Незалежна громадсько-політична газета

Життя у гармонії з природою

 лорПрирода – джерело краси, яке викликає у нас почуття радості. Було проведено одне цікаве спостереження: чим багатша й красивіша природа, тим добріші люди, які живуть у її гармонії. Саме таким є наш прекрасний куточок Полісся.

Сьогодні як ніколи перед людством стоїть питання про необхідність зміни свого ставлення до природи та забезпечення відповідного екологічного виховання і освіти нового покоління. Формування повноцінної особистості неможливе без екологічно свідомого ставлення до оточуючого світу. Людині необхідні нові знання, нова система цінностей, які, безумовно, необхідно створювати і виховувати з дитинства. Ці завдання в Добренському учнівському лісництві на чолі з його відповідальним та відданим своїй справі Ростиславом Михайловичем Куявою розв’язуються через такі напрямки діяльності, як засвоєння теоретичних знань, навчально-дослідницький, практичний, природоохоронний, профорієнтаційний. Головним орієнтиром у його роботі є безпосереднє спілкування з природою. Юні лісівники не тільки вивчають біологію рослин і тварин, але й на практиці застосовують свої знання. Це висадження дерев, підгодівля тварин і птахів взимку, збір насіння лісових порід, догляд за лісовими посадками, охорона комах, птахів, тварин, проведення біотехнічних заходів з догляду за мисливською фауною. Учні також облікують і охороняють мурашники, охороняють рідкісні види дерев, кущів і трав’янистих рослин, заготовляють лікарську сировину, проводять фенологічні дослідження. Для цього вихованці шкільного лісництва використовують широке коло сучасних педагогічних технологій і методів: науково-дослідницькі роботи, екологічні проекти, інформаційно-комунікативні, інтерактивні технології. Щорічно гуртківці є неодмінними учасниками таких акцій, як, «Майбутнє лісу в твоїх руках», «Моя Батьківщина – Україна», «Ліси для нащадків», «Не рубай ялинку», «Годівничка», «Біощит», «Конкурс екологічних походів», «Охорона праці в лісі», а також змагань екологічних агітбригад. Агітбригада «Майбутнє України» виконує просвітницьку місію, заставляючи задуматись тих, перед ким виступає: яким буде завтрашній день? Що я особисто зробив, щоб покращити існуючий екологічний стан своєї місцевості? Вагоме значення має ведення записів й оформлення малюнків, фотографування.шкільне лісництво
Свої спостереження, дослідження вихованці оформляють у вигляді екологічних проектів, конкурсних робіт. Зібраний матеріал поповнює кабінет біології у школі та кабінет учнівського лісництва. Робота Добренського учнівського лісництва, яке розпочало свою трудову діяльність 5 років тому, оцінена у різних конкурсах і заходах, завдяки яким наша школа вже два роки поспіль посідає І місце у районі по екологічному вихованню. Ростислав Михайлович та його вихованці щорічно є переможцями багатьох районних, численних обласних та навіть Всеукраїнських конкурсів. Наприклад, у минулому навчальному році юні лісівники були фіналістами Всеукраїнського зльоту команд учнівських лісництв, який проходив у м. Черкаси, стали переможцями фінального етапу Всеукраїнської акції «День зустрічі птахів» у номінації «Майстер-клас: «Шпаківні і дуплянки своїми руками». Вихованці Добренського учнівського лісництва також нагороджені грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді за оволодіння сучасними технологіями вирощування лісових культур, пропаганду екологічних знань та участь у Всеукраїнській акції «Ліси для нащадків». А в цьому навчальному році Ростислав Михайлович нагороджений грамотою МОН України за високий професіоналізм і вагомий особистий внесок у розвиток діяльності учнівських лісництв, профорієнтацію учнівської молоді на лісогосподарські професії. Суттєвим підтверджуючим аргументом є нещодавня перемога вихованки нашого лісництва Мирослави Пась, яка здобула перемогу у Всеукраїнському молодіжному конкурсі «В об’єктиві натураліста» в номінації «Відеоролик», у якому представила ландшафтний заказник місцевого значення — Сірче. Також учениця виборола ІІ місце у номінації «Фоторобота», у якому учасники представляли фотороботи гірських ландшафтів. Організаційно-методичне забезпечення проведення цього конкурсу здійснював Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді у м.Чернівці. Фестиваль проводився у два етапи: I етап – обласний (відбірковий); II етап – Всеукраїнський (фінальний).
Для організації та проведення ІІ етапу Фестивалю був створений організаційний комітет, до складу якого входили представники МОНмолодьспорту України, Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, вищих навчальних закладів, представники науково-методичних установ, місцевих органів державної влади, громадських організацій. У Фестивалі брали участь учні загальноосвітніх, професійно-технічних і позашкільних навчальних закладів – автори фото-, слайд- і відеоматеріалів про дослідницьку та природоохоронну діяльність учнів. Відбір здійснювався за такими критеріями: відповідність темі, повнота її розкриття; власна творча неповторність; актуальність порушеної проблеми; науковий підхід до її вирішення; пізнавальне та виховне значення роботи; рівень майстерності; якість виконаної роботи. Наша переможниця була нагороджена дипломами І та ІІ ступенів, пам’ятним призом.
Незважаючи на те, що керівник лісництва Ростислав Куява перебуває вже у відпустці, проте його ентузіазм та цілеспрямованість не є протиріччям для улюбленої справи. Зараз разом зі своїми вихованцями він активно працює над створенням проекту до чергового обласного конкурсу «Кращий проект дендрологічного парку, скверу чи пам’ятної алеї», перемога у якому може посприяти благоустрою села, тому що проект може бути реалізованим за підтримки державного лісогосподарського підприємства.
Багато вихованцiв учнівського лісництва стають справжнiми дбайливими охоронцями зеленого друга. Відповідь така: в умовах сільської школи кожну дитину, в якій є хоч невеликий вогник прагнення здійснювати природоохоронну дослідницьку діяль-ність, підтримуємо, розвиваємо і спрямовуємо.
Щороку з квітня по травень проводиться місячник природоохоронної та просвітницької екологічної роботи в школі, в рамках якого робота наших вихованців є досить плідною, оскільки крім шкільного лісництва у школі діє ще два гуртки екологічного напрямку, які тісно співпрацюють та спільно беруть участь у проведенні місячника: розчищають берегові лінії, упорядковують сміттєзвалища, відновлюють джерела. Учні школи є незамінними помічниками лісівників, адже школа не один рік тісно співпрацює з місцевим лісництвом.
Добре піклуються юні лісівники про молоді саджанці на розсаднику, просапуючи і підтримуючи рядочки майбутніх дерев у чистоті. Навчально-виховна робота шкільного лісництва передбачає проведення вечорів на лісову тематику, організацію зустрічей з працівниками лісового господарства, підсумкових виставок. Постійно проводяться конкурси на екологічну тематику, вікторини, ігри, виставки книг про природу, аплікацій із виробів з природних матеріалів.
Робота шкільного лісництва не проходить безслідно – вона залишає в душах дітей глибокий слід поваги й любові до природи. Ми показуємо, як потрібно любити наш навколишній світ, адже він і є всі ми. І якщо ми живемо в гармонії з природою, то даємо собі шанс на повноцінне життя, де є чисте повітря й вода, а ліс – це їхні батько й мати. А ще ми виховуємо майбутніх лісівників – вартових наших лісів. Величезна роль у такому вихованні належить праці, яка повинна стати для дитини усвідомленою необхідністю, адже саме практичними діями можна закріпити набуті знання, побути наодинці з прекрасним лісовим світом.
Тетяна Матвійчук, заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ступенів села Добре.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *