Незалежна громадсько-політична газета

Яку воду споживають люди

 doc6mslj16nfv7pa9vt9mp

Жильці п’ятиповерхівок з вулиці 1 Травня підозрюють, що через технічно несправний стан водопровідної мережі у водогін потрапляє брудна вода , яку їм доводиться споживати.

 

 Більше десяти років мешканці Камінь-Каширських багатоповерхівок скаржилися на перебої з водою. Для того, щоб елементарно напитися чи приготувати їжу, людям доводилося в прямому сенсі запасати її: набирати у відра, баки та інший посуд. У 21 столітті це виглядало якось дико. Що цікаво, такий стан речей не залежав від погодних умов, фази місяця чи, скажімо, положення якоїсь планети на небосхилі. Правда, у спекотну літню пору  відсутність води хоч якось можна було виправдати недобросовісними діями окремих жителів міста, котрі наповнювали власні басейни чи ставки, поливали понад міру сади і городи. Але ж сухими залишилися крани і взимку. Люди чесно сплачували рахунки за воду, а вона ледь дзюрчала із кранів, і то не увесь день, а по 2-3 години.

На адресу міської влади, комунальників сипались сотні гнівних звернень. Велику частину із них ми неодноразово друкували на сторінках нашого видання. Та це не давало жодних результатів. Ні чиновники, ні керівництво відповідальної служби не могли, а, можливо, і не хотіли впоратися із цією проблемою.

Нарешті минулого року за розв’язання проблеми водопостачання багатоповерхівок таки взялися всерйоз. Завдяки спільним зусиллям влади, місцевих спеціалістів та спонсорів було закуплено двигуни, насоси високого тиску для підйому води на верхні поверхи, які встановили у будинках. Це мало забезпечити безперебійну подачу води до помешкань усіх користувачів, що тут проживають. Про таке значне досягнення одразу ж розтрубили у безлічі малих та великих ЗМІ, розповідали з трибун ощасливленій публіці.

Та видається, що гарна справа дала першу тріщину.

У переддень нового року нам повідомили декілька цікавих новин. Перша стосувалася багатоповерхівок по вулиці Ковельська, 6-8. Ще з жовтня минулого року тут продовжуються перебої з водою. У вихідні її взагалі немає. Обурений мешканець одного із будинків зазначає, що зранку неможливо набрати води, щоб елементарно вмитися чи приготувати сніданок. Він не розуміє у чому проблема, адже спеціальні насоси, що за ідеєю мають забезпечувати нормальний тік води, їм встановлені. Поки викручується із такої халепи, як і у старі часи, запасаючи воду на чорний день. Але це ж не вихід. Чоловік бідкається, якщо справи підуть так далі, то у зимові місяці йому доведеться виходити на вулицю та набирати повні відра снігу, бо де ще взяти воду – не знає. Вихід один – шукати поблизу колодязь і відрами носити на верхні поверхи.

Друга новина вже про ситуацію із питною водою у двох п’ятиповерхових будинках, що по вулиці 1-го Травня. Довгі роки місцеві жителі, як і решта, страждали від браку такого важливого для життя продукту. Особливо нестерпним ставав літній період, коли на появу води у крані можна було марно чекати по кілька годин.

У одній з висоток клопоту додавали ще й пошкоджені каналізаційні туби. Вміст останніх постійно просочувався у підвал, від чого у будинку панували сирість та сморід, а стіни у квартирах мешканців покривалися грибком. Щоб хоч якось порятуватися, люди змушені були зводити додаткові стіни, вдаватися до інших хитрощів. Та такі дії мали незначний ефект.

Нарешті під кінець року, що минув, вирішили і тут проблему постачання води. У будинку поставили насос високого тиску, котрий підіймає воду на верхні поверхи. Були замінені всі стояки водопостачання та водовідведення (каналізаційна система). Тож тепер у питанні води тут майже все в порядку. Запитаєте, чому майже?

Як розповіли очевидці, що спостерігали за перебігом ремонтних робіт і мають технічні навички їх виконання, у самих будинках все зроблено належним чином. Та ось підключення водопровідних труб до центрального водогону виконано з порушенням. Люди розповідають, що сальники, які вкладаються між стиками труб, не були замінені, або ж, можливо про них просто забули. Як наслідок,  дощова вода, талий сніг, які з дороги стікають у колодязь, згодом потрапляє у водопровідну систему будинків. Чоловіки кажуть, що на власні очі бачили, як наповнений доверху брудною водою колодязь, через кілька хвилин дивним чином порожнів. Такий ефект схожий на роботу насоса високого тиску. На їхню думку, коли він працює, то стоки просто затягує через ненадійні стики у труби. Кожного дня люди, нічого не підозрюючи про це, наливають у свої склянки, готують їжу, миються та перуть одяг водою, приправленою автомобільними випарами та іншими нечистотами із вулиці. Крий Боже, щоб це не обернулося в масову кишкову інфекцію, чи щось гірше. Аби цього не трапилося, комунальникам варто відреагувати на такий факт і при виявленні порушення оперативно його усунути.

Олександр Приймак.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *