Незалежна громадсько-політична газета

Чи засяє «сонце» над Черче

Конфлікт довкола впровадження енергоощадного вуличного освітлення розгорівся у селі Черче. Головні фігуранти протистояння – сільський голова Юрій Соколов, директор школи Валерій Савчук та представники районної ради, ніяк не дійдуть згоди, де розмістити сонячні панелі та решту устаткування.

 

Юрій Соколов наполягає на тому, що це слід зробити на сільраді, бо саме вони виграли проект. Районна влада має на це іншу думку і хоче облаштувати енергетичний пункт у пришкільному інтернаті.

– Ми розробляли технічні умови, оплачували кошти. А тепер школа приписує собі усі заслуги! – обурений сільський голова. – Освітяни провели тендер і хочуть розмістити сонячні панелі та акумулятори в приміщенні пришкільного інтернату. Я не був присутній на тендері, адже категорично не згідний з цим. От поставлять вони десь в закутках ті батареї. А це ж кислота, випари, котрими будуть дихати діти. Згідно із законодавством, ми повинні прийняти приміщення на баланс сільської ради. А як трапиться біда, хто буде відповідати – сільський голова?

Приміщення сільської ради

Керуючий справами районної ради Валерій Хитрик пояснює, що дійсно, 2 листопада, був проведений тендер на виконання робіт, передбачених проектом “Реконструкція вуличного освітлення у селі Черче з використанням відновлювальних джерел енергії (енергії сонця). Інноваційні енергоефективні заходи”. Згідно з результатами, сонячні панелі розмістять на даху пришкільного інтернату, попередньо виконавши його реконструкцію.

Приміщення пришкільного інтернату

– Це доцільно, адже будівля інтернату розташована найближче до підстанції, що значно спростить і головне, здешевить підключення устаткування до загальної електромережі,  – зазначає чиновник. – На баланс сільської ради передаватиметься лише обладнання, тож побоювання сільського голови є безпідставними. Усі батареї – сертифіковані та дозволені для використання у школах, інших будівлях, де є діти. Це перевірена практика. Вони будуть розміщені в окремому приміщенні, доступ до котрого матиме лише технічний персонал.

Чому саме освітянам надали перевагу у впровадженні еко-проекту, роз’яснює Валерій Савчук, директор місцевої школи та за сумісництвом керівник районної громадської організації “Полісся”:

– Проект розпочався два роки тому. Сільська рада подала заявку на участь у програмі розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – III” та спільно з нашою громадською організацією “Полісся” виграла грант. Такою була умова європейських партнерів, адже фінансовою частиною може керувати лише окрема організація, на рахунки котрої надходять грантові кошти. Ще до цього, у 2012 році, було проведено письмове опитування жителів про те, що є пріоритетним для громади. Перше місце тоді зайняло питання енергозбереження у школі (заміна вікон та дверей), що ми і втілили в рамках виграного гранту. На другому місці – облаштування вуличного освітлення. Тож наша громадська організація має вже певний досвід у впровадженні подібних проектів. Зваживши на усі переваги, було вирішено, що все устаткування розташують на території школи, поближче до підстанції.

Валерій Титович додає:

– Завдяки грантовим коштам вдасться забезпечити освітленням дві вулиці: Шкільну та Центральну до ринку. Це будуть відновлювальні джерела енергії. Встановлені сонячні панелі акумулюватимуть енергію, котра накопичуватиметься у спеціальних батареях. Увесь цей комплекс під’єднають до загальної енергетичної системи. Вартість проекту близько 400 тисяч гривень: 10 тисяч доларів виділили з ПРООН, 30 тисяч гривень – обласна рада, 35 тисяч гривень – районна рада, 19 тисяч 300 гривень вдалось зібрати силами громади.

– Це лише початок, – впевнений керівники громадської організації. – Думаю, що потужності сонячних панелей вистачить, аби забезпечити енергією не лише ці дві вулиці, тож лінію можна буде продовжити. Перевага даного проекту у тому, що таке освітлення є незалежним від центральної лінії. Тобто встановивши відповідне обладнання, його потрібно під’єднати до лічильника виміру спожитої енергії і все. Розраховано, що потужності сонячних панелей достатньо для освітлення вулиць у зимовий період, а ось в літні місяці, коли сонячна активність більша, селяни зможуть ще й заробляти на надлишковій енергії. На даний час проект у стадії впровадження, практично всі підготовчі роботи зроблені. Чекаємо лише підтвердження з Києва.

Та з такою позицією не зовсім погоджується Юрій Соколов.

– Думку наших людей ніхто не запитував, вони роблять все самовільно. Якщо сільська рада виготовила всі потрібні документи, чого не втілювати проект далі за планом? Згідно з документацією, сонячні панелі та все устаткування повинно розміщуватись на будівлі сільської ради. Нам ставлять умову, що спершу слід зробити ремонт даху на приміщенні сільської ради. Добре, хай так. За експертними висновками на це потрібно 230 тисяч гривень. Ми розробили проект на 530 тисяч гривень, у котрий заклали ці кошти. Він – дійсний, і я не розумію у чому бачить проблему районна влада.

На що представник районної ради відповідає, що вони розглядали такий варіант, але на сьогодні він є надто дорогий.

– Ми не можемо виділити такої суми з районного бюджету, бо її просто немає, – каже Валерій Хитрик. – Так, щоб встановити сонячні панелі на даху пришкільного інтернату, його теж потрібно замінити на нове накриття. Але це значно менші кошти, близько 30 тисяч гривень і на це також розроблена проектна документація.

На думку сільського голови, освітлення робити потрібно, але не таким чином.

– Ті чиновники просто обманюють, – скаржиться Юрій Анатолійович. – Нещодавно кілька представників комісії з району, депутати були в селі, але вони навіть не забажали зайти до нас у сільську раду і пояснити у чому причина такого рішення. Я оптиміст. У 2017 році остаточно завершиться процес децентралізації. І тоді ми, громада на місцях, а не районні чиновники будемо вирішувати, що нам робити. Буде все. І освітлення зробимо.

А тим часом сільські вулиці зовсім не освітлені, тож місцеві жителі ночами дістаються своїх домівок, щоразу ризикуючи потрапити під колеса авто чи в іншу халепу.

Олександр Приймак.

СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *