Незалежна громадсько-політична газета

Буксують не лише машини. “Пробуксовують” і дорожні служби

С1

Справжня зима прийшла на Полісся разом із новорічно-різдвяними святами. Замело неабияк, та з морозцем, щоб знали — Крижана королева тут вступає у свої права. Але радість з цього хіба малечі, яка тепер має із чого ліпити сніговиків та чим гратись у сніжки. А от для дорослих дядьків ковзатись автомобілями засніженими та покритими льодом шляхами — справжня біда та смертельно небезпечно. Усе через зовсім нечищені, зовсім не посипані сумішами для розтавання льоду слизькі дороги.
Снігопади, підступні морози створили людям цілком достатньо незручностей. Природно, що за станом шляхів мали б посилено слідкувати у цей час відповідні служби. Однак водії району, м’яко кажучи, їх роботою не задоволені. Вони масово скаржаться в редакцію на роботу дорожників. Лихословлять та нарікають при цьому вони і на недостатню увагу до стану доріг виконавчої влади району. Жителі кажуть, що їх гроші, сплачені у державну казну у вигляді різноманітних транспортних зборів та податків, використовуються неефективно.
І якщо в самому Камені-Каширському шляхи та тротуари були ще так-сяк почищені на посипані, то за містом їх очевидно на свята не грейдерували зовсім. Та що там вже казати, навіть дороги в напрямку Ковеля та Маневич залишилися нечищеними. Тож втрамбований автомобілями сніг на проїжджій частині перетворився у суцільну льодову ковзанку. На щастя, у нас немає такої критичної ситуації, як в Луцькому чи Локачинському районах, де зі снігового полону доводилося визволяти техніку. Проте біди зима все-таки наробила. Зокрема, слизькі дороги призвели до зростання дорожньо-транспортних пригод. Так, у селі Сошичне авто з пасажирами через слизьку дорогу злетіло в кювет. А минулого вівторка близько 9 години 30 хвилин на дорозі поблизу Пнівне перекинувся у кювет автобус. Кажуть, що в той час в транспортному засобі були і пасажири. Однак поліцейські це спростовують. Як розповіла інспектор Камінь-Каширського відділу поліції Валентина Тороканець, водій автобуса Neoplan перебував поза маршрутом, їхав разом зі своїм помічником до селища Любешів для проведення ремонту транспортного засобу.
— Неподалік села Пнівне він не впорався із керуванням на слизькій дорозі. З’їхав у кювет та перекинувся, — додала речниця поліції.
Ситуацію з дорогами на наше прохання прокоментував начальник Старовижівського райавтодору державного підприємства “Волинський облавтодор” Микола Янчук.
На запитання кореспондента “Полісся” коли ж нарешті дороги району почнуть чистити від снігу та посипати спеціальними сумішами, він відповів, що зі свого боку дорожники роблять все можливе, аби утримати шляхи Камінь-Каширського району в належному стані.
— Ми посипаємо і чистимо їх. Робимо все згідно визначених норм. На дороги вашого району відправили 50 тонн солі. Але зрозумійте і нас. Очистити їх повністю до чорного асфальту — не в наших силах. Я чув, що у вас трапилося кілька дорожньо-транспортних аварій. Але в цьому не наша вина, — підкреслив Микола Павлович і порадив водіям зважати на погодні умови, не гасати, а їздити тихіше.
Начальник Камінь-Каширської дорожньої дільниці філії “Старовижівський автодор” Василь Остапук додав, що дороги чистяться та посипаються в чотирьох напрямках. Навіть до села Полиці. Останній раз, за його словами, це робилося 5 січня.
Втім, водії стверджують інше. А те, що саме вони говорять правду, свідчать конкретні факти. Адже хто ще минулої середи пробував їхати, наприклад, в напрямку Ковеля, міг бачити, що найгірше шляхи почищені саме в нашому районі. В ковельчан вони набагато в кращому стані. До речі, в попередні роки ситуація була протилежна. Приміром, в 2011-му, коли Волинь накрив великий снігопад, найшвидше основні дороги району від снігових заметів розчистили саме працівники Камінь-Каширського автодору. Вони набагато оперативніше впорались з цією задачею, аніж їхні колеги із сусідніх районів. Що й позитивно відзначив тоді покійний нині губернатор Борис Клімчук.
Поцікавилися ми у своїх колег-журналістів із Старої Вижви станом доріг у їхньому районі. Газетярі відгукнулися схвально про роботу своїх дорожників і станом доріг Старовижівщини. Чому так? Своя сорочка ближча до тіла? Виходить, що так! Факт очевидний: доки в Камінь-Каширському діяв райавтодор, як самостійна господарська одиниця, то й дороги завжди були більш-менш доглянуті: влітку прогрейдеровані і ями полатані, а взимку почищені і посипані піском із сіллю. А з часу, відколи наш райавтодор перетворили в дільницю, підпорядковану Старій Вижві, усе кардинально змінилося. Буквально усі білощебеневі шляхи залишилися не прогрейдерованими перед зимою. Тож тепер ними їхати неможливо — всіяні ямами і слизько. Та що вже говорити про якісь там щебеневі дороги до глухих сіл. Навіть головна артерія району у бік Ковеля на зиму залишилася без ямкового ремонту. Як би не переконував пан Янчук у тому, що дороги нашого району і чистять від снігу, і посипають піщаною сумішшю — це все не правда, з якої виправдано кепкують водії. Люди ж бо зрячі і бачать дійсний стан речей. Можна допустити, що на папері в чиновників дороги почищені і гроші списані. А насправді в житті картина зовсім інша. Висновок: дорожна служба працює на двійку, якщо не на одиницю.

Олесь Федорович.

С2

С3

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *