для дітей хтось із дорослих буде представником). Ніхто нікого не зобов’язує мати одного і того ж лікаря. У кожного члена сім’ї може бути інший. Це вже пацієнти самі вирішують. Інше питання — в тому, що люди повинні зважати на те, чи зможе лікар, з яким уклали декларації 4 тисячі пацієнтів, надати якісну первинну медичну допомогу. Тобто, чи встигатиме він це робити?
— Нині ведеться мова про «червоний» і «зелений» реєстр пацієнтів. Що це за класифікація?
— Оскільки медична реформа відбуватиметься поступово, 2018 рік буде перехідним. Не всі пацієнти в моменті укладуть декларації із лікарями. Тож визначили такий поділ: «червоний» реєстр – це всі пацієнти, а «зелений» реєстр – ті, хто вже уклав декларацію про надання первинної медичної допомоги. І поки триватиме цей перехідний період, медична допомога надаватиметься усім. Але щойно він завершиться, безкоштовно її матимуть право отримати лише пацієнти «зеленого» реєстру. Хоча у наданні первинної медичної допомоги ніхто не буде відмовляти. Тим паче у наданні невідкладної медичної допомоги.

* * *
Ось так. Більш детально про медичну реформу “Полісся” розповість згодом. Головний лікар Камінь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей пообіцяв ознайомити з черговими нововведеннями, щойно будуть затвердженні усі інструкції. Але жителі району повинні вже готуватися до впровадження медичної реформи.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *