Незалежна громадсько-політична газета

На захист працюючих

Напередодні професійного свята працівників освіти є що сказати і профспілковим комітетам.

Районна профспілкова організація освітян має багаторічний досвід боротьби за соціально-економічні права спілчан. Їй неодноразово доводилося спрямовувати діяльність на розв’язання соціальних проблем, зокрема, таких, як своєчасність виплати заробітної плати і в повному її об’ємі, підвищення її розмірів, надання працівникам галузі передбачених чинним законодавством пільг і гарантій, створення безпечних умов праці, дотримання в установах і закладах освіти чинного трудового законодавства. Члени районної організації переконалися, що сила — в єдності, в усвідомленні самоцінності права на повагу і дотриманні прав кожної людини. Під переліком зазначених вимог члени профспілки в знак протесту поставили свої підписи, щоб вилучити окремі позиції з проекту Закону України «Про освіту», які погіршують матеріальне становище освітян.

Тож цьогоріч вони, не задумуючись, схвалили рішення взяти участь у Всеукраїнській акції профспілок — марші протесту у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальні тарифи. Ця масова акція протесту профспілок відбувалась у відповідь на заклик та вимогу членів профспілок, всіх людей праці та згідно з рішенням, прийнятим на засіданні Ради Федерації профспілок України. Тоді була опрацьована спільна позиція профспілок стосовно підвищення цін на газ і тарифів ЖКГ для населення, а також визначено план дій щодо захисту працюючих громадян.IMG_22202Відтак участь у протесті, що відбувався у Києві, взяв і наш профспілковий актив у складі Тетяни Нирко (НВК №2 м. Каменя- Каширського), Раїси Чубарик (ЗОШ І-ІІІ ст. с. Брониця), Сергія Гарбуза (ЗОШ І-ІІІ ст. с. Сошичне), Тамари Панасюк (будинок школяра), Світлани Балик (ДНЗ с. Брониця), Ілони Пугач (ДНЗ №3 м. Каменя-Каширського).

Як зазначають самі учасники акції, вони підтримували не просто протест проти підвищення цін та тарифів, але, в першу чергу, виступали за підвищення рівня зарплат та соціальних стандартів. Профспілчани розглядали варіант пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідність до нормативів прожиткового мінімуму. Зокрема, вони вважають, що потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, аби не допустити зниження життєвого рівня.

І, до речі, через півтора місяця після акції протесту уклали Генеральну Угоду на 2016-2017 роки, яку підписали три сторони: Уряд, профспілки, роботодавці. Угода є актом соціального діалогу, який передбачає спільну роботу в соціально-трудовій сфері. Вона буде ефективною, а соціальний мир забезпечено, якщо кожна зі сторін сумлінно виконуватиме свої зобов’язання. Адже угода – результат компромісу.

Тетяна Приходько.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *