Незалежна громадсько-політична газета

На Пречисту освятили джерело «Пречисте»

82 джерела очистили на Волині за минулі роки. Нещодавно до їх числа додалася і водна перлина, розташована на території рекреаційного пункту “Озюрко”, що за кілька кілометрів від міста Каменя-Каширського. Ще наприкінці літа добру справу здійснили місцеві лісівники разом з працівниками Камінь-Каширського управління водного господарства та міської ради. Днями відновлене джерело освятили. Приурочити гарну подію вирішили до свята Різдва Пресвятої Богородиці, котре православні відзначають 21 вересня, тож і назву джерело має відповідну – “Пречисте”.

Пречисте” – надзвичайно популярне серед відпочивальників, які приїжджають на Озюрко з міста та ближніх сіл, тому часто забруднювалось. Частину робіт з порятунку джерела виконали працівники водного господарства. Вони очистили його від наносів та забруднень, встановили новий кайдуб. Був перевірений санітарно-гігієнічний стан питної води. Дерев’яні елементи накриття та огорожу виготовили і встановили лісівники. Міська рада внесла посильну фінансову та матеріальну допомогу, а її працівники виклали територію довкола бруківкою. Завершити таку благу справу вирішили чином освячення, котрий здійснив отець Володимир Мицько – настоятель Свято-Миколаївського храму міста.

Першим до слова був запрошений Ростислав Кравчук, начальник обласного управління водних ресурсів. Він привітав присутніх з великим православним святом, а також приємною подією – освяченням джерела. – З 2004 року в водогосподарських організаціях склалася традиція відновлювати джерела,  – зазначив Ростислав Сергійович. – Приємно, що з кожним роком до нас долучаються все більше людей. Останні роки ми маємо величезні проблеми з якістю води. Сподіваюсь, що не лише наші господарники будуть займатися питанням очищення водних об’єктів, а й громади на місцях долучатимуться до цього. Як розповів посадовець, Камінь-Каширський район славиться кількістю таких ініціатив, тож нам, на його переконання, варто подати документи для участі у всеукраїнському конкурсі “До чистих джерел”.

У свою чергу голова районної держадміністрації Валерій Дунайчук додав, що це в шістнадцяте на теренах нашого району здійснюють подібний захід. Він надзвичайно радий з того, що працівники водного господарства, міської ради та наші лісівники доклали стільки зусиль і своєю роботою створили такий затишний куточок, котрий приноситиме користь і задоволення усій громаді.

– Хай Бог віддасть сторицею за всі ваші старання, – побажав Валерій Савович.

Вітальні слова линули і з вуст міського голови Василя Бондаря. Василь Іванович позитивно оцінює подію освячення водойми. – Це джерело робилося для громади, адже до нього навідується безліч людей, особливо в святкові дні. Дуже приємно, що працівники водного господарства та лісівники зробили такий гарний подарунок місту. Міська рада, як представник громади, також долучилася до цієї благої справи, виділивши кошти на облагородження. Переконаний, що джерельна вода набуде лікувальних властивостей, адже вона освячена, – зазначив міський голова.

Відзначені цього дня були також винуватці дійства та спонсори, всі ті, хто доклав зусиль до відновлення джерела, а це: заступник начальника Камінь-Каширського УВГ Сергій Мельничук, інженер-гідротехнік Євген Труш, бригадири Василь Гаталюк та Василь Шуляр, оглядачі гідротехнічних об’єктів із сіл Брониця, Видерта та Воєгоща. Слова подяки звучали в адресу депутата обласної ради Анатолія Буська, керівників лісового та комунального господарств В’ячеслава Кузьмича і Ігоря Каденчука, Камінь-Каширського РТП Степана Крама, начальника районного відділу освіти Віктора Пася. Згадали і окремих небайдужих до природоохоронної роботи містян, таких, до прикладу, як Владислав Бащук та інших, котрі внесли частинку своєї праці у справу відновлення та збереження водних об’єктів нашого краю.

І ось нарешті пам’ятну стрічку перерізано. Отець Володимир урочисто здійснює чин освячення водойми. Коротенький молебень, під час якого присутні шанобливо схиляють голови та моляться. Звертаючись до присутніх, священик наголосив:

– Якщо подивитися, то найголовнішими є дві стихії – вогонь і вода. Вогонь – це життя, тепло, а вода – як джерело життя. Читаючи Святе Письмо, дізнаємося: якщо людина будувала колодязь і він був пожертвуваний Богові, то з цього колодязя черпали воду і тим самим жили. Збудував це джерело сам Бог, а ми лише його впорядкували. Просимо, щоб Господь спустив свого ангела, аби це джерело давало цілющу воду. Насамкінець отець Володимир привітав усіх з такою пам’ятною подією і побажав, аби ці води, освячені в День народження Божої Матері, отримали властивість дарувати бездітним парам потомство.

Така ініціативність представників громади  не може не тішити. Будемо вірити, що це джерело – не остання облагороджена точка на карті району. Тепер місцина не лише радуватиме очі, а й даватиме змогу усім охочим напитися чистої живильної води.

Олександр Приймак,

фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *