Незалежна громадсько-політична газета

“Бізнес на крові” блокують патріоти-добровольці

птОсь уже кілька тижнів українські патріоти блокують торгівлю великої України із терористичними “ДНР-ЛНР”. Десятки добровольців з усієї країни, передусім ветерани АТО батальйонів «Донбас» та «Айдар», на кількох коліях зупинили рух вантажних потягів, встановили там редути (свого роду блокпости) і запровадили вахтове чергування. Мета такого вимушеного заходу — передусім визволення полонених українців та перешкоджання «бізнесу на крові». Учасниками цієї блокади стали і волиняни. Більше того, всі п’ятеро чоловік з нашої області — це ветерани АТО з Камінь-Каширського району. Вони стали першими з тих, хто облаштовував редути, вони зупиняли потяг на гілці Луганськ—Лисичанськ—Попасна біля населених пунктів Гірське, Золоте. І редут Богдана названий в ім’я Богдана Пташника.

Днями наші активісти повернулися зі сходу, з блокади, щоб відновити сили. Тож ми вирішили поспілкуватися з одним із них.

 — Оскільки всю інформацію про блокаду можна почерпнути з Фейсбуку, то, думаю, нічого нового не розповім, — зазначає Богдан Пташник.

— Однак, Богдане, більшість наших читачів не користуються соціальними мережами, а інформація на телебаченні подається далеко не вся. Тому розкажи, що стало причиною блокади торгівлі з терористичними “ДНР-ЛНР”.

—  Війна. Точніше затягування ситуації і ганебне неприпустиме ведення «бізнесу на крові». Правду кажучи, ми знову опинилися на початку 2014 року. Нам знову треба захищати країну від москалів та сєпарів. Бо ж від часу Іловайської битви і до тепер у нас практично нема змін. Нас все засмоктує і засмоктує. Скільки це ще триватиме? В АТО гинуть захисники, а можновладці збільшують свої статки, на війні роблять бізнес.

—  Але яким чином блокада  може вирішити ситуацію?

— Якби із тимчасово окупованими територіями, так званими “ДНР-ЛНР”, було припинено торгівлю, то сепаратисти давно здали б свої  позиції. А так економіка окупованих територій працює, отримують прибутки російські власники підприємств. Українські олігархи, які контролюють все це зі сторони України, а також чиновники, які лобіюють це питання в Кабінеті міністрів,  так само мають з цього немалу вигоду. І все це, зрозуміло, робиться не без згоди Президента, без цього неможливо. Чесно кажучи, мене дивує і обурює позиція влади. Але ми відважилися на цей серйозний крок — запровадження блокади. Адже щодня, зокрема, на тій гілці, де ми зупинили потяг, проходило 10 — 12 ешелонів.

20170127161505А це — 500-600 вагонів упродовж дня. З вільної України туди щось везуть і назад везуть: пісок, цемент, цеглу, ліс, метал, вугілля… Так, вугілля в Україну везуть сєпарське і ми за це їм платимо гроші. Хоч ми начебто мали купувати африканський антрацит за схемою «Роттердам плюс» по ціні 1200 грн/т. І ця ціна закладена в тариф електроенергії. Але насправді купувалося дешеве вугілля з Донбасу.  Виходить, що у нас запровадили «Роттердам плюс», аби сєпарам ще більше платити? В нашій державі є законодавчі та нормативні акти, які визначають торгові взаємини між Україною і її окупованими територіями. Вони були проаналізовані і зроблено висновок, що ці нормативні акти порушуються. Нахабно і відкрито.

— Що ти маєш на увазі?

— Насправді хто б там що не придумував і не говорив, але всі перевезення відбувалися з дозволу СБУ. Служба безпеки видала вже близько ста тисяч дозволів на перевезення тих чи інших вантажів. А везуть туди і назад все. Цілком ймовірно, що навіть наш волинський ліс кругляк. Бо ж фактично у нас території “ДНР-ЛНР” вважаються українськими і туди кругляк можна везти, а там українські закони не діють і звідти необроблений ліс будь-куди можна спрямувати далі.

— Богдане, але чи є вже якийсь результат блокади?

— Порахуйте самі. Лише за 10 днів на одній гілці не пройшло приблизно 5 тисяч вагонів вантажу, на якому заробляли українські чиновники, олігархи, російські власники підприємств.

— Але ж, як ти казав, вугілля для українських ТЕС закуповували на Донбасі. Чи не відобразиться припинення його постачання негативним чином на жителях України?

— Так, зараз говорять про віялові відключення електроенергії. Люди добрі, то якщо ціна незалежності, цілісності нашої держави, миру на її східній частині — це лише кілька годин без світла, невже так важко потерпіти?

— Ходять чутки про те, що учасників блокади намагаються залякувати. Це так?

— Чув і про це. Але учасники блокади – це ветерани АТО, які пройшли пекло, які переосмислили багато речей і, повірте, ці залякування не змінять їхніх поглядів. Були спроби розігнати людей на редутах, чим влада продемонструвала, якою вона насправді є.

— Скажи, а чому від Волині участь у блокаді взяли лише бійці з Камінь-Каширщини?

— Так вийшло. Хоча насправді перед початком цієї акції у нас проходили загальнообласні збори усіх АТОвських спілок і обговорювалися можливості взяти участь у блокаді. Та як завжди мусять бути першопрохідці.

— Відомо, що Волинська обласна рада висловила свою підтримку ініціативам ветеранів-учасників бойових дій в АТО, які розпочали блокаду торгівлі з терористами в Луганській і Донецькій областях.

— Так, і це перша в країні рада, яка звернулася до Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів з твердженням того, що торговельна блокада є ефективним способом впливу на бойовиків і їхніх російських кураторів. Будемо сподіватися, що це стане прикладом і для інших областей. Адже головна мета блокади – звільнення наших хлопців, які знаходяться в полоні, та перемога України у цій гібридній війні.

 Спілкувалася

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 16265876_1391841550850615_5323619995689798796_n

НОВИНИ, ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *