Незалежна громадсько-політична газета

Резерви розвитку

Школи Камінь-Каширщини успішно впроваджують енергозберігаючі проекти

DSC_0449

Черченська школа першою в районі почала використовувати кошти виграних грантів для забезпечення соціально-економічного розвитку населеного пункту, зокрема, навчального закладу та вирішення проблем громади. Загалом у них на рахунку вже кілька виграних проектів. Першою була програма всебічного розвитку дитини «Крок за кроком» (2012 рік). Черченцям вдалося реалізувати і антикризову гуманітарну програму МВФ у рамках конкурсу «За життя в чистому довкіллі» (2012 р). Вони втілили в життя проект «Зробимо наше село чистішим і гарнішим». І у цьому ж році в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – 1» (2012 р.) вдалося реалізувати ще й «Енергозберігаючі заходи в школі с. Черче». На даний час школа знову впроваджує проект «Реконструкція вуличного освітлення с. Черче з використанням ВДЕ (відновлювальні джерела енергії сонця)». Останній грант також виграний в рамках міжнародного проекту.
До речі, цей спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з 2008 року активно діє на всій території України. Його мета – сприяння сталому соціально-економічному розвитку шляхом зміцнення спільного управління та заохочення місцевих ініціатив. Тож на участь у даному проекті подавали заявки і інші школи нашого району.
Наприклад, Бузаківській школі фортуна усміхнулася лише у 2015 році, коли запрацювала його ІІІ фаза. Тож мікропроект «Енергозберігаючі заходи в школі села Бузаки. Капітальний ремонт будівлі (заміна системи опалення) корпус №1» вже майже реалізований. Вартість робіт, передбачених ним, становила понад 308 тис. грн. Фінансування розприділялося таким чином: 221230 грн. – Європейський Союз, 30000 грн. – обласна рада, 41 540 грн. – районна рада, 15450 грн. – громадська організація «Турія». За ці кошти вдалося провести капітальний ремонт одного з корпусів школи та замінити систему опалення.
У квітні 2016 року батьківська громада села Пнівне також долучилася до проекту «Місцеві громади орієнтовані на розвиток». Вони розробили міні-проект «Енергозберігаючі заходи в школі І-ІІІ ст. с. Пнівне (заміна вікон, поточний ремонт)». Участь у його фінансуванні взяли обласна рада (30 тисяч грн.), районна рада (35 тисяч грн.), батьки (10 тисяч грн.) та Міжнародний фонд (125 тисяч грн.).
Є також школи, які взяли участь у конкурсі проектів місцевих ініціатив, оголошеному обласною радою. Зокрема, дирекцією та педагогічним колективом ЗОШ с. Сошичне розроблено проект «Про здоров’я всі ми дбаймо, працювати вирушаймо, творчість вміло розвиваймо й естетично виглядаймо». Він, зазначимо, зайняв І місце. На даний час триває робота над реалізацією даного проекту. Замінено 21 вікно та 2 дверей, чим покращено умови навчання учнів та праці вчителів, а також покращено естетичний вигляд шкільного приміщення. Окрім цього проектом передбачено будівництво теплиці зі старих віконних рам для вирощування розсади квітів та оголошено конкурс малюнків на вживаному склі на тему «З Україною в серці».
Участь в обласному конкурсі проектів місцевих ініціатив 2016 року взяла і загальноосвітня школа І-ІІІ ст. села Нуйно. Тут реалізували проект «Енергоефективна школа – здорове майбутнє». В результаті виконання проекту в школі замінено 45 дерев’яних вікон на енергозберігаючі. Для виконання проекту були залучені організації-партнери та співвиконавці проекту: Волинська обласна рада, Нуйнівська сільська рада, батьківський комітет, колектив школи, громада села Нуйно, відділ освіти Камінь-Каширської РДА.
Дані приклади засвідчують, як можна ефективно організувати роботу в громаді, школі, аби створити нормальні умови для життя, і щоб усі відчули відповідальність за своє майбутнє.
Тетяна Приходько.

ПУБЛІКАЦІЇ
One comment on “Резерви розвитку
  1. Дякуємо Ігорю Палиці, що звернув увагу на жалюгідний стан освітніх комплексів у нашому районі. Прикро, що Пась не робить нічого, щоб підняти якість цих послуг у районі

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *