Незалежна громадсько-політична газета

Тренер Андрусь «кує» чемпіонів у Камені-Каширському

Спортсмен-важковаговик Валентин Андрусь із Видерти вирішив відновити важку атлетику в районі. Головний стимул для чоловіка – це сучасна тренувальна база, яку обіцяють створити в нашому місті до початку нового року. За плечима у молодого, але досить амбітного тренера багаторічна професійна кар’єра, призові місця на чемпіонатах України і, головне, досвід, котрий він активно застосовує у тренуванні чемпіонів. Журналіст “Полісся” поспілкувався із тренером та дізнався кілька секретів його методики.

Двічі на тиждень стіни Камінь-Каширської школи-гімназії №2 здригаються від гуркоту металу. Та причина не в ремонтних роботах, як хтось би міг подумати. Це так в місцевому спортзалі тренуються майбутні зірки важкої атлетики. На десяток юних спортсменів – одна штанга, примітивний поміст і кілька тренажерів. Та лише за півроку в таких пристосованих умовах та майже з повною відсутністю потрібного спортивного реманенту діти зуміли досягти просто неймовірних результатів. Двоє із них – Валерія Козак із Грудок та Оксана Приведенець із Видерти – вже стали чемпіонками області, ще кілька мають всі шанси доєднатися до дівчат згодом. Секрет – у їхньому тренері.

Про Валентина Андруся можна розповідати довго. Майстер спорту України, займається важкою атлетикою з 2004 року. А потрапив у спорт випадково. Запримітив хлопця в рідному селі заслужений тренер України Володимир Левчук (тренував ще одного нашого чемпіона із Видерти Юрія Чикиду).

 – Володимир Михайлович приїхав у Видерту і шукав собі учнів; хороших, міцних. Випала можливість поступити в Луцький обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою і так він мене та ще Юрія Чикиду прийняв до себе. Найвище моє досягнення – призер кубка України 2014 року (3 місце), а так неодноразово виступав на чемпіонатах, кубках України, входив у першу десятку найсильніших. Найбільша підкорена вага: в ривку – 134 кг., в поштовху – 173 кг. Малувато, – посміхається, – можна б було більше підняти.

Як пояснює Валентин Васильович, таємниць у його методиці тренування немає жодних.

Щоб досягти успіху, потрібно постійно і наполегливо тренуватися.

 – Діти не пропустили ще жодного тренування, навіть влітку вони в спортивному залі. У кожного з них своя індивідуальна програма: в когось розтяжки слабенькі, комусь ще сил потрібно набратися. У нас критерій один – приходити і тренуватися, – пояснює тренер. – Як ви помітили, тут безліч важкоатлетичного реманенту і кожен має своє особливе призначення. У нашому спорті основний масив вправ направлений на правильне виконання двох дисциплін: ривка і поштовху. Це наше двоборство, з чим ми, власне, і виступаємо на змаганнях. Дітки такого юного віку розпочинають із заохочення, виконання розтяжок, займаються із спеціальною палицею, ставлять техніку виконання ривка і поштовху. Секрет лиш один  – побільше їсти. Ми тут працюємо тяжко, кілокалорій спалюється багато, потрібно їх поновлювати. М’ясце, білок – це наша сила.

З гурту хлопців особливо виділяються двоє дівчаток, які активно виконують важкоатлетичні вправи. Це восьмикласниця Валерія Козак із Грудок та десятикласниця Марія Наумик із Видерти. Найперше підходжу до Валерії. Важко повірити, та ця тендітна дівчинка – чемпіон області. При власній вазі до 40 кілограмів юнка зуміла підняти… аж 24. Запитую, чому вирішила обрати важку атлетику, адже для дівчинки – це дуже дивний вид спорту?

 –. Спорт є спорт, в ньому можна багато чого досягти. Навіть олімпійським чемпіоном стати, – пояснює Валерія.

 – Мабуть, вся справа в генах, у неї тато здоровань і мама міцненька, – додає до слів дівчинки Валентин Андрусь. – Це моя племінниця, тому її я, власне, і забрав у секцію. Вона із перших, хто потрапив до нас, а ще хлопці Вадим Куцик і Богдан Назарчук з Каменя-Каширського, досить перспективні спортсмени. Вадим Куцик, до прикладу, завоював 3 місце на обласних змаганнях.Богдан Назарчук теж має всі задатки майбутнього чемпіона.

А ось десятикласниця Марія Наумик, хоч і займається важкою атлетикою лише місяць, та теж показує хороші результати. – Важкою атлетикою займатись запропонувала подруга, – розповідає дівчина. – Хочеться трохи підкачатися. Для чого? Та хлопців бити,  – посміхається. – Жартую, звісно, хоча деяких треба. Час сьогодні неспокійний, треба вміти себе захистити. Тренуватися не дуже просто. Все-таки важка атлетика не може бути легкою.

Позитивно відгукується Валентин Васильович і про ще одного свого учня , 11-річного Дмитра Тихонюка з Каменя-Каширського. – Почав займатися Дмитро спортом нещодавно. Та здібності у нього хороші. Буває, що приходять дітки, з якими ще потрібно працювати і працювати, а Дмитро швидше засвоює усі моменти. Звичайно, в кожної дитини – це індивідуально. Та через рік-другий вони всі виходять на свій рівень

До речі, найменшому “важкоатлету” в команді тренера Андруся – 9 років. Це Олег Матвійчук із Видерти. Хоч сам хлопчина ще маленький та худорлявий, але вже має задатки чемпіона.

– Обрав важку атлетику тому, що хочу стати сильнішим за тата, – пояснює юний спортсмен.

Насамкінець Валентин Андрусь розвінчує головний важкоатлетичний міф про те, що від занять штангою сідає хребет.

 – Розмови про те, що в важкій атлетиці високим не місце – це все неправда, – пояснює тренер. – В кожного свої гени, хто як має вирости, так і виросте. Головне, правильний підхід до тренування. Будь-який спорт може нашкодити дитині. Причина лише у помилках тренера.

Як зазначає Валентин Васильович, важка атлетика навпаки вирішує основну проблему сучасної школи – сколіоз, адже завдяки тренуванням укріплюються м’язи спини. – Був такий випадок, що до нас на тренування приходили люди із сколіозами, і ми їх просто виліковували. Щодо зросту, то раніше батьки справді боялися, що їх дитина від таких занять буде низенькою, не виросте. Та в мене друг, до прикладу, почав займатися штангою при зрості в 1 метр 50 сантиметрів, а за три роки тренувань він підріс до 1 метра 90 сантиметрів. Зараз важку атлетику батьки сприймають спокійніше, пускають на тренування не лише хлопчиків, а й дівчаток. Бувають випадки, що самі телефонують, просять, щоб забрали їхніх дітей.

Ми ж хочемо побажати Валентину Андрусю успіхів у його починнаннях. Адже поки що дітям доводиться займатися в спартанських умовах. Та тренер чекає швидкого відкриття сучасного важкоатлетичного залу. Сам активно сприяє його розбудові.

Як розповів начальник відділу у справах молоді та спорту Камінь-Каширської РДА Володимир Сінчук, спеціалізований тренувальний зал для важкої атлетики має розпочати свою роботу з початку наступного року.

– На сьогодні затримки лише з проектом. Після його затвердження ми зможемо використати кошти, 200 тисяч гривень, які нам надали з обласного бюджету. Планується розмістити в приміщенні котельню, роздягальню, душову, сам тренувальний зал на 5 помостів, і невеликий куток для тренажерів, – додав посадовець.

Олександр Приймак.

 

Спорт

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *