Незалежна громадсько-політична газета

Ірина Констанкевич: Камінь-Каширський район для мене — пріоритетний

VLUU L210 / Samsung L210

На Камінь-Каширщину вкотре з робочим візитом завітала народний депутат України Ірина Констанкевич. Метою її поїздки було обговорення з представниками місцевої влади ключових проблем району, які потребують першочергового вирішення, а також інформування громадськості про власні напрацювання з часу останньої зустрічі. Приємним доповненням цієї поїздки став літературний вечір-діалог “батька українського бестселлера”, письменника, націоналіста по духу і просто хорошого чоловіка Василя Шкляра, який прибув до нашого міста на запрошення Ірини Мирославівни.

Райлікарні — окрему котельню.
Осівцівській школі — гроші на її будівництво
Отож, по приїзді до Каменя-Каширського народна обраниця перш за все побувала у будинку культури, де представила велелюдному читацькому зібранню вже згаданого письменника. Потому Ірина Констанкевич відбула на спільну нараду із очільниками райдержадміністрації та райради Валерієм Дунайчуком і Віктором Сусом, міським, сільськими головами, депутатами обласної ради, на котрій озвучила ряд важливих для нашого району питань. Серед них: створення госпітального округу, фінансування інвестиційних об’єктів, забезпечення гарячим харчуванням дітей у навчальних закладах. А також заслухала інформацію доповідачів щодо інших пріоритетних напрямків, якими сьогодні переймаються тутешні громади.

Зокрема, голова Камінь-Каширської РДА розповів гості, що на даний час залишається невирішеною ситуація з будівництвом школи у селі Осівці та ремонтом дитячого садочка в Бузаках, окрім цього проблемним є забезпечення теплом центральної районної лікарні.
– Лікарня має спільну котельню із місцевою школою №2. Минулого тижня, у зв’язку із погіршенням погодних умов, ми прийняли рішення відновити опалення в навчальних закладах. Повідомили про це і керівництво лікарні, на що там відповіли, що краще так перетерплять цей період, адже щодня за тепло доведеться платити 11-12 тисяч гривень. Звичайно – це не вихід. Тут конче потрібно облаштовувати автономний пункт опалення. До того ж на території медзакладу є відповідне місце, – зазначив Валерій Савович.
Зі свого боку голова райради Віктор Сус додав, що фінансування цих об’єктів повинно бути трьохстороннім:
– Будівництво школи в селі Осівці – непосильне для районного бюджету. Своїми силами ми не впораємося. З районого бюджету можемо виділити на цей об’єкт 100-150 тисяч гривень… Готові співфінансувати, але чекаємо і на вашу підтримку. Зазначимо, що на сьогодні затверджений перелік об’єктів, які будуть фінансуватися через державний фонд регіонального розвитку. За цим планом школа в Осівцях повинна отримати 15 мільйонів гривень. В другій черзі передбачено фінансування ДНЗ у селі Бузаки. Сьоди має надійти 9 мільйонів гривень.
Торкнувся голова райради також питань проведення у поточному році ремонту доріг місцевого значення, закупівлі обладнання для лікарні.
Ірина Мирославівна погодилась, що дані проблеми є досить актуальними, та пообіцяла зробити зі свого боку все можливе для їх вирішення. Однак порадила місцевим посадовцям бути більш активними. “Бо там, де спільна праця, там є результат”, – сказала вона.
– Камінь-Каширський район для мене – пріоритетний. Найголовніше, що сьогодні в нас є порозуміння. Вже зареєстроване подання на першу чергу об’єктів, які фінансуватимуться за програмою соціально-економічного розвитку. Наразі напрацьовується друга черга… Максимально кошти будуть направлені на найбільш пріоритетні об’єкти. Також я звернулася із запитом у Міністерство екології про виділення 3 мільйонів 100 тисяч гривень на придбання спецтехніки та контейнерів для роздільного збору сміття для вашої міської ради. Зазначу, що ініціативні проекти та пропозиції завжди підтримуватимуться, особливо на умовах спільних напрацювань та коштів державного і місцевих бюджетів,— зазначила Ірина Мирославівна.

Змагання за госпітальний округ тривають
Також нардеп привідкрила завісу таємничості щодо результатів дебатів, які ось уже майже рік точаться довкола медичної реформи. Як відомо Кабмін не погодив пропозицію обласних депутатів про створення на Волині восьми госпітальних округів, назвавши її такою, що не відповідає постанові, та повернув її на доопрацювання. Для багатьох це стало справжнім розчаруванням, адже ми, фактично, повернулися до того, звідки починали. Особливо занепокоєнні були жителі так званих “бонусних округів”: Камінь-Каширського, Маневицького, Ратнівського, про входження яких до цього списку виникало найбільше суперечок. Та, як пояснює народний депутат, не все ще втрачено.

– Питання госпітальних округів не закрите. Хоча просувати створення його у вашому районі надзвичайно важко. На останньому засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства депутати дійшли згоди, що на Волині слід створити 5 госпітальних округів із центрами у Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Камені-Каширському та Любомлі… Залишаються ще певні непорозуміння з Любешівщиною, адже тут проти госпітального округу із центром у Камені-Каширському. Про що свідчать останні публікації в місцевій пресі. Ратне теж не хоче. Раніше суперечності по даному питанню існували з Маневичами, але на сьогодні ми дійшли в цьому порозуміння, – розповіла Ірина Констанкевич. Вона попросила місцеву владу долучитися і допомогти у просуванні госпітальних округів. Лише так можна досягти позитивних результатів.
Що ж до не менш важливої проблеми — гарячого харчування дітей, то, за словами народного депутата, Міністерство соціальної політики поки що не бачить остаточних шляхів її вирішення. Там хочуть чути думки громадськості.

Далі маршрут Ірини Мирославівни проліг у село Полиці. Тут разом із громадою вона обговорила тему державного забезпечення потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а також спробувала знайти рішення на інші злободенні проблеми, які турбують місцевих жителів. Разом із народним депутатом на зустрічі були присутні керівник Східної філії фонду “Тільки разом” Олександр Мельничук та керівник Камінь-Каширського представництва Сергій Лях.

 

– Після страшної Чорнобильської трагедії Камінь-Каширський район отримав статус забрудненої зони. Попри те, що, згідно із законодавством, людям передбачені пільги, чорнобильці на сьогодні – одна із найменш захищених категорій населення. Закон є, та ось коштів на виплату пільг у держбюджеті немає, – констатує пані Ірина. – Несправедливо, коли одні отримують пенсію близько 2000 тисяч гривень, а інші – у десятки разів більше… У питанні запланованого підвищення пенсій не виключений варіант, що підуть шляхом “зрівнялівки”, тобто додадуть 300-400 гривень до пенсії, та й по-всьому. Тому я подала депутатський запит про проведення осучаснення пенсій, аби кожен мав те, на що він дійсно заслуговує.

Погоджується з її словами і директор школи села Гута-Камінська Олександр Монець:

– Маю загального педагогічного стажу роботи 59 років, а пенсія й до тисячі не дотягує. Та сьогодні не про мене. Прошу посприяти у купівлі 18 комплектів парт для учнів 1-4 класів. Адже те, що використовується зараз, дісталось нам у спадок ще з радянських часів.

Ірина Мирославівна відповіла, що за підтримки фонду “Тільки разом” реалізувати такий проект можливо на умовах співфінансування. У свою чергу керівник Східної філії Олександр Мельничук пояснив, що на сьогодні комплект парт коштує 1200 гривень, тож загальна сума складе близько 22 тисяч гривень, а це не дуже великі гроші, враховуючи на які потреби вони будуть витрачені.

На превеликий жаль змушені констатувати, що майже усі питання, адресовані Ірині Констанкевич цього дня, стосувались матеріальних проблем. Що є причиною цього – недопрацювання відповідальних осіб усіх рівнів, чи пасивність самої громади, сказати важко. Так, директор Полицівської школи Роман Прокопчук розповів, що його навчальному закладу бракує фінансування для завершення ремонту спортзалу. Завідуюча дитячого садка Надія Федчик зазначила про те, що місцева малеча потребує нових меблів, бо тим, якими зараз користуються у садочку, вже 40 років. Полицівський сільський голова Василь Балик натомість озвучив питання реконструкції пожежного депо. Наразі запуску локальної пожежної частини потребують чотири ближні села. Присутні навели приклад того, як за день до цього в Полицях трапилась пожежа, гасити їхали аж із Каменя-Каширського, який знаходиться на віддалі майже 15 кілометрів від села.

Народний депутат зазначила, що проблема дійсно важлива, та порадила громаді розробити проектну документацію, тоді можна буде говорити про реальні суми допомоги.

Також селян турбувала проблема незаконного вирізування лісу. На це лісничий Полицівського лісництва ДП “Камінь-Каширськагроліс” Аркадій Гордійчук відповів, що усі рубки здійснюються згідно затвердженого плану.

– Аби притягти когось до відповідальності, треба дотримуватись конкретики, наводити точні місця, де незаконно вирубують ліс, – додала до сказаного Ірина Констанкевич. – Інакше далі размов розв’язання цієї проблеми не піде.

Прикметно, що про незадовільний стан доріг говорили і на зустрічі у Полицях. Верхівський сільський голова Володимир Монець назвав їх просто жахливими.

– Основна біда – це дороги. Ви на власні очі бачите, у якому вони стані. Нас, сільських голів, змушують грейдерувати дороги своїми силами. Але де брати кошти?

Ірина Мирославівна заспокоїла, що гроші на дороги найближчим часом будуть, але люди на місцях мають контролювати процес ремонту, інакше все розкрадуть.

Наостанок вона вказала, що можливі шляхи вирішення великих проблем будуть здійснюватись за рахунок коштів фонду соціально–економічного розвитку, малих – через співфінансування за підтримки фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”.

Нагадаємо, що минулого року в Полицях було зреалізовано три проекти за підтримки фонду: закуплені стенди та словники для місцевої школи, зокрема кабінету української мови, дитяча література для шкільної бібліотеки, здійснений ремонт фойє сільського будинку культури.

Олександр Приймак,

фото автора.

VLUU L210 / Samsung L210

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *