Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-Каширська ветлабораторія на межі закриття, бо немає грошей на акредитацію

Ветеринарна

Як розповів керівник Камінь-Каширської міжрайонної лабораторії ветеринарної медицини Юрій Лук’янчук під час засідання бюджетної комісії Волиньради, цьогоріч очолювана ним установа повинна пройти акредитацію, але грошей на цю послугу немає.

– Мені буде шкода, якщо ми втратимо таку лабораторію. В сусідніх районах такої немає. На даний час ми обслуговуємо ще й Ратнівський, Любешівський та Старовижівський райони. До того ж, у ній наразі є неабияка потреба, адже у господарствах районів, які обслуговує лабораторія, досі утримується чимало худоби. Для того, аби здійснити акредитацію установи, необхідно щонайменше 50 тисяч гривень.

За словами Юрія Марковича, 20 тисяч гривень на ці потреби погодилася дати Камінь-Каширська міська рада через субвенцію в районний бюджет. Однак враховуючи, що за чинним бюджетним законодавством утримання ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій здійснюється з обласних бюджетів, ці кошти були передані до обласної казни. Тож головне питання – як швидко вони надійдуть ветеринарам. Та навіть, якби гроші були надані вже тепер, це не до кінця вирішить проблему, адже слід відшукати ще 30 тисяч гривень.

У профільній комісії погодились, що ситуацію потрібно якось вирішувати, та запропонували внести відповідні зміни до обласного бюджету. Решту необхідної суми планують шукати під час найближчого засідання сесії обласної ради, котра відбудеться 7 вересня. До слова, таку ідею запропонував депутат Анатолій Грицюк. Проте його колега і радник голови обласної ради В’ячеслав Рубльов вважає, що існує й інший, швидший шлях вирішення питання. Усім районам, які обслуговує лабораторія, слід просто “скинутись” в загальний кошик.

– Потрібно, щоб райони, мешканці яких потребують послуг цієї лабораторії, долучилися до фінансування, як це зробив Камінь-Каширський район. Якщо обласний бюджет отримає цільові субвенції з цих територій, то можна профінансувати акредитацію лабораторії ще до сесії, – зауважив депутат.

Юрій Лук’янчук зустрів таку пропозицію скептично і не вірить у можливість її реалізації.

На думку частини присутніх на засіданні експертів, спочатку варто розібратися з питанням забезпечення заробітною платою працівників ветлабораторії, бо коштів вистачає тільки до серпня, а вже потім подбати про акредитацію лабораторії.

На це Юрій Маркович зауважив: якщо не буде лабораторії, то й не буде кому виплачувати заробітних плат.

Ситуація виходить доволі абсурдна. Людям говорять про спрощення доступу до соціально-важливих послуг, і водночас проводять планове скорочення та закриття установ. Якщо ветеринарні лабораторії надають послуги населенню, та за логікою мали б і утримуватись коштом держави. Наразі ж їх фінансування передано на місця. Можливо, влада і хотіла б допомогти, але місцеві бюджети не бездонні, тому для них це неабияке навантаження.

Підготував

Олександр ПРИЙМАК.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *