Незалежна громадсько-політична газета

У Добренському лісництві – нова дорога

 

DSC_0511Хто хоч раз був у лісі, той, напевно, звернув увагу на значення лісових шляхів. Вони дозволяють лісівникам ефективніше виконувати свою роботу, а звичайним жителям — легше діставатися до рекреаційних зон, грибних та ягідних місць. А ще, що є не менш важливим, лісові “артерії” мають важливе протипожежне значення, дозволяють вогнеборцям швидко та оперативно доїхати до будь-якого куточка лісових кварталів.

Будівництвом лісових шляхів у Камінь-Каширському держлісгоспі активно почали займатись з 2007 року. Загалом же за цей період силами лісівників району було прокладено доріг протяжністю більше 50 кілометрів, зокрема, у Карпилівському, Стобихвівському та Сошичненському лісництвах.

Лісову інфраструктуру вони продовжують розбудовувати й надалі. Так, днями державне підприємство “Камінь-Каширське лісове господарство” здало в експлуатацію дорогу в новоствореному Добренському лісництві.

— Її протяжність — 6,5 кілометра, з них 3,3 км ми збудували зі щебеневим покриттям. Лісогосподарству будівництво лісового шляху обійшлося в 1 млн 200 тис. грн, — розповів директор ДП “Камінь-Каширське ЛГ” В’ячеслав Кузьмич.

Цю лісову дорогу урочисто відкрили начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, голова районної ради Віктор Сус, перший заступник голови районної державної адміністрації Олександр Михалік, депутат обласної ради Анатолій Бусько, підприємство якого ТзОВ “ДОФ Арбо” виконувало всі підрядні роботи з будівництва  шляху. Вони перерізали символічну стрічку та одразу випробували дорожнє полотно на міцність, проїхавшись ним.

Нова дорога слугуватиме як лісівникам, так відіграватиме і соціальну роль. Адже вона сполучає село Теклине з Видричами та Адамівку сусіднього Ратнівського району. Користуючись нею, жителі без проблем зможуть добиратися до вказаних сіл, скорочуючи шлях навпростець, ягідних та грибних місць.

— Розвиток лісової транспортної інфраструктури — це одне з наших пріоритетних завдань, — сказав начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко. — Адже будівництво лісових шляхів полегшує доступ до деревини, здешевлює транспортування та собівартість лісопродукції, поліпшує організацію догляду за лісовими культурами, забезпечує кращі умови пересування для місцевих жителів в повсякденному житті.

— Сьогодні будівництво лісових доріг — справа затратна, — зазначив виконуючий обов’язки Добренського сільського голови Микола Давидюк. — Але у майбутньому вкладені кошти окупляться, дорога принесе неабияку користь.

Він також додав, що шляхи сполучення в Україні зазвичай перебувають у занедбаному стані, особливо в селах. Тож іноді саме лісова дорога стає справжнім порятунком для людей.

Цього року також збудовано лісову дорогу, що веде через ліс із віддаленого села Деревок Любешівського району до села Волиця Камінь-Каширського району. Там вкрай болотиста місцевість. Нині шлях дає добрий доїзд до лісових масивів як працівникам державної лісової охорони, так і місцевому населенню.

На всіх лісових дорогах встановлено інформаційні стенди, наочну агітацію. А вздовж доріг побудовано бесідки для відпочинку та дозвілля людей.

Олесь Федорович, фото автора.

DSC_0523

DSC_0508

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *