Незалежна громадсько-політична газета

Боротьба за Камінь-Каширський госпітальний округ триває

Днями з цього приводу делегація району побувала на прийомі в губернатора Володимира Гунчика і, здається, змогла переконати його. Голова ОДА доручив начальнику управління охорони здоров’я Ігорю Ващенюку підготувати додатковий лист-пропозицію про створення на Волині четвертого Камінь-Каширського госпітального округу

2

Уже понад півроку жителі Камінь-Каширщини намагаються отримати відповідь на питання: бути чи не бути госпітальному округу з центром у Камені-Каширському?
Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик каже, що це вирішує Міністерство охорони здоров’я. У той же час МОЗ наголошує, що саме громади визначають, яких і скільки медзакладів вони потребують. Тобто подання пропозицій про створення госпітальних округів належить до сфери відповідальності місцевої влади. Кабінет Міністрів України та Міністерство охорони здоров’я слідкують за методологією та технічними критеріями формування округу.
Відтак чіткої відповіді на зазначене вище питання дотепер так і не отримали.
Перше подання Волинської облдержадміністрації про створення трьох госпітальних округів голова ОДА Володимир Гунчик відкликав. Другу пропозицію про створення 8-ми госпітальних округів (з центрами в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Любомлі, Камені-Каширському, Маневичах та в Ратному) та третю про створення 5-ти (з центрами в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Любомлі та Камені-Каширському) МОЗ не прийняло, повернувши на доопрацювання.
Однак громада Камінь-Каширщини не перестає надіятися і рішуче домагатися свого. Адже у робочому варіанті створення госпітальних округів на Волині передбачалося саме чотири: Луцького, Ковельського, Нововолинського та Камінь-Каширського. А у випадку нестворення Камінь-Каширського госпітального округу більшість жителів віддалених сіл району будуть позбавлені можливості вчасно отримувати доступні медичні послуги.
Боротьба за госпітальний округ розпочалася ще взимку. Представники району побували у Верховній Раді, де на брифінгу висловили своє прохання створити госпітальний округ з центром у Камені-Каширському. Зустрілися вони і з представниками Міністерства охорони здоров’я. Від них, зрештою, почули, що створення Камінь-Каширського госпітального округу можливе.
Були небайдужі камінь-каширці і на сесії обласної ради, коли розглядалося питання кількості госпітальних округів на Волині.
Право на існування Камінь-Каширського госпітального округу відстоювали на засіданні профільної постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.
Нещодавно депутати районної ради знову прийняли відповідне звернення до керівництва держави та голови Волинської ОДА.
І ось минулого понеділка делегація у складі голів фракцій районної ради, медичних працівників та небайдужих громадян на чолі із головою районної ради Віктором Сусом та головою райдержадміністрації Валерієм Дунайчуком побувала на прийомі у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Висловили свою позицію та навели відповідні аргументи щодо необхідності створення Камінь-Каширського госпітального округу головний лікар Камінь-Каширської ЦРЛ Людмила Потягайло, народний депутат України Ірина Констанкевич, яка, до слова, від самого початку підтримує камінь-каширців у цьому питанні.

пп
— Я тримаю у руках рекомендації МОЗ, Рамкові вимоги до лікарень, які входитимуть до госпітального округу. Вони, м’яко кажучи, насторожують. У випадку створення на Волині трьох госпітальних округів Камінь-Каширська ЦРЛ у перспективі може бути багатопрофільною лікарнею першого рівня. Відповідно до цих вимог у нас мало що залишиться. Тобто з точки зору медиків це вже буде не лікарня, а «больничка». Це не можна вважати покращенням медичної допомоги. Навпаки, якщо говорити про доступність до медичних послуг, то це може перетворитися на проблему. Фактично у нас має залишитися тільки медицина невідкладних станів, акушерство та гінекологія, реанімація, загальна терапія, загальна хірургія, загальна педіатрія. Тобто лише кілька відділень. А також наданная спеціалізованої медичної допомоги в амбулаторних умовах та денному стаціонарі за двома напрямками, де мають працювати лор і окуліст. Всіх інших вузьких спеціалістів — ендокринолога, кардіолога, невропатолога та ін. — у нас не буде, — підкреслила у спілкуванні з Володимиром Гунчиком Людмила Потягайло.
Проте Володимир Петрович зауважив, що у багатьох лікарнях області так само хвилюються з приводу скорочення відділень, а відповідно і персоналу. Та, мовляв, поки не відбулася реформа, не варто «точити ножі».
— По-перше, ніхто ще ніякого кінцевого рішення по медичній реформі не прийняв. Комітет Верховної Ради “зарубав” пропозицію Міністерства охорони здоров’я щодо госпітальних округів. Коли ми обговорювали на комісії кількість госпітальних округів на Волині, то зупинилися на 5-ти. (Хоча, зазначу, що я не підтримую одночасного створення і Володимир-Волинського і Нововолинського.) Однак міністерство каже, що це не підходить під наші канони: або три, або ніяк. Добре. Але це не є позиція адміністрації. Якщо є сьогодні позиція зберегти персонал, функціонал, я буду обома руками виступати “за”.
Поряд з цим Володимир Петрович звернув увагу на те, що не треба медичну реформу пов’язувати із адміністративною.
— Це неправильно. Створення госпітальних округів ніяк не пов’язане з майбутньою адміністративно-територіальною реформою, — сказав він. – Я реально вбачаю на території області від шести до восьми районів. Це моя позиція. В тому числі я реально бачу Камінь-Каширський район. Я не бачу Турійського, Ківерцівського, Локачинського, Швацького районів. Хай на мене не ображаються. Я знаю історично, що в той час, коли я ходив у школу, то в нас в області було лише 5 міст: Луцьк, Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський і Камінь-Каширський. Тому Камінь-Каширський район я реально бачу. Це моя позиція і я буду її відстоювати, доки працюватиму на цій посаді, — підкреслив голова облдержадміністрації.
На це представники Камінь-Каширщини зауважили, що оскільки голова ОДА бачить в перспективі Камінь-Каширський район, то цілком логічно постає питання Камінь-Каширської лікарні.
Поряд з цим народний депутат Ірина Констанкевич зауважила, що зрештою, коли ведеться мова про збереження напрацювань Камінь-Каширської лікарні, варто говорити і про загалом доступність медичних послуг для людей, які проживають у Камінь-Каширському та сусідніх Любешівському і Ратнівському районах.
— У випадку створення лише трьох госпітальних округів, люди, які проживають на півночі Волинської області, не матимуть можливості 60-хвилинної доступності до якісної послуги. Тобто будуть порушені основні критерії, які закладені у постанові про госпітальні округи, — сказала Ірина Мирославівна.
А зараз, зауважимо, у Камінь-Каширській центральній районній лікарні надається досить широкий спектр медичних послуг. І місцеві жителі звикли, що лише у крайніх випадках їм треба звертатися, наприклад, в обласні медзаклади. Впродовж року лікарня приймає понад десять тисяч хворих. Поліклініка розрахована на прийом шести сотень пацієнтів на день.
На прийомі голови ОДА торкнулися і питання професійності камінь-каширських лікарів. Однак говорити про це, як зауважили представники делегації, дещо неправильно, адже табель оснащення райлікарні не відповідає сучасним вимогам. Місцеві лікарі намагаються працювати ефективно навіть і в таких умовах, які є. Звичайно, матеріально-технічну базу Камінь-Каширської ЦРЛ потрібно оновлювати, щоб покращити якість надання медичних послуг у випадку створення госпітального округу з центром у Камені-Каширському. Але зрештою саме для цього ж і проводиться реформа.
У ході розмови Ірина Констанкевич додала, що четвертого липня відбулася нарада, на якій обговорювалося створення госпітальних округів, за участю заступника міністра охорони здоров’я України Павла Ковтонюка. Згадувалася Волинська область. І, власне, на цій нараді Ковтонюк наголосив на тому, що питання кількості округів вирішується на місцях.
На що Володимир Гунчик відповів:
– Це позиція чиновника, який сховав голову у пісок. Бо для людей вони говорять одне, а мені у рекомендаціях пишуть інше. От хай міністерство скаже, що «ми вважаємо, що Камінь-Каширський відповідає відповідним вимогам», або «обходячи відповідні норми…». Повірте мені, ви отримаєте стовідсоткову мою підтримку.
— Але я була на прийомі у Ковтонюка і ми брали карту і дивилися, — переконувала народний депутат. — І він погодився з тим, що дійсно на півночі Волині потрібно створювати четвертий госпітальний округ.
— Якщо пан Ковтонюк напише мені відповідь: «Шановний Володимире Петровичу, розглянувши ваші пропозиції, міністерство рекомендує вам вийти з пропозицією створити четвертий округ…». Баста. Крапка. Тут же буде лист за моїм підписом в МОЗ, що я цю пропозицію підтримую. Тим більше, що найперша моя пропозиція була чотири госпітальних округи, — відповів Володимир Гунчик.
— То треба і зараз говорити про 4 госпітальні округи. Я готова поїхати у міністерство і говорити про 4 округи. І це питання нам треба вирішити зараз. Тому що вже ведеться мова про фінансування і інвестиції, які будуть заведені на ці госпітальні округи у 2018 році. Окрім того при Міністерстві охорони здоров’я створена програма «Дороги до лікарні». Якщо ми не потрапляємо в перелік цієї програми, на дороги фінансування не буде. І тоді ми можемо залишитися не лише без фінансування на медичне обладнання, а й без грошей на дороги, — наголосила Ірина Констанкевич.
Однак думка Володимира Петровича з приводу ремонту доріг дещо інакша.
— З першого січня наступного року всі державні дороги місцевого значення передаються на баланс обласної державної адміністрації, — зауважив він. – Наприклад, ми отримуємо 500 мільйонів, збираємо райони і кажемо: «Шановна місцева владо, скажіть, які дороги ремонтувати?». Тоді сільські голови, районні ради робитимуть списки і тільки тоді подаватимуть в область. І якщо треба ремонтувати дорогу від лікарні до лікарні, то це рішення будете приймати ви. Тому що обов’язкове співфінансування 50 на 50.
Ось так. Проте під кінець розмови непорушність Володимира Гунчика дещо послабилась. Певних домовленостей таки вдалося досягнути. Володимир Петрович пообіцяв звернутися у МОЗ із пропозицією створення Камінь-Каширського госпітального округу.
— Виходячи з тієї позиції, яку я озвучив, я зараз даю доручення Ігорю Ващенюку навздогін до того листа, який ми відправили, написати лист про те, що обласна державна адміністрація, проаналізувавши ситуацію, яка сьогодні складається, вносить додаткову пропозицію добавити до своєї пропозиції четвертий округ.
Однак, для забезпечення позитивної відповіді МОЗ певні перемовини повинна провести і народний депутат Ірина Констанкевич. Окрім того вона взяла на себе зобов’язання дійти з народними депутатами спільної виваженої позиції щодо чотирьох госпітальних округів для Волині.

3

* * *
А тим часом до Української асоціації районних та обласних рад надійшов проект розпорядження Кабміну “Про затвердження переліку госпітальних округів у Волинській області”. Цей проект потребує узгодження з всеукраїнськими асоціаціями місцевого самоврядування, тому й потрапив до УАРОР. Асоціація просить обласну раду висловити свою позицію з цього питання. Тільки от проектом розпорядження передбачено утворити на Волині три госпітальні округи з центрами в Луцьку, Ковелі та Нововолинську. Яка буде відповідь чи вже була, наразі ми такою інформацією не володіємо. Сподіватимемося лише, що вся розмова з Володимиром Гунчиком відбулася не марно, а лист від нього з пропозицією створення Камінь-каширського госпітального округу таки встигне наздогнати попередню пропозицію про 3 округи і Міністерство не проігнорує нас. Бо ж, як багато хто вважає, жителі волинської північної глибинки, де практично повне бездоріжжя, ще більше стануть обмеженими у вчасному отриманні якісних, сучасних медичних послуг.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

P.S. Під час підготовки матеріалу до друку нам стало відомо про те, що лист, підготовлений у Мінохорони здоров’я з пропозицією створення четвертого на Волині Камінь-Каширського госпітального округу, голова ОДА Володимир Гунчик підписав.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *