Незалежна громадсько-політична газета

На водних об’єктах стало більше порядку

Водне господарство4 червня працівники водного господарства відзначатимуть своє професійне свято.

Водогосподарська галузь нашої країни займає чільне місце в господарському комплексі України, відіграє важливу роль у забезпеченні всіх галузей національної економіки водними ресурсами.

одним із важливих завдань для працівників водного господарства, в т.ч. і нашого управління, є утримання наявного меліоративного фонду в робочому стані, забезпечення сталого та надійного його функціонування, а також контроль за раціональним використанням водних ресурсів району.

Вирішувати сьогодні ці завдання досить складно, оскільки бюджет країни цьогоріч, як і в минулі роки, є соціально спрямованим, а наша галузь фінансується за залишковим принципом.

Але не дивлячись на всі негаразди, нинішнє професійне свято працівники Камінь-Каширського управління водного господарства зустрічають із певними здобутками в праці, успішним виконанням частини намічених завдань. Під час підготовчого зимово-весняного періоду зусилля нашого управління, експлуатаційної дільниці були спрямовані насамперед на ремонт та технічне обслуговування гідротехнічних споруд, насосно-силового обладнання насосних станцій, заповнення водосховищ талими водами. Як наслідок була забезпечена стабільна робота водогосподарських систем під час пропуску весняної повені, що дало змогу в основному зберегти населені пункти та території від підтоплення, а своєчасне відведення надлишкових вод меліоративною мережею з осушених сільгоспугідь дозволило сільгоспвиробникам завчасно розпочати на цих землях весняно-польові роботи.

Наявні водосховища поповнені 533 тис. м3 талих вод. При цьому за рахунок використання багатотарифних лічильників на Цирській (с.Видерта) та Полицькій (с.Брониця) насосних станціях, оптимізації режиму роботи насосних агрегатів (закачування проводилось у нічний час) було заощаджено  8644 грн. бюджетних коштів.

Оглядачами гідротехнічних об’єктів, робітниками механізованої бригади дільниці виконуються роботи по догляду за меліоративними каналами та гідроспорудами. Кращі з них: Балецький Петро Панасович – оглядач ГТО Сошичненської осушувальної системи, Тарарай Леонід Павлович – машиніст-тракторист бульдозера, Бутель Анатолій Йосипович – водій автомобіля КамАЗ.

Здійснюється моніторинг поверхневих та грунтових вод. Дотримуються своїх договірних зобов’язань орендарі водних об’єктів району, які станом на сьогоднішній день провели плату до місцевих бюджетів  району в поточному році за водокористування водного плеса на суму  1423,5 грн. Необхідно відзначати, що стан з дотриманням водного і земельного законодавств в межах земель водного фонду орендованих водних об’єктів значно покращився. Де є господар, там і більше порядку. Це стосується перш за все таких орендарів водних об’єктів, як Бойчук Сергій Васильович (озеро Наболоцьке), Дейнека Петро Михайлович (озеро Сірче), Грищук Степан Андрійович (озеро Святе), Швай Павло Павлович (Клітицькі ставки) та ін.

На сьогодні в нашому районі відновлено та облаштовано 16 природних водних джерел, які передані громадам сільських та міської рад. Всі джерела відновлювались для питних та лікувальних потреб, вода в них освячена, а тому потребують бережливого ставлення з боку людей, збереження чистоти води в них та чистоти прилеглих до джерел територій. Шанобливе ставлення до води здавна було характерне для українців, вода вважалася символом істини, сили і очищення.

Користуючись нагодою, вітаю з професійним святом усіх працівників водного господарства та орендарів водних об’єктів. Зичу міщного здоровя, родинного затишку та достатку.

Валентин Оксенюк,

виконуючий обов’язки начальника Камінь-Каширського УВГ.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *