Незалежна громадсько-політична газета

ПРОЙНЯЛИСЯ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЗА МАЙБУТНЄ

aEB6mhdAAiAШколярі НВК №1 міста Каменя-Каширського  активно збирають відпрацьовані батарейки, папір та пластикову тару. Діти борються за чистоту довкілля в рамках шкільної екологічної акції.

Усі ми знаємо, що у багатьох країнах, особливо в Європі, сміття не викидають, а сортують і потім його переробляють. Там змалечку вчать слідкувати за чистотою середовища, цінувати багатства природи. У якості альтернативного палива європейці використовують органічні відходи — тирсу, листя, солому. А такий надзвичайно шкідливий та довговічний матеріал, як пластикова тара, у цивілізованому світі не викидають на сміттєзвалища, а відправляють на повторну переробку.

Поступово вчаться сортувати сміття і у нас, серед молоді популяризуються масові екологічні акції із збору, наприклад, макулатури. Не став винятком й Камінь-Каширський район. Ще рік тому в навчально-виховному комплексі №1 міста запроваджено екологічну ініціативу зі збору вторинної сировини. Дітей вчать сортувати сміття та віддавати на переробку те, що надалі можна переробити. Тому, окрім паперу, учні збирають батарейки, пластикові пляшки та кришечки, які йдуть на протезування бійців АТО. За весь час, доки діє ця акція у навчальному закладі, юні шкільні активісти зібрали та здали підприємцям-заготівельникам тонни цієї сировини. За виручені кошти вони закуповують необхідне для школи. Наприклад, як розповіла Ірина Фарина, учениця 11-Б класу НВК №1, минулоріч школярі придбали для свого навчального закладу нові радіомікрофони.

Вторинну сировину тут збирають дуже активно. Адже цьогоріч до акції долучилося ще більше учнів. Вчитель біології НВК №1 Олена Гапонюк переконана, що такі заходи навчають дітей економно використовувати природні ресурси та берегти навколишнє середовище.

— Просто поставити баки для роздільного сортування сміття — недостатньо. Це не вирішить ситуацію. Кожного дня треба проводити просвітницьку роботу, привчати наших людей до екологічної культури. А це варто починати з юного віку, бо дорослим потім дуже важко змінити погані звички, — говорить вчителька.

За її словами, кілька років тому в цій школі було започатковано акцію зі збирання відпрацьованих батарейок. Зазвичай люди викидають ці предмети на смітник і не замислюються над тим, що буде далі. Між тим, шкоду від таких дій можна порівняти буквально із бомбою сповільненої дії.

— Потрапивши в землю, одна пальчикова батарейка здатна отруїти своїми токсичними речовинами кубометри води та ґрунту, — зазначила Олена Гапонюк. — Саме з цієї причини батарейки не можна викидати на смітник, їх необхідно передавати у пункти збору для подальшої утилізації. У багатьох країнах навіть фінансуються державні програми з переробки й знешкодження батарейок на спеціальних заводах. На жаль, в нашій країні такі програми поки що не передбачені. Але це не означає, що потрібно викидати використані елементи живлення на смітник і своїми діями провокувати настання екологічного лиха. Адже достатньо озирнутися навкруги, щоб помітити, що завдяки екологам та активістам мережа скриньок для використаних батарейок у нашому місті поступово розширюється. Школярі підхопили ініціативу і цього року продовжують збирати відпрацьовані батарейки вже самостійно.

— Усі ми хочемо жити у чистому місті. Чисте довкілля є дуже важливим для комфортного життя. Такі акції дуже згуртовують. Всі відчувають себе відповідальними за навколишнє середовище і природу, — вважає Ірина Фарина.

Наталія Борох,  лідер учнівської ради НВК №1. 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *