Незалежна громадсько-політична газета

Полікістоз: бережіть себе і своїх донечок

Консультує Євгенія ЩЕПКО,

гінеколог-репродуктолог Центру репродуктивної медицини «Боголюби»

_MG_3128Що таке полікістоз яєчників і чому він виникає?

– Полікістоз яєчників, склерополікістоз, синдром Штейна-Левенталя – це комплекс порушень у роботі організму, зумовлений дисбалансом жіночих і чоловічих гормонів  – естрогенів і андрогенів. Він передовсім призводить до збоїв роботи статевої системи.

Так, у періоді статевого дозрівання починається порушення менструального циклу – аменорея. Менструації відбуваються рідко: спершу раз у 30 днів, потім раз у 35–40, а часом навіть раз у півроку. Може виникнути ожиріння, оволосіння (гірсутизм) за чоловічим типом і навіть облисіння за чоловічим типом. У 70–80% жінок із склерополікістозом розвивається непліддя. На пізніх стадіях починаються профузні кровотечі, виникає цукровий діабет другого типу (набутий).  При склерополікістозі на УЗД діагностують суттєве збільшення розмірів яєчників (буває, навіть удвічі), ущільнені капсули яєчників, які містять багато мікрокіст.

Причина виникнення цього захворювання достеменно не відома. На його розвиток певною мірою впливають спадковість та негативні фактори під час статевого розвитку (стреси, перевтома, надмірні фізичні навантаження, різка зміна клімату, переїдання тощо). Учені дослідили, що спровокувати у майбутньому виникнення склерополікістозу можуть часті запальні захворювання мигдалин і кір в анамнезі. Велику роль відіграє також ожиріння, адже воно призводить до дисбалансу жіночих та чоловічих статевих гормонів в організмі. Але справжні причини виникнення склерополікістозу криються на рівні роботи головного мозку – гіпоталамуса і гіпофіза.

– За яких симптомів жінці варто звернутися до лікаря? Що може свідчити про розвиток склерополікістозу?

– Звернутися до лікаря жінок здебільшого змушують непліддя і профузні кровотечі, хоча перші симптоми захворювання з’являються набагато раніше. Це, наприклад, порушення менструального циклу – нерегулярні менструації. Нормою вважається менструальний цикл тривалістю від 25 до 30 днів. Якщо у жінки менструація один раз у 35 днів і більше, слід звернутися до лікаря. Насторожити також має той факт, що жінка набирає вагу, не змінюючи при цьому раціону. Жінки зі склерополікістозом за доволі короткий термін можуть набирати до 20 кілограмів, а схуднути їм дуже складно – дієти практично не допомагають. До симптомів також належить надмірне оволосіння рук, ніг, обличчя, вух (за чоловічим типом). Хочу наголосити, що з такими симптомами відкладати звернення до лікаря не можна. У жінок після 35–45 років зі склерополікістозом дуже високий ризик виникнення раку яєчників, раку тіла матки, а також цукрового діабету.

– Як можна діагностувати захворювання?

– Достатньо зробити звичайне УЗД. При склерополікістозі діагностують збільшення розмірів яєчників і потовщення капсул.

Робити УЗД варто всім дівчатам, які мають нерегулярні менструації. Більшість гінекологів скаже, що це нормально, коли протягом року від першої менструації виділення нерегулярні, адже в організмі відбувається процес встановлення менструального циклу. Але я раджу зробити УЗД, щоби пересвідчитися, що причиною нерегулярних менструацій не є склерополікістоз. Якщо яєчники не збільшені і капсула в нормі, хвилюватися немає причин. Якщо яєчники збільшені, а капсула потовщена – треба негайно вживати заходів:  пройти фізпроцедури, вітамінотерапію, зменшити фізичні та емоційні навантаження, дотримуватися режиму сну. Молодому організму під силу самотужки побороти склерополікістоз. Усі мами мають взяти за правило приводити дітей на УЗД, щойно у них починається перша-друга-третя менструація. Тоді кожна буде спокійна, що її донька здорова, і вона не буде через десять років бігати по клініках, бо не може завагітніти.

– Наскільки поширений склерополікістоз і як його лікують?

– Кожна третя жінка з непліддям має первинні або вторинні прояви склерополікістозу. На жаль, більшість жінок звертається до лікарів із явною проблемою, яка виникла не сьогодні-вчора, а кілька років тому. Якби жінки не зволікали і раніше зверталися по допомогу до фахівців, хворобу можна було б подолати медикаментозно, фізпроцедурами, вітамінотерапією – тобто простими лікувальними заходами.

У запущених стадіях склерополікістоз лікують тільки оперативним шляхом. Раніше проводили клиноподібну резекцію яєчників, простими словами, вирізали клин. При цьому зменшувався об’єм яєчників, його капсула ставала тоншою, відбувалася овуляція (вихід яйцеклітин). У нашій кнініці застосовують найсучаснішу методику – діатермодрилінг яйників, ця методика дозволяє усунути потовщення в капсулі яйника, при цьому збарегти дітородний потенціал яйника і стимулює вільний вихід зрілих яйцеклітин. Завдяки застосуванню найсучаснішого обладнання операція дає чудовий оздоровлюючий ефект – овуляція відновлюється відразу. Одночасно зменшується кількість андрогенів та естрогенів, в результаті чого в організмі відновлюється гормональний баланс. 50% жінок вагітніють у перші два місяці після операції.

– Але багатьох жінок лякає слово «операція»…

– Операція, про яку йдеться, є лапароскопічною, вона не потребує розрізування живота. Її проводять за допомогою спеціальних інструментів, які вводять у черевну порожнину через пуп та два мініатюрні розрізи у зоні бікіні.

Відкладати операцію при склерополікістозі дуже небезпечно, адже це може закінчитися онкодиспансером. На пізніх етапах захворювання (при профузних кровотечах, коли є ризик виникнення онкології) може йти мова про видалення яєчників, матки, труб, тобто усіх жіночих репродуктивних органів. Таким чином жінку ще у доволі молодому віці заводять у штучний клімакс, і в результаті цього вона за один рік старіє на три-п’ять років. Так, у 45 років вона має вигляд на 55.

– Чи є ризик, що після успішного лікування, вагітності і народження дитини захворювання може повернутися?

– Так, може, але не відразу. Річ у тім, що під час вагітності гормональний баланс в організмі жінки змінюється, а тому склерополікістоз стає неактивним. Жінкам, які пройшли лікування, завагітніли і народили, я порадила би не відкладати наступну вагітність – якнайшвидше знову завагітніти. Адже є великий ризик, що через деякий час після пологів яєчники знову стануть склерополікістозними. Інколи таких жінок доводиться оперувати повторно.

Медичний центр «Боголюби»:

Луцький р-н, с. Тарасове, вул. Лісова, 1б

(між корпусом ВОКЛ і лісом)

тел.: (0332) 20-07-02

(099) 44-55-404

(067) 851-79-38

e-mail:bogolubu@gmail.com

www.bogolybu.com.ua

Інна Семенюк.

 

 

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *