Незалежна громадсько-політична газета

Бережіться скаженних тварин

Згідно з даними Держсанепідемінспекції цьогоріч на Волині підтверджено 40 випадків сказу тварин. Найбільше — у Горохівському, Камінь-Каширському та Любешівському районах. З огляду на це жителів району потрібно більше інформувати про цю небезпеку.

Сказ – особливо небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту зі слиною хворої тварини. Джерелом збудника сказу і вірусу є  хворі на сказ тварини (собаки, кішки, лисиці, вовки).

Вірус сказу поширюється по нервових стовбурах, уражаючи нервові центри  і кору великих півкуль головного мозку. Захворювання починається з підвищення температури тіла , загального нездужання, нервового збудження, що зростає при ковтанні води (водобоязнь), вдиханні повітря і згодом можуть спостерігатись дезорієнтація з повною втратою свідомості, агресивність, пітливість, рясне виділення слини, серцебиття, можуть з’являтись зорові, слухові галюцинації. Триває захворювання 4-10 днів. У результаті важких паралітичних розладів дихання настає смерть.

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно: не контактувати з бездомними та дикими  тваринами, постійно пояснювати дітям про небезпечність таких контактів;

негайно звернутись за медичною допомогою після контакту, ослизнення або укусу підозрілою твариною;

своєчасно робити щеплення домашнім тваринам проти сказу .

Долікарська невідкладна допомога: переконатися у відсутності небезпеки – при можливості ізолювати тварину, запам’ятати вид тварини, при можливості сфотографувати; викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги; якщо є рана без кровотечі – промити її мильним розчином та накласти чисту стерильну пов’язку; забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Світлана Олісейчик,

лікар загальної практики — сімейний лікар Черченської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *