Незалежна громадсько-політична газета

Микола Шворак: Якщо люди не оберуть управителя будинку його призначать влада

на сайтЖителі Каменя-Каширського, які проживають у багатоквартирних будинках, вже до кінця цього року мають визначитися з подальшою формою управління своїм житлом. Адже Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачається, що мешканці мають або об’єднатися у житлове товариство співвласників, або ж віддати будинок на обслуговування управляючій компанії, яку вони мають право обрати самостійно. Щоправда, є й третій варіант: якщо люди не оберуть собі управителя будинку самостійно, то його призначить їм місцева влада.

Ще минулоріч в Україні було дано старт реформі в житлово-комунальній сфері. Отож, про те, що це за реформа, як вона позначиться на життєдіяльності мешканців Каменя-Каширського, а особливо тих, які проживають у багатоквартирних будинках, ведемо розмову із заступником голови міської ради Миколою Швораком.

— 1 липня 2015 року в Україні набув чинності Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Відповідно до цього Закону на плечі жильців перекладається відповідальність за технічне обслуговування, поточний і капітальний ремонти спільного майна багатоквартирного будинку, дотримання правил утримання будівлі та прибудинкової території, — зазначив Микола Шворак.

— Миколо Івановичу, цілком імовірно, що якась частина мешканців міста полінується створити об’єднання співвласників. Якою може бути подальша доля їхніх багатоквартирних будинків після цього?

— Щоб один із напрямів реформування комунальної галузі не захлинувся в людській байдужості, в Законі було прописано своєрідний запобіжний механізм. До кінця року мешканці будинків мають можливість самі створити об’єднання співвласників або обрати управителів свого житла. Якщо ж не встигнуть, то управителя призначатиме для них на конкурсній основі виконавчий орган міської ради. Останній варіант, на мою думку, для власників квартир буде найгірший.

— Чому ви так вважаєте?

— Переконаний, долю спільного майна будинку повинні вирішувати лише його жителі. У об’єднання співвласників важливі рішення, що мають юридичні та фінансові наслідки, приймаються на загальних зборах членами об’єднання власників житла. Члени об’єднання можуть напряму впливати на тарифи. Окрім того вони можуть разом із працівниками відповідних служб проводити огляд будинку, визначати перелік необхідних робіт та контролювати дотримання надання послуг.

Якщо ж жильці не встигнуть до кінця року створити об’єднання співвласників, то управителя їхнім будинком призначать на конкурсній основі. Логічно, що така людина чи компанія «за свій клопіт» братиме додаткову плату.

— Скільки багатоквартирних будинків є на теренах нашого міста і жителі яких з них вже створили об’єднання співвласників?

— У Камені-Каширському налічується 93 багатоквартирних будинки. На сьогодні жителі лише 2-ох з них, що по вулиці Воля, створили об’єднання співвласників(ОСББ). І, як показує їхній досвід, вони не прогадали.

— Чому, на вашу думку, наші люди зволікають із створенням ОСББ?

— З одного боку, через недостатню роз’яснювальну та інформаційну роботу з населенням. А з іншого — через інертність більшості наших громадян, вони хочуть жити по-європейськи, але не мають бажання самі для цього щось зробити. Ось що гальмує у нас реформу в сфері житлово-комунального господарства.

У наших громадян, яким безкоштовно квартири дала держава, ще нема усвідомлення ключового поняття власності. Вони звикли, що квартири їхні, а про все, що поза ними в будинку, повинна дбати держава. Але законодавство говорить, що не лише житлова площа в багатоквартирному будинку, а й підсобні приміщення, коридори, міжповерхові майданчики і сходові клітини, горища, дахи, а також земля, на якій розташовано будинок, тепер є власністю жильців. Тому потрібно, щоб ці люди усвідомили це! Тоді вони інакше думатимуть і діятимуть. Вважаю, що цю інерцію можна найефективніше здолати шляхом позитивного прикладу. Але для цього потрібен час. Тож я не раджу жителям багатоквартирних будинків чекати до останнього дня зі створенням ОСББ, бо можна проґавити шанс стати реальними власниками будинкового майна.

Олесь Федорович.

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *