Незалежна громадсько-політична газета

Дорога до Клітицька заростає зеленими тунелями

DSC_2130Водії не дадуть обманути, що чим нижчий “статус” автошляхів, тим важче ними зараз їздити. У найжалюгіднішому стані у нас дороги до сільських населених пунктів. За ними дорожня служба практично не доглядає. Влада знайшла таке собі виправдання цьому. Мовляв, хочеш, громадо, до села дорогу без ям, дай п’ятдесят відсотків коштів, наприклад, на ремонт автошляху. Не даєш чи не маєш коштів — борсайся в багнюці і вирвах. А те, що всі ми, автовласники, сплачуємо податок на утримання доріг при купівлі пального, до уваги не береться. Хто б що не казав, але доки в Камені-Каширському діяв райавтодор, як самостійна господарська одиниця, то дороги в районі краще доглядалися, були більш-менш хоч погрейдеровані та почищені.
Головне, до керівника можна було напряму достукатися. А з часу, відколи наш райавтодор перетворили в дільницю, підпорядковану Старій Вижві, усе кардинально змінилося.
Особливо страждають білощебеневі шляхи. Щоправда, наприклад, дорогу Запруддя-Карасин цими днями прогрейдерували, засипали глибочезні ями щебенем. Але яких зусиль це коштувало!

Зрештою, що вже говорити про якісь там щебеневі дороги до віддалених сіл? Навіть приміські артерії на зиму залишилися без ямкового ремонту. А ще чомусь дорожники перестали чистити узбіччя шляхів від чагарників і бур’янів. Може, забули, що і це є їх прямим обов’язком?! Тому на окремих ділянках дороги заросли так, що в прямому сенсі стали схожі на джунглі.
Як переконливий приклад — асфальтний шлях між Каменем-Каширським та селом Клітицьк, який заростає акацією. Якраз перед урочищем Дубицьк вона з обох боків так огорнула асфальтне полотно своїм гіллям, утворивши справжні зелені тунелі, що в деяких місцях дві автівки вже ледве безпечно можуть розминутися. Про це в редакції розповів Клітицький сільський голова Степан Склезь.
До речі, на початку року цей голова із жителями власноруч поремонтували частину цього шляху своїми силами. Закупили матеріали, звезли всю техніку, яка в кого була, і залатали ями та вибоїни бетоном.
— А як бути інакше? Хоч ця дорога і значиться на балансі служби автомобільних доріг, але ми вимушені були полатати її самотужки. Адже втомилися ждати милості від влади і дорожньої служби, набридло, як говориться, гецати ямами, — каже Степан Степанович.
Щодня цим шляхом курсують рейсові автобуси, на роботу їздять люди. А не ремонтували цю дорогу з часу, відколи збудували. Тепер ще й узбіччя перестали чистити.
Неодноразово Степан Склезь звертався до дорожньої служби з проханням вирізати чагарники над дорогою до Клітицька. Щоправда, дорожники одного разу спрацювали на свій лад. Вибірково, за словами Степана Степановича, робітники служби на окремих ділянках більшу акацію, яку можна взяти на дрова, зрізали. А менші деревця чомусь лишили рости. Можна не сумніватися, що на папері в чиновників ця дорога вже почищена і гроші списані. А насправді картина зовсім інша.
— Тому я минулого вівторка знову змушений був звернутися через владу району до Камінь-Каширської філії Старовижівського автодору, аби вона повторно провела чистку узбіч до села Клітицьк. Побачимо, як дорожники на цей раз спрацюють. У європейських країнах платники транспортного збору, коли побачать де ямку на дорозі, одразу телефонують відповідній службі! І та негайно наводить лад. У нас ціни на пальне вже майже зрівнялися з європейськими. З акцизу на пальне стягується податок на дороги. Чому ж тоді ями на наших шляхах глибшають, а чагарники на узбіччях густішають? — запитує очільник Клітицької громади.
Олесь Федорович,
фото автора, село Клітицьк.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *