Незалежна громадсько-політична газета

Тарифи на водопостачання та водовідведення поки що залишаться незмінними

282464_1У газеті «Полісся» від 17 січня ц.р. опубліковано матеріал про підвищення тарифів на воду та водовідведення у межах на 44 відсотки. Ця публікація викликала занепокоєння мешканців міста. Адже в даний час різкого підвищення цін на всі товари і послуги, зубожіння громадян це так вдарило по моральному стану людей, що я, як міський голова, мушу роз’яснити ситуацію. З’ясувалося, що кореспондент мав розмову з економістом комунального підприємства, яка і повідомила цю новину, хоча вона і не мала б цього робити. Перш за все хочу зазначити, що рівень тарифів на всі види обслуговування міського підприємства визначає міська рада. Це питання належить до компетенції виконавчого комітету, який після подачі ВУЖКГ розрахунків доцільності підняття тарифів і вирішує необхідність таких змін. До речі, матеріалів у міську раду до публікації цієї інформації подано не було. Розрахунки поступили лише 27 січня і були розглянуті виконавчим комітетом 30 січня 2017 р. За моєю пропозицією ніяких змін у тарифи прийнято не було і вони залишаться поки що незмінними. Начальнику ВУЖКГ Каденчуку І.М. порадили шукати внутрішні резерви збільшення надходжень, виявляти боржників та проводити роботу з ними, виявляти споживачів, які взагалі не сплачують за воду.

Загалом, на мою думку, у 2016 році у ЗМІ було надруковано ряд публікацій, які применшують роль міської ради та її вплив на соціально-економічну ситуацію у місті. У таких публікаціях присутній піар комунального підприємства або окремих політичних партій. Всього минулого року на розвиток міста було направлено 8 млн. 368 тис. 540 грн. Таких коштів ніколи раніше на комунальне підприємство не виділялось. Міська рада профінансувала значну частину внутрішніх потреб ВУЖКГ: придбано матеріалів, товарів на суму 337427 грн., на покращення експлуатації водогону виділено 575374 грн., каналізації – 525998 грн.

Була велика публікація з критикою міської ради, ніби ми відмовилися від ремонту каналізації, водогону в багатоповерхових будинках, де на верхні поверхи не поступала вода ( вул.Перше Травня, 25, 27; Чкалова, 10, 11; Ковельська, 5, 7). Цю ситуацію ми знали давно, ще в кінці 2015 року я пообіцяв жителям, що ми вирішимо це питання. Вклавши значні кошти, дякуючи співфінансуванню мешканців будинків, спонсорів, грошового гранду – 100 тис.грн., які виграла міська рада у конкурсі проектів місцевих ініціатив, що проводився Волинською обласною радою, цю проблему було усунуто.

 

До об’єднання громад треба підходити виважено

 Принагідно хочеться сказати і про об’єднання міської громади із селами Клітицьк, Раків-Ліс, Осівці, Грудки, Ворокомле, Видерта, про що зараз багато говориться. Я розумію необхідність об’єднання громад, впевнений, що воно і відбудеться, але на яких умовах? Зміни, внесені в Бюджетний та Податковий кодекси, бюджет на 2017 рік, значно зменшили мій оптимізм щодо добровільного об’єднання. Міський голова не може вести громаду на об’єднання, не порадившись з мешканцями міста, не подавши їм інформацію про результати майбутніх нововведень. Це окрема тема для розмови, але в подальшому буду вас інформувати. Разом з тим попередньо зазначу, що, створивши ОТГ, ми разом із сільськими громадами переходимо в інший юридичний статус – для розуміння назву його умовно «міні район», ми будемо проводити фінансові стосунки з державою на рівні міністерства фінансів. Нашому «міні району» передадуть для фінансування майже всі соціально-культурні заклади: культуру, за винятком міста (клуби, БК), дитячі садки, школи, за винятком оплати заробітної плати педагогічним працівникам, позашкільні заклади ( музичну школу, будинок школяра, станцію юних техніків, музей, спортшколу). Для утримання переліченого потрібні колосальні кошти. За моїми попередніми підрахунками наша велика громада «буде неплатоспроможною, ми не матимемо ресурсів, аби фінансувати всі ці об’єкти. Для прикладу візьмемо село Грудки. Витрати на утримання становлять 2399120 грн., дохідна частина в селі складає 612185 грн., не вистачає 1786935 грн. Хочу заспокоїти сільські громади: не варто думати, що ми не хочемо допомогти селам, ми самі станемо найбільш збитковими, бо маємо велику кількість об’єктів, які вимагатимуть фінансування з міського бюджету (4 дитсадки, 3 школи).

Закон передбачає добровільне об’єднання, можливе лише після згоди громади: проведення зборів або ж міського опитування. Тому наше спільне майбутнє — у наших з вами руках.

Василь БОНДАР,

міський голова.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *