Незалежна громадсько-політична газета

Індивідуальним господарям комунальники теж вивозитимуть сміття

5...Але вже за новими правилами і тільки тим, чиї побутові відходи будуть упаковані в ПАКЕТИ з логотипом “ВУЖКГ”.

Свого часу у Камені-Каширському запровадили практику вивезення побутових відходів з віддалених вулиць. Відповідно було встановлено графік, до якого багато хто уже звик. Він діє і дотепер. Сміття вивозиться два рази на місяць. Але працівники комунальної служби вважають, що цю процедуру варто удосконалити.

Кілька місяців тому газета «Полісся» публікувала звернення комунальників до жителів міста з приводу придбання та облаштування сміттєвих баків на вулицях. Пропонувалося встановити їх по кілька на вулицю для того, щоб люди могли винести сюди з дому непотріб, а працівники ВУЖКГ систематично забирати його та вивозити.
— Проблема засмічення вулиць нашого міста є чи не найголовнішою, — вважає начальник комунального господарства Ігор Каденчук. — Зрештою впирається вона у безкультур’я людей чи просто у зростання рівня споживання і поширення різноманітних упаковок, важко сказати. Звичайно, раніше левову частку побутових відходів становили органічні продукти й папір, які швидко розчинялися. Тепер же в рази зросла не лише частка у відходах пластику, скла чи жесті, але й загальні обсяги цих відходів. Звичайно, проблема засмічення існує не лише у Камені-Каширському, а й у інших населених пунктах. І, зрозуміло, що стихійних смітників відповідно вистачає всюди. Зрештою, працівники комунальної служби нашого міста вважають, що встановлення сміттєвих баків на вулицях могло б значно покращити ситуацію. Але, як виявилося, на переважній більшості вулиць практично неможливо знайти місця, де можна було б їх встановити. Окрім того проблемним є і те, що багато хто відмовляється платити комунальникам за послугу вивезення побутових відходів.
Таким чином було прийняте наступне рішення: запозичити досвід міста Бровари, де відбувається вивіз сміття лише у спеціально брендованих пакетах. Отже, наші комунальники замовили та виготовили також пакети на сміття із логотипом ВУЖКГ. Спершу вони безкоштовно роздадуть їх тим, хто вже користувався послугою господарства із вивозу непотребу. А вже з нового року жителі змушені будуть самостійно купувати їх у магазинах міста чи безпосередньо у ВУЖКГ.
До речі, один пакет розміром 60Х80 сантиметрів, місткістю 80 літрів коштуватиме близько 5 гривень. У цю ціну вже буде закладена і вартість послуги. Як зазначає начальник жеку Ігор Миколайович, будуть затверджені нові графіки вивозу сміття з певних вулиць міста і мішки зі сміттям, промарковані логотипом ВУЖКГ, там забиратимуться незалежно від того, звідки воно сюди прикочувало (з іншої вулиці, чи навіть сусіднього села). Але будівельні відходи, скло, землю, вибухонебезпечні матеріали у ці пакети поміщати забороняється. Сміття у інших мішках, наприклад, з-під цукру чи у якихось ящиках комунальники тепер не вивозитимуть, проте згодом обіцяють відпрацювати механізм надання і такої послуги.

Тетяна ФЕДЧИК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *