Незалежна громадсько-політична газета

Лісівники ДП “Камінь-Каширське лісове господарство здобули серед 22 команд Волині третє місце і 5 тис. грн. призових.

с

12-13 вересня рекреаційний пункт “Озюрко” перетворився на справжнісінький мурашник. 22 команди зі всієї Волині зібралися тут, аби помірятися силами в “Перших обласних змаганнях-семінарі з лісового багатоборства серед колективів лісогосподарських та лісомисливських підприємств Волинського ОУЛМГ”. В неймовірну спеку та в повному обмундируванні лісівники долали перешкоди, розпалювали вогнища, стріляли в умовного звіра та виконували ще безліч складних завдань. Метою заходу стала перевірка теоретичних та практичних навичок працівників лісу, а також їх вольових якостей і вміння працювати у команді. Журналісти “Полісся” не могли залишити поза увагою такий цікавий захід, тож короткий звіт про два насичені змагальні дні далі.

День перший.

Багатоборство, травми, поліська амазонка та футбольні пристрасті

Скажу по правді, лісові змагання – романтичне дійство. Де ще, як не в лісі, можна відчути настільки потужний вир почуттів, дружньої боротьби та єднання з природою. А головне, побачити і показати вам, наші дорогі читачі, які вони справжні лісівники.

Рекреаційний пункт “Озюрко” зустрічає вибуховими емоціями. Змагання саме у розпалі, повсюди метушаться люди; долають перешкоди, хвацько перепливають на човнах озеро. Поки ситуація незрозуміла, та вирішення зовсім поряд. Помічаю гарно облаштований палатковий табір, затишні дерев’яні будиночки, в котрих відпочиває група лісівників. Одразу ж знайомлюсь з кількома із них. Це хлопці з Цуманського лісового та Звірівського мисливського господарств – інженер лісових культур Савонік Сергій та єгер Ромик Андрій. Запитую, чи задоволені змаганнями?

– Так, дуже задоволені, – в один голос відповідають лісівники. – Ночуємо тут в палатках поближче до природи, жодних незручностей не відчуваємо, адже забезпечені усіма умовами. Ширму таємничості привідкриває Петро Романюха, головний спеціаліст сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ. – В нашій роботі трапляються різні ситуації. Часто доводиться долати болотисту, пересічену місцевість, зі зброєю в руках охороняти лісові угіддя, затримувати правопорушників. Це звичайний службовець має свій офіс, а лісівник – постійно в лісі, і він повинен бути водночас і рятівником, і охоронцем, вміти надати допомогу пораненим, забезпечити правопорядок та ще й володіти кулінарним хистом. Тож ці змагання – хороша нагода для наших хлопців на практиці засвоїти навички лісової роботи. Ідея заходу – зібрати та згуртувати людей, котрі займаються спільною справою. За ці два дні вони зможуть краще познайомитись, а тому, у випадку надзвичайних ситуацій діятимуть як одна команда.

Довкола стоїть просто неймовірна спека. І це не лише від пристрастей, що вирують у спортивних зонах та на футбольному полі, а й від палючого сонця, зовсім не властивого для осені. Змагатися у таких умовах надзвичайно важко, тож поспішаю до карети швидкої допомоги, аби дізнатися про самопочуття учасників. Валентина Остапук, черговий фельдшер Камінь-Каширського відділення екстреної медичної допомоги, саме опікується змореним лісівником. – Нічого страшного, трохи піднявся тиск у хлопчини, – пояснює Валентина Іванівна. – Спека, самі розумієте, перевтома вже була, інший хлопчина намуляв ногу. Та ситуація під контролем, медикаментами  і пальним ми забезпечені достатньо, тож зможемо швидко надати допомогу.

Найвищий градус температури цього дня тримався на футбольному полі. Азарт, неймовірні передачі, атмосфера командної підтримки, яким позаздрить навіть Чемпіонат світу з футболу. Родзинкою дійства стала участь у змаганнях єдиної серед гурту міцних чолов’яг-лісівників жінки. – Наталія, – скромно представилась дівчина. – Працюю інженером лісових культур у Поліському лісовому господарстві, Маневицький район. Виступаю на рівні з усіма. В першій естафеті брала участь, проходила смугу перешкод, сподобалось. В принципі, і час показала непоганий. Загалом я задоволена результатом нашої команди. Ще довго гравці майстерно орудували м’ячем, показуючи таланти не згірш за Мессі чи Шевченка, а в повітрі лунали схвальні вигуки вболівальників. Та день невпинно добігав кінця. Табір поринав в атмосферу відпочинку. Відбій

 

День другий.

 Канати та смачні страви

Натупний день видався не менш насиченим, ніж перший. Табір прокидався під аромати польової кухні. Короткий сніданок і знову до боротьби. Тепер силу та справжню згуртованість лісівники проявляють на ділянці з перетягування канатів. На лісовій галявині помічаю голову Камінь-Каширської РДА Валерія Дунайчука, який з неприхованим азартом спостерігає за змаганням команд. Підходжу, аби поцікавитись його враженнями. – Дуже переживав за нашу місцеву команду, – розповідає Валерій Савович. – Хлопці показали себе достойно. Маю надію, що увійдуть в трійку лідерів. Я позитивно сприймаю проведення таких змагань, адже це сприяє гуртуванню колективів, сусідніх громад. На сьогодні об’єднання представників громад є дуже важливим напрямком. Ми часто просимо допомоги в наших сусідів, співпрацюємо в різних проектах. В майбутньому Камінь-Каширщина може об’єднати навколо себе інші громади чи стати частинкою котроїсь і з них, і такі змагання – це спосіб ближче познайомитися з людьми, котрі з часом можуть стати єдиною сім’єю.

В колі лісівників зустрічаю директора ДП “Камінь-Каширське ЛГ” В’ячеслава Кузьмича. Посміхаючись, він щось розповідає присутнім. Час до часу перевіряє рейтингову таблицю. Не можу не задати господарю такого цікавого дійства кілька запитань. – Хочу відмітити високий рівень організації змагань, це вперше ми проводимо дійство такого рівня і масовості учасників, – коментує В’ячеслав Петрович. – Прикметно, що сьогодні вдалось зібрати представників різних лісових спеціальностей. Як так трапилось, що саме Камінь-Каширщина приймає ці змагання? Мабуть, довіряє нам обласне керівництво. Підтримую нашу команду, та не зациклююсь на результаті.

Поближче до озера відчуваються просто заманливі аромати. Зі своїм кухонним реманентом тут зібралися втомлені та зголоднілі лісівники. Готуються до завершального етапу – представлення кращої лісової страви. Поспішаю, аби дізнатися кілька кулінарних секретів.В любешівських лісівників щось апетитно булькає в казані. Виявляється – це куліш. Представники “Поліського ЛГ”обіцяють здивувати смачним м’ясцем на пиві. Готується до фінального конкурсу і команда ДП “Камінь-Каширськагроліс” – інженер охорони і захисту лісу Іван Вовк, майстри лісу Михайло Цвих та Руслан Заєць і старший майстер лісу Василь Бігун. Відмічаю неймовірну креативність хлопців, адже свої кулінарні експерименти вони виробляють… на саморобній пательні, виготовленій з диску від тракторної борони!

– Дивуватимемо смаженою картопелькою з м’ясом та ситною юшкою, – відповідають хлопці на запитання. – Вам сподобається. Часу на приготування обмаль, але, думаємо, справимося із завданням. Готуємо усі, в лісі неможливо не вміти готувати. Робота лісівника – складна, часто залишаєшся  на чергуванні увесь день, а то й кілька. Тому доводиться вигадувати щось смачне, аби підкріпити сили.

Нарешті фінал. Учасники застигли біля рейтингової таблиці в очікуванні підбиття підсумків. І ось результати: команда ДП “Камінь-Каширське ЛГ” стала бронзовим призером змагань, виборовши третє загальнокомандне місце та 5 тисяч гнивень призових. Лісівники з ДП “Любешівське лісомисливське господарство” – другі з 10 тисячами призових. А ось переможець цього року – команда ДП “Шацьке учбово-дослідне лісове господарство”. Крім перехідного кубка та грамот хлопці здобули і приємне грошове заохочення у сумі 15 тисяч гривень.

Святкове шикування та нагородження переможців. Вітальні слова лунають із вуст очільника обласного лісового господарства Олександра Кватирка, голови районної ради Віктора Суса, заслуженого журналіста України Валерія Мельника, суддів. Так, Віктор Сус, вітаючи переможців, зазначив, що робота лісівників є надзвичайно складною.Він подякував за чудову організацію свята та побажав усім присутнім гарного, міцного здоров’я, злагоди і чистого неба над головою. Валерій Мельник у свою чергу розповів, що майже 40 років займається темою охорони лісу, а тому для нього стало великою радістю побачити, як люди з різних куточків Волині гуртуються у велику прекрасну команду. Він презентував переможцям невеличку бібліотечку книг. Насамкінець кілька запитань линуть в адресу лісівників із Шацька.  – Як відчувати себе командою-переможницею? Спекотно було, – посміхаються хлопці. – Ми не очікували, що виграємо. Особливо до змагань не готувалися. Та завдяки спільній, злагодженій роботі зуміли досягти успіху.

VLUU L210  / Samsung L210

VLUU L210  / Samsung L210

VLUU L210  / Samsung L210

Олександр Приймак.

Фото автора.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *