Незалежна громадсько-політична газета

Вегетосудинна дистонія – це діагноз чи хандра?

   Я хвора! Всі кажуть – здорова!

Ми всі з вами неодноразово чули про такий «модний» діагноз як вегетосудинна  дистонія (ВСД). Що ж це таке? Про цей “страшний” діагноз, у європейській  практиці ніхто і не чув. Десятки років назад такої недуги як ВСД не існувало і в нас, проте  деякі наші лікарі продовжують ставити такий діагноз, хоча це не є захворювання, а симптомокомплекс, що виникає із різних причин при порушеннях роботи вегетативної нервової системи. Симптоми можуть бути найрізноманітнішими: підвищена стомлюваність і слабкість в організмі; напади паніки; задишка і відчуття нестачі повітря; дискомфорт і болі в серці; шуми у вухах; головні болі і запаморочення;  часта зміна настрою; сильні болі в шлунку; відчуття холоду в кінцівках; тахікардія; проблеми з пам’яттю та інші симптоми.

 

Як лікувати ВСД?

Ретельні обстеження, найдорожчі консультації, лікарські препарати позитивних результатів не дають, так як за їх показниками пацієнт повністю здоровий. Однозначно, при ВСД слід відвідати лікаря-кардіолога, невролога, ендокринолога, гастроентеролога, але це необхідно в першу чергу для того, щоб виключити наявність інших патологій, які можуть давати схожі симптоми.

Дивлячись на страждання цих людей, постійно думав, як вийти з такого стану. Хотілося придумати щось просте, оригінальне, щоб не жити в тумані, не почувати себе, як тіло без душі.

Лежачи в ліжку, згадав дитячі свої роки. Пригадав, як моя добра, мила ненька гладила своєю ручкою мені голову, яка так сильно боліла. Просила: «Не хандри, синку, все буде добре». Її поцілунок, ласка знімали болі і я швиденько ішов гуляти на вулицю.

Ніхто не може точно сказати, скільки тисячоліть у своєму лексиконі народ використовував слово «хандра» і скільки ще буде його вживати.

Як говорив мій дідусь: «Знайдеш причину – усунеш недугу».  З багаторічних спостережень на роботі прийшов висновку. Першоосновою є гнів, який знижує імунний захист, а це породжує симптоми недуги. В стані гніву ніколи не буває однієї особи, а це ще більше впливає на морально-психологічний  клімат в сім’ї, колективі, стосунках чоловіка і дружини, батьків і дітей, закоханих пар.

Не можна не згадати Божу заповідь: «Чти отца, мать свою, родных своих! Да благ ты будеш и долголетен на земле!»,

Не виконуючи цю заповідь кожен з нас робить непоправну помилку. При поганих стосунках батьків і дітей вони біоенергетично перетворюються в недобрих людей по відношенню один до одного.

Материнська молитва не діє так, як повинна. В дітей з’являється невезіння, хандрозні стани, недобрі вчинки, неприємні відчуття по відношенню до рідних.

Опинившись у безвихідному положенні, пацієнти з такими незвичними скаргами все частіше звертаються до мене по допомогу. Виходячи із практики, я вважаю, що такий стан не можливо зняти прийомом лікарських засобів. Переваги завжди віддаю немедикаментозним способам, таким як: нормалізація психоемоційного стану, усунення стресів, налагодження режиму дня, фізичні навантаження і здорове регулярне харчування. Хороший ефект ви можете досягти попросивши вибачення, поцілувавши одне одного. Обов’язково повинна з’явитись усмішка на вашому обличчі. Це стосується всіх, хто знаходиться в стані гніву.

До інших причин можна віднести негаразди в державі, сім’ї, хвороби, скандали, матеріальний стан.

Потрапили в тенета хандри, шукайте самі причину звідки вона з’явилась. Зробіть все можливе по її усуненню.

Насолоджуйтесь тим, що дав Бог, любіть себе, якими ви є, ближніх, робіть людям добро!

Адже за добро Бог платить добром. Хай Він береже Вас і Ваші родини!

Іван СЕРГІЙЧУК.

 

Р.S. На прохання жителів Камінь-Каширського району лікар реабілітолог,

Сергійчук Іван Михайлович, проводить прийом пацієнтів два рази на місяць у с. Бірки, у будинку Івана Прокоповича Довгуна, який відійшов у вічність.

Тел. 0972485699, 0997399337.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *