Незалежна громадсько-політична газета

У кого піднялася рука на “Шевченкову могилу” в Хотешові?

с1У цей складний період, коли Україна в черговий раз захищається від ворожого вторгнення та доводить світові свою спроможність зберегти і розбудувати власну державу, дуже важливо не розпорошити пам’ять про героїчну минувшину наших славних предків.
Місце, де дислокувалася легендарна база УПА в Хотешові, активісти та науковці планують увіковічнити меморіальним знаком на зразок того, що в урочищі Вовчак Турійського району, і включити його в один із туристичних маршрутів.
Дуже прикро, що не всі в цьому населеному пункті належним чином пошановують своїх славних пращурів. Минулоріч тут, можна сказати, вчинено акт наруги над пам’ятним знаком, вставленим в честь великого генія української нації Тараса Шевченка, який кликав своїм пророчим словом цілі покоління українців боротися за свою свободу.

Історія Камінь-Каширського району тісно переплетена із національно-визвольним рухом, зокрема боротьбою ОУН та УПА. В селі Хотешів довгий час дислокувалося одне із найбоєздатніших ударних угрупувань оперативної округи “Північ” – курінь “Назара-Криги”, який налічував щонайменше 500 бійців. Досі в селі збереглися будинки, де тоді розташовувався повстанський мобілізаційний пункт.
Крім того у Хотешові деякий час діяла підстаршинська школа. В урочищі Зарічки була основна повстанська стоянка зі складами, кухнею, пекарнею, млином, ремонтною майстернею тощо. Нині на цьому місці залишилися лише сліди від землянок. У 2015 році поблизу села Хотешів археологічна експедиція відшукала залишки 41 схрону. Приміром, в урочищі Зарічки знайдено багато гільз, куль, цвяхів, посуд, шматки тканини та берести, на якій підпільники могли писати зашифровані записки.
Наразі ведеться мова про відкриття в урочищі Зарічки меморіалу, щоб увіковічнити це історичне місце.
Хотешівський сільський голова Володимир Маковецький запевнив, що місцеві депутати готові посприяти, аби археологічні дослідження в селі продовжилися. Правда, щоб до стоянки могли потрапити туристи, за його словами, потрібно прокласти дорогу. Тим більше, що Володимир Федорович зголошується провести у Хотешові наукову конференцію, присвячену УПА.
Однак не все так просто. Щоб не було соромно за район перед науковою елітою, яка приїде в це село на конференцію, слід знайти кошти й на відновлення обелісків та пам’ятних місць, на яких хрести, надгробні плити та інформаційні таблички у цьому населеному пункті вже встановлені. Адже, як з’ясувалося, Володимир Федорович дбає про меморіали у своєму селі лише на словах. Простіше, коли йому про це нагадують з владних кабінетів.
Так, уродженець Хотешова, директор Ковельського парку-музею архітектури та побуту Полісся Іван Сидорук повідав, що у 1992 році за сприяння тодішніх керівників району Романа Шпарика та Ростислава Кухтея у Хотешові було відновлено символічну “Тарасову могилу”. Відомо, що заклали її у 1942-му молоді патріоти села на чолі з місцевим духівником отцем Олександром Білецьким в честь Тараса Шевченка. Правда, через рік на Великдень батюшку разом із прислужником в храмі із автомата розстріляв радянський партизан на прізвище Наумік (“Чухрій”). А з приходом на ці землі радянської влади від пам’ятки і сліду не залишилося. Адже на ній присягали на вірність Україні.
— Меморіал відновлювали працівники Хотешівської тублікарні разом із головним лікарем Ярославом Гірченком, висипавши пагорб піском. Ланцюги для огорожі “Тарасової могили” передали в дарунок працівники “Ковельсільмашу”, які родом із села. Особисто привіз із Ковеля та встановив їх колишній сільський голова Адам Маковецький. Районна влада виділила 2 гранітні плити, з яких я змонтував рельєфний портрет Тараса Шевченка. Як не прикро, а торік з цього пам’ятного місця кудись зникли деталі металевої огорожі та одна із гранітних плит. Сам пагорб “могили” не підсипається і не засівається травою вже давно, а хрест не фарбується. Хіба ж так годиться ставитися до своєї історії та пам’яті наших славетних предків? Вже пора голові Володимиру Маковецькому усвідомити, що таке ставлення до пам’яток свого краю засвідчує про його некомпетентність та безвідповідальність як керівника громади, — наголосив Іван Васильович.
Як годиться в таких випадках, варто, як мовиться, почути з даного приводу думку і самого голови сільської ради. На наше прохання прокоментувати ситуацію Володимир Маковецький розповів, що наразі поліція встановлює осіб, причетних до скоєння цього злочину. На його думку, це скоріше не акт вандалізму, а банальна крадіжка, скоєна з побутових мотивів. Тому він не став про неї афішувати, обмежився лише заявою у правоохоронні органи. При цьому він розповів, що сільська рада вже знайшла можливість обгородити пам’ятний знак в селі самостійно. Навколо “Шевченкової могили”, за словами Володимира Федоровича, встановлено штахетник та пофарбовано його.
Олесь Федорович,
село Хотешів.

НОВИНИ
One comment on “У кого піднялася рука на “Шевченкову могилу” в Хотешові?
  1. Хто такий Олесь Федорович. Думається якщо він у такому віці, що принаймі може взяти лопату до рук та й підсипати той насип.Для чого тут згадувати Маковецького він же сам також ЇЇ не буде підсипати і не буде виділяти для того кошти з сільського бюджету то це однозначно. Потім не слід все валити на Маковецького який й так робить багато чого для села. Якщо такий активний то навіть можеш і вичислити тих самих несунів, адже інколи так й робить той же самий Маковецький. Друже попрацюй трохи на благо села так як працює Маклвецький.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *