Незалежна громадсько-політична газета

На те вона і щука в річці…

11098081-Globe-textbooks-and-other-school-supplies-Stock-PhotoВчительці оголошено догану за нетактовність у спілкуванні з учнем

Уявіть собі, шановні читачі, ситуацію, що із завтрашнього дня припинили діяльність усі без винятку засоби масової інформації: не видаються газети, не транслюють свої передачі радіо і телебачення, закриті інтернет-ЗМІ тощо. Чи знаєте ви, хто цьому найбільше зрадіє? Відповідь: передусім чиновники виконавчої і самоврядної влади усіх рівнів, а також керівники їхніх структурних підрозділів, уповноважених державою, органами самоврядування на виконання організаційно-розпорядчих функцій, які отримуюють зарплатню від сплати податків мільйонів таких як я, ви… Запитаєте, чому? Читайте далі і робіть висновки.

З газетних публікацій читач знає про факт некоректної поведінки вчительки ЗОШ села Грудки Світлани Іщик щодо учня 9 класу Владислава Луцика, батько котрого несе бойову службу в зоні АТО на Донбасі. Нагадаємо, Світлана Миколаївна на уроці при дітях пообіцяла, що за поведінку хлопця, як покарання, змусить його поїхати на війну, до батька.

Цього не зміг стерпіти дядько Владислава — Олександр Луцик, тобто брат його батька, і зважив за потрібне розповісти про це журналістам і читачам “Полісся” (газета від 21 жовтня ц.р.).

Без сумніву, факт кричущий. Так як він набув широкого розголосу і обговорення, то, як це буває зазвичай, годилося б дирекції школи, відділу освіти так само публічно поінформувати громадськість про вжиті заходи. Оскільки цього не відбулося, Олександр Луцик 13 листопада ц.р. знову звертається до редакції з листом (в редакції — копія, підписана автором власноруч, в О.Луцика — оригінал), в якому просить дирекцію школи і відділ освіти сказати нарешті своє слово і дати оцінку того, що сталося. Редакція задовольнила справедливе прохання нашого читача і опублікувала його лист на сторінках газети від 25 листопада. І лише після цього, 29 листопада, через півтора місяця після ганебної події, на сайті відділу освіти вперше з’являється інформація-реагування на крик душі Олександра Луцика, зокрема, публікації в “Поліссі”. Ось її зміст дослівно без виправлень:

“Відділом освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації у межах своїх повноважень було проведено службову перевірку факту  неетичних   висловлювань учителя ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки Іщик Світлани Миколаївни у розмові з учнем 9-го класу Луциком Владиславом. Зауважимо, що громадянин Луцик Олександр Миколайович, який є автором статей у газеті «Полісся», був повідомлений про результати  розгляду рекомендованим листом  (відповідь від 17.11.2017 №1022/12/2-17). Слід зазначити, що згідно чинного законодавства України він не є законним представником учня 9-го класу Луцика Владислава.

Так, з метою з’ясування обставин справи було проведено бесіди  та взято письмові пояснення 23.10.2017 в Іщик Світлани Миколаївни, вчителя зарубіжної літератури ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки; 24.10.2017 – в Іщик Людмили Трохимівни – класного керівника учня 9-го класу Луцика Владислава; 24.10.2017 та 30.10.2017 – в Решетовського Івана Івановича – директора ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки; 23.10.2017 – в Луцик Тетяни Петрівни, -матері учня 9-го класу Луцика Владислава. Встановлено, що мав місце факт некоректного та нетактовного висловлювання вчителем ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки Іщик Світланою Миколаївною в адресу учня 9-го класу Луцика Владислава. 25.10.2017 на нараді педагогічного колективу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки при директорові школи розглядався вищевказаний факт, на якій було засуджено дії Іщик Світлани Миколаївни, а також з метою запобігання виникненню подібних випадків попереджено її та усіх присутніх про недопустимість вчинення подібних дій.

Відповідно до Закону України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту» відділ освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації  не наділений повноваженнями щодо прийняття, звільнення і, відповідно, притягнення до дисциплінарної відповідальності педагогічних працівників. З 28.09.2017 ці повноваження  належать директору закладу освіти. Тому відповідно до наказу ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки від 25.10.2017 № 56-к/тр Іщик Світлану Миколаївну, вчителя зарубіжної літератури ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки, притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді оголошення догани за вищевказані дії.

Разом з тим повідомляємо, що Іщик Світлана Миколаївна попросила вибачення за свої дії у Луцик Тетяни Петрівни, матері учня Луцика Владислава. Згідно письмових пояснень від 23.10.2017  Луцик Тетяни Петрівни, яка згідно ст.242 Цивільного кодексу України є законним представником цієї дитини, порозумілася з вчителем Іщик С.М. та претензій до неї не має.

З огляду на вищевикладене, інформація в газеті «Полісся», автором якої є громадянин Луцик Олександр Миколайович, щодо бездіяльності дирекції школи села Грудки та відділу освіти  Камінь-Каширської райдержадміністрації стосовно факту  нетактовних висловлювань учителя ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грудки Іщик Світлани Миколаївни у розмові з учнем 9-го класу Луциком Владиславом, не відповідає дійсності”.

Ось так, шановні читачі, газета в очах начальника відділу освіти Віктора Пася залишилася винною, що повідала широкому загалу про недопустимий вчинок вчительки та спонукала дирекцію школи і відділ освіти до конкретних дій. Зверніть увагу лише на дати публікації матеріалів, дату отримання редакцією другого листа О. Луцика та дати реагування іншою стороною. І все стане зрозумілим.

А тепер знаєте відповідь на запитання, поставлене на початку статті? Молодці, здогадалися. Якби не було у даному разі газети або загалом ЗМІ — чиновникам жилося б безтурботно і комфортно. Жили б вони за завісою таємничості, як за влади комуністів. Чи змусив би їх простий селянин розбиратися з некоректною вчителькою чи захищати моральні інтереси учня і його батьків? Бере сумнів. А так, як кажуть в народі, на те вона і щука в річці, щоб карась не дрімав.

Лише так, силою друкованого слова, Майданом тощо можна повпливати на тих, від кого залежить наше життя.

Петро ПОЛІСЬКИЙ.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *