Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-Каширський музей крокує до Європи

putivnik_1Привабити до місцевого краєзнавчого музею більше відвідувачів не лише з України, а й Європи покликаний тематичний путівник, котрий презентували днями. Нове видання насичене цікавою інформацією про історію, культуру, природу, релігію, етнографію краю та є двомовним, тож стане чудовим довідником для туристів як з України, так і зарубіжжя.

Це не перше напрацювання камінь-каширських науковців. За час існування музею було підготовлено близько десятка збірок та буклетів, які висвітлюють всю повноту його експозиційного наповнення, – розповіла під час презентації директор народного краєзнавчого музею Наталія Пась.

 – Зовсім нещодавно ми отримали новий путівник. Він двомовний (українською та англійською мовами), покликаний розрекламувати наш музей, місто та район загалом, аби відвідувачі не лише з України, а й Європи, світу дізнавалися про його принади, найбільш цікаві експонати нашого музею. Абсолютно кожна деталь в оформленні путівника взята з фондів музею.

– Нове видання стане стимулом для туристів та жителів міста частіше навідуватись до музею, – впевнена пані Наталія.

 – Історія нашого краю, Камінь-Каширщини представлена в музеї багатьма цікавими експонатами. Ми володіємо унікальним зібранням писемних пам’яток таких, до прикладу, як Акафіст першої половини 19 століття (виявлений на горищі місцевої церкви Різдва Пресвятої Богородиці), Тріодь пісна, теж 19 століття (віднайдена у селі Ворокомле) та ін. Цікавим є й автентичний посуд, що належав родині Косачів, яка проживала на початку 20-го століття у селі Запруддя.

Звернула увагу Наталія Олександрівна і на унікальну колекцію давніх вишитих сорочок, котрих в музейних фондах налічується понад 80. Одну з них музею передала працівниця будинку дитячої та юнацької творчості Світлана Хомик, іншу – Людмила Соловей, його директор.

 – Всі ми добре знаємо, що люди, народ не мають майбутнього, якщо не знають свого минулого. Природа рідного краю, українські обереги, унікальні українські пісні та вірші поетів, все, що так трепетно зібрано в музеї, навчає наших дітей бути патріотами рідного краю, – зазначає запрошена до виступу Людмила Соловей.

Підтримує слова пані Людмили і давній відвідувач та один з активних наповнювачів музейних фондів отець Юрій, настоятель місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці:

– Як сьогодні сказали, нація, що не знає своїх коренів, не має майбутнього. Наш поліський край цікавий в духовному плані тим, що ми маємо десятки діючих храмів, котрі є пам’ятками архітектури. Те, що ми зберігаємо тут, приносимо для наших дітей, це наша будучність. Уроки старовини потрібно пам’ятати. На жаль, сучасна молодь часто забуває, що музей – це не тільки вивіска на будинку, а перш за все – старовина, те що нас поєднує з нашими пращурами.

А ось завідуюча відділу культури Камінь-Каширської РДА Євгенія Сидорчук порівняла появу путівника з народженням дитини.

– Як кожна мати радіє народженню своєї дитинки, так і працівники культури разом з вами радіємо появі такого видання, – зазначила вона. До слова, даний путівник був профінансований саме коштом відділу культури Камінь-Каширської РДА. Переклад на англійську мову здійснила Інна Нестерук, вчитель іноземної мови школи-гімназії №2. А, власне, видавничу частку роботи виконала Волинська обласна друкарня.

Валерій Хитрик, керуючий справами районної ради, впевнений, що поява такого видання – це маленька, але дуже урочиста подія. Адже через нову книгу ми зможемо пропагувати нашу історію за межами Камінь-Каширщини.

 – Коли я спілкуюся з людьми, які ніколи не були на Камінь-Каширщині, то помічаю, що в них складається враження про відсталість нашої території. Та як тільки вони приїжджають сюди, то переживають справжній культурний шок (в хорошому значенні цього слова). Тому що наш край – надзвичайно багатий духовно та історично. Це територія, яка має глибокі пласти народної культури, де живуть небайдужі до історії люди. Велика заслуга у цьому саме нашого краєзнавчого музею, – розповів присутнім Валерій Макарович.

Підтримав таке добре починання музейників і майстер поетичного слова, документаліст та багаторічний друг музею Віталій Нестерук. Він подякував організаторам заходу та побажав їм творчих успіхів.

Насамкінець до слова була запрошена Валентина Ліщук (уродженка міста, волонтерка, котра сьогодні проживає у США). У Штатах жінка провадить велику громадську роботу: допомагає коштами нашим героям-військовим, які захищають свою країну на східних теренах. Вона зазначила, що їй дуже приємно, що наше місто розвивається, плекається та зберігається його історія. “З куточка, котрий ще донедавна жартома величали “Камінь-Кашмарський”, сьогодні він перетворюється на невеличкий оазис культури та духовності”, – мовить пані Валентина.

Завершилась презентація композицією про музей, котру виконала дев’ятикласниця Яна Литвин.

Олександр Приймак,  фото автора.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *