Незалежна громадсько-політична газета

Мертвечина із ковельського ветсанзаводу стане мішенню на військовому полігоні?

Минулого тижня ми повідомляли читачам про те, що посадовці таки дійшли згоди захоронити тваринні рештки, які роками гниють на території даного державного підприємства. Для цього в межах поворського військового полігону навіть виділили кілька земельних ділянок. Одна із них знаходиться неподалік села Ломачівка, ще кілька — на територіях, які перебувають у віданні Волинського військового лісгоспу, СЛАТ “Тур” і Поворської ОТГ. Зазначалося також, що більше 20 тонн біо-відходів були вивезені для переробки, однак подальша доля цього “вантажу” залишалася невідомою.

І ось вже за кілька днів гори мертвечини дивним чином з’являються на паях, що належать господарникам сіл Заячівка та Озерне Ковельського району. Місцеві жителі стверджують, що вночі їх сюди потайки вивезли аж 15 вантажівок. Співпадіння… Хто зна.
Як заначає голова Поворської ОТГ Сергій Семенюк, що відходи саме із Ковельського ветсанзаводу “Міська влада не знає, куди їх подіти. Жодна громада не хоче їх приймати. Того вони вночі вивезли відходи на людські паї біля села Заячівка”. Цієї ж думки і селяни.
Обурені таким “ароматним” подарунком люди відреагували одразу і радикально, заблокувавши міжнародну трасу Київ-Ковель-Ягодин, що стало справжньою проблемою для водіїв, які курсують цим напрямком. Більшість автовласників підтримує дії селян, хоча і змушені оминати затор лісовими дорогами, чи іншим чином. Решта, – сприймають нейтрально. Наразі сказати, як довго триватиме протест, важко. Вже близько тижня групи пікетувальників не полишають свій пост і вимагають прибрати непотріб з їхніх полів.
Незважаючи на це, представники влади не надто активно шукають шляхи вирішення проблемної ситуації, а подекуди пропонують доволі дивні ідеї.
10 травня у приміщенні Волинської ОДА відбулась спеціальна нарада щодо подолання надзвичайної ситуації техногенного характеру, що склалася на ковельському ветсанзаводі. На ній був присутній також перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів. У ході обговорення він доручив у місячний термін забезпечити вивезення, утилізацію, компостування відходів у відповідності до рішень Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (нагадаємо, її засідання відбулося 19 квітня).
Степан Кубів додав також, що після повернення до Києва поспілкується із Міністерством оборони, аби сприяти виділенню площ для утилізації відходів ковельського ветсанзаводу на території військового полігону “Повурськ”.
Як заначив директор Волинського військового лісгоспу Михайло Ходзінський, експерти розглядали такий варіант. Вже навіть проведено обстеження площ на території полігону, які можна використати для захоронення відходів.
“…Оглянули 8-9 площ та виявили, що три з них підходять, бо мають під’їзд та змогу для рекультивації. Тож поспілкувалися із в.о. керівника полігону. Аби захоронення стало можливим, має бути відповідне звернення до військовиків”, – сказав він.
Звучить непогано, однак чи розв’яже це проблему? Місця, аби ховати туші тварин, тут і справді вдосталь. Виконавцям цієї роботи навіть не доведеться напружувати м’язи, адже довколишня територія всіяна десятками, сотнями чималих вирв, що залишились з часів активного бомбування авіаційного полігону силами Варшавського блоку. Правда, виникає одне логічне питання. Майже після двадцятиліття бездіяльності сьогодні на Повурському полігоні знову відновлені тренувальні навчання авіації, скидають і бомби. Часом навіть доволі потужні. То ж хто з високопосадовців готовий дати гарантію, що бомба не влучить у могильник і не виверне туші із землі? Хто гарантує, що гнилі рештки не стануть екологічним лихом для жителів навколишніх сіл?
Олександр Приймак.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *