Незалежна громадсько-політична газета

Рецептів не приймають, бо немає коштів

e109d938fb67Щороку фінансування виплат за «чорнобильськими» рецептами для населення здійснюється за рахунок субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам, зокрема, управлінню  соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА. Відшкодовуються громадянам кошти відповідно до Порядку, затвердженого обласною радою, виключно у межах плану асигнувань загального фонду бюджету. Проте, на жаль, розмір цих субвенцій далекий від реальної потреби. Наприклад, у 2016 році на виплати за рецептами з обласного бюджету на наш район було виділено 2 579 700 гривень (у тому числі на зубопротезування). Їх управління уже практично використало. Вже виплачено 1 949 587,04 гривень і залишилося трохи більше 600 тисяч. При чому рецептів загалом прийнято на значно більшу суму. 

Ми, звичайно, намагаємося в першу чергу не відмовляти категоріям громадян, у яких скрутне становище та хвороби, лікування яких є дороговартісним, — зазначає начальник управління соціального захисту Максим Демидюк. – Але щоб виплатити компенсацію усім жителям, які мають на неї право, потрібно орієнтовно десь 25 мільйонів. І це при тому, що рецепти, за якими проводиться виплата компенсації, тепер видаються далеко не всім жителям району, які мають посвідчення потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС. Ще минулого року була прийнята постанова Кабінету Міністрів, відповідно до якої право на відшкодування за ліки, придбані за «чорнобильськими» рецептами, надається за умови, якщо розмір доходу сім’ї не перевищує 1930 гривень.

Тобто для потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС першої та другої категорії обраховувати доходи не треба. А от для потерпілих третьої категорії при розрахунку доходів до уваги беруться доходи і чоловіка і жінки та діляться на всіх членів сім’ї, в тому числі і неповнолітніх дітей. Якщо пільговиком з безоплатного забезпечення ліками є потерпіла дитина, то при проведенні розрахунку доходу до складу сім’ї беруться лише батько, мати дитини пільговика, а також якщо наявні доходу у самої дитини, наприклад стипендія.

Отже цього року за дев’ять місяців кількість зареєстрованих заяв на відшкодування за придбані ліки за рецептами становить 2659 і за зубопротезування — 163. Для порівняння у минулому році ця кількість була такою: 4380 — за рецепти і 285 — за зубопротезування. Наразі на опрацюванні в управлінні соцзахисту знаходиться ще кілька сотень заяв, але працівники навіть бояться приблизно підраховувати, чи вистачить на всіх тих 600 тисяч, що залишилися. Тобто виділених з обласного бюджету коштів вистачило цього року для виплат на третину меншій кількості жителів району. Хоча загальну суму субвенції начебто і збільшили у порівнянні з минулими роками. Так, у 2013-му році було виділено 2342100 гривень, у 2014-му – 2474900 гривень, у 2015-му – 2582400 гривень, а у 2016-му – 2579700 гривень.

А ціни то на медикаменти зросли в рази. Питання: чи намагалися наші депутати обласної ради відстояти суттєве збільшення сум, які виділяються на компенсацію за «чорнобильськими» рецептами?

— Дана ситуація, можливо, не була б настільки проблемною і плачевною, якби працювали інші програми щодо забезпечення громадян безкоштовними ліками для амбулаторного лікування, — говорить Максим Демидюк. – Бо ж законодавчо передбачено ряд інших пільгових категорій, яким передбачені безкоштовні ліки. Однак, чомусь у Камінь-Каширському районі всі говорять лише про «чорнобильські» рецепти.

Дійсно у разі амбулаторного лікування лікарські засоби за рецептами лікарів повинні відпускатися безоплатно багатьом категоріям громадян. І про це наша газета уже писала минулого року.

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» № 1303 від 17 серпня 1998 р.з внесеними змінами згідно з Постановою КМ № 759 від 26.08.2015, перелік категорій громадян, яким гарантовані безкоштовні ліки, є досить великим. Чималий і перелік категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно. Проте знову ж таки фінансування належного нема.

— Схему відшкодування за придбані ліки за рецептами на Волині придумали дієву, прозору і загалом досить непогану. Людина придбала ліки – кошти їй повернули. І все. Поля, де б могла мати місце корупція, практично нема, — каже Максим Демидюк. – Але стосується вона, ця система, лише «чорнобильських» рецептів.

Тобто, якщо вести мову про придбання ліків за іншими пільговими чи безкоштовними рецептами (для інших категорій передбачених зазначеною постановою), то тут зовсім по-іншому. Як заначено у документі, «відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування осіб провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб. Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами. Безоплатний відпуск лікарських засобів дітям-інвалідам провадиться за рецептами лікарів незалежно від місця проживання цих дітей… У цьому разі витрати, пов’язані з оплатою вартості лікарських засобів, беруть на себе органи охорони здоров’я за місцем їх відпуску». У постанові також заначено, що «витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я».

Але ми знаємо зовсім мало про забезпечення безкоштовними ліками громадян усіх категорій, передбачених постановою Кабінету Міністрів №1303. І передусім тому мало, що, очевидно, мало кому із цих категорій у нашому районі вдалося скористатися можливістю отримати безкоштовні ліки. А, зрештою, українці, в тому числі і камінь-каширці, вже давно не вірять у міф про безкоштовні ліки та загалом медицину. Вони вже настільки звикли, що треба платити за медикаменти, процедури та операції, що, мабуть, будь-які розмови про щось безкоштовне в медицині навіть не сприймають.

Тетяна Приходько.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *