Незалежна громадсько-політична газета

Українців почали штрафувати за авто з іноземними номерами

 

Які небезпеки приховані за оманливою

вигодою купівлі дешевих авто із Європи?

 45387353 

Ситуація на автомобільному ринку України сьогодні нагадує гру на виживання. Якщо раніше місцеві дилери могли похизуватися зростанням продажів нових авто, то тепер через фінансову неспроможність більшість громадян змушені купувати авто з пробігом, або взагалі вдаватися до напівлегальних схем. Мова іде про так звані машини на європейських номерах (в основному польських чи литовських), що останнім часом масово заполонили автошляхи країни. Особливо помітна дана тенденція в прикордонних областях – Волинській, Рівненській, Закарпатській, де кількість “іноземців” вимірюється десятками тисяч.

 

Причиною буму на залізних коней із “євробляхами” серед жителів прикордоння є їхня відносна “дешевизна”, адже коли цілком пристойну автівку в Європі можна купити за 5-6 тисяч доларів, то в Україні – це в кращому випадку “вітчизняний” ланос, в гіршому – добряче поношений раритет європейського виробництва початку 90-х років. Додайте до цього запевнення посередників, що за придбаний транспортний засіб не потрібно буде сплачувати жодних державних мит, а власнику достатньо лише раз на рік перетинати кордон, і отримаєте більш ніж привабливу пропозицію. Та все ж, чи дійсно все так просто? Давайте обміркуємо.

Наразі легально, без сплати жодних зборів перебувати на території України авто на іноземних номерах може у двох випадках:

– власник-іноземець використовує його у власних цілях. Тоді визначений законодавцем час складає один рік;

– українець ввіз його самостійно. Відповідно він має право вільно пересуватися країною протягом 5 днів, за умови, якщо поверне автомобіль назад через той самий митний пункт, що і ввозив. Або 10 днів – через інший.

Чи знають про це потенційні покупці дешевих європейських авто? Певно, що так. Не випадково дані схеми настільки популярні саме в близьких до кордону населених пунктах, зокрема і в Камені-Каширському. Лише за минулий рік на вулицях нашого міста машин з іноземними номерами побільшало майже вдвічі. Однак про все по порядку. Хто такий власник-іноземець і чому цей варіант не найкращий для українця, який вирішив придбати машину з Європи? Власник-іноземець – це громадянин європейської чи іншої іноземної країни, який законно перетнув кордон України на особистому транспорті та вправі пересуватися її територією протягом визначеного терміну, а саме один рік. Чи може те ж робити українець? Посередники, які займаються реалізацією іноземних авто, відповідають, що так, достатньо виписати довіреність. Тобто, щоб власник передав право керування на нього нашому громадянину. Але, по-перше, іноземець просто так не погодиться на подібну оборудку, адже йому доведеться й надалі сплачувати в казну власної держави збори, купувати страховку, проходити техогляд на це авто, та ще й щорічно самостійно перевозити його через кордон туди і назад. Для українця тут вигоди мінімальні. Звісно за умови, якщо іноземець — не ваш добрий товариш. Ризиків навпаки більше, коли подібна машина потрапляє в ДТП, або її викрали, то ви гарантовано залишитеся і без авто, і без грошей. Спробуєте довести, що машина все ж ваша? Чекайте на позов до суду. Нещодавно Вищий адміністративний суд Києва зобов’язав автовласника з іноземними номерами сплатити штраф у розмірі 420 тисяч гривень, або 300% від несплаченої суми митних платежів. Як зазначається в рішенні суду, на територію України автомобіль ввіз іноземець в режимі транзиту на один рік. Однак згодом було встановлено, що цим автомобілем керує громадянин України (на що мав відповідну довіреність). До цього власника ще одного “іноземця” оштрафували на більше ніж мільйон гривень.

Залишається другий варіант, яким активно послуговується решта любителів “економії”. За словами експертів, таку автівку варто брати лише, коли ви займаєтесь комерцією і постійно перетинаєте кордон. Для звичайного “покататися” вона абсолютно не підходить, адже початкова дешевизна може обернутися для “власника” у чималі витрати. До прикладу, кожні п’ять (10 днів) йому доведеться перетинати кордон. Запізнився хоча б на день — отримуй попередження, або штраф у 170 гривень. Прострочив більше ніж на три дні — виклади із кишені майже чотири тисячі гривень. Понад 10 днів перевищення терміну транзиту – сума подвоюється. Будете опиратися, стверджує законодавець, авто у вас конфіскують, адже фактично ви не є його власником. Спробуєте довести протилежне – знову штраф.

Тому поки що зарано говорити, що українці справді отримали шанс вигідно і дешево купувати європейські автомобілі. Можливість примарлива і з багатьма прихованими небезпеками для кінцевого покупця. Єдиний варіант – це створити комфортні умови, які б дозволили не надто заможним громадянам вільно та законно купувати авто закордоном, а саме знизити податкове навантаження, митні збори, спростити процес їх реєстрації. Звісно, підтримка вітчизняного автовиробника – це добре, але в кожній демократичній країні людина перш за все повинна мати право вибору.

Олександр ПРИЙМАК.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *