Незалежна громадсько-політична газета

Сергій Федчик: Прокуратура захищає інтереси держави і громадян

DSC_0022А чи орієнтуєтеся ви, наші читачі, в тому, над чим працюють у місцевій прокураті, чи знаєте про рівень злочинності в районі та наскільки ефективною є боротьба з нею? Певно, ви знаєте, що в системі прокуратури триває реформа. Цілком можливо знаєте, що тепер відповідно до закону головною турботою прокурорів є здійснення нагляду за органами, які проводять досудове розслідування та оперативно-розшукову діяльність. А також підтримання державного обвинувачення, процесуальне керівництво провадженнями, що розслідує поліція, координація діяльності правоохоронних органів у протидії злочинності. Про це та про результати роботи спілкуємося із заступником керівника Маневицької місцевої прокуратури Сергієм Федчиком.

Сергію Васильовичу, то як на вашу думку, справляється зі своєю роботою реформована місцева прокуратура?

— Ми змушені справлятися зі своєю роботою в будь-яких умовах. Хоча, внаслідок того, що реформа ще не завершена, появилися певні проблеми. Зокрема, неможливо заповнити вакантні місця без оголошення відповідного конкурсу, який є доволі складним та тривалим. У зв’язку із цим інші працівники прокуратури тривалий час працюють зі збільшеним навантаженням.

— Якщо оцінювати рівень злочинності у нашому районі, то наскільки він є високим?

— Впринципі говорити про те, що ми тут потопаємо у злочинності, підстав немає. Якщо вдатися до мови цифр, то цей показник на 10 тисяч населення становить 34,3, що на половину нижче середньообласного показника (69,3). Попри це, у порівнянні із аналогічним періодом минулого року відбулось збільшення кількості злочинів. Так, до органів досудового розслідування подано 2 437 заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення (2424 — за аналогічний період минулого року), відомості про 348 (233 – за 6 місяців 2015 року) із яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань у зв’язку із наявністю у них інформації про факт вчинення кримінального правопорушення.

— А чи можете охарактеризувати, які злочини у нас найчастіше скоюють?

— Зросла кількість злочинів проти власності, збільшилась кількість крадіжок. Помітно побільшало шахрайств. В основному це випадки перерахування коштів за товар за телефонною домовленістю чи через Інтернет без отримання будь-яких письмових гарантій, або надання громадянами банківських реквізитів своїх рахунків стороннім особам, які в телефонній розмові представляються працівниками банку. Окрім того цього року правоохоронними органами виявлено 5 випадків можливого привласнення (або заволодіння) майна шляхом зловживання службовим становищем (жодного у І півріччі минулого року),  а також факт незаконного придбання та зберігання понад 2-х кг бурштину-сирцю. Наразі за розпочатими з даного приводу кримінальними провадженнями ще триває досудове слідство.

— Оскільки у повноваженнях працівників прокуратури знаходиться процесуальне керівництво провадженнями, що розслідує поліція, запитаємо як ви охарактеризуєте роботу поліції.

— Загалом ми претензій до роботи органів поліції не маємо. Однак зазначу, що недостатньою є їх робота з виявлення та документування кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Зареєстровано лише 2 кримінальні провадження про злочини цієї категорії. Зверну увагу також і на те, що проблемною для району і надалі залишається підліткова злочинність. Незважаючи на вжиті заходи відбувся ріст таких злочинів. Аналізуючи причини й передумови їх вчинення, місцева прокуратура внесла лист начальнику Камінь-Каширського відділу поліції щодо необхідності проведення системної та якісної профілактики вчинення злочинів вказаною категорією осіб.

— Якщо ж говорити про розкриття злочинів, що скоюються у Камінь-Каширському районі, скажіть, чи багато з них залишаються нерозкритими?

— Наступні цифри, які я озвучу читачам, можуть видатися невтішними. Відсоток розкриття по кримінальних правопорушеннях, у яких  особам  оголошено  підозру, становить 32,4  %. Проте, наприклад, загальнообласний показник —  29.6%. Загалом у державі розкриття кримінальних правопорушень відбувається лише на 26.8 відсотків. Якщо продовжити тему, то зазначу, що за остаточними результатами досудового розслідування в районі розкрито 51 кримінальне правопорушення. Упродовж шести місяців поточного року у провадженні слідчих Камінь-Каширського ВП знаходилося 586 кримінальних проваджень, досудове розслідування закінчено по 195 провадженнях. До суду ж за І півріччя поточного року скеровано 43 кримінальні провадження щодо 46 осіб.

— Прокуратура відстоює інтереси держави. Часом ці інтереси оцінюються в грошах. Цікаво, чи про великі суми ведеться мова на районному рівні?

— У поточному році прокуратурою пред’явлено позовів на загальну суму 128 тис. грн. З них усі в інтересах держави. За результатами судового розгляду задоволено позовів на суму 1,1 мільйона гривень. Як приклад, прокуратурою в інтересах держави до Камінь-Каширського районного суду заявлено 2 цивільні позови до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області та двох жителів с. Гута Камінська про визнання незаконними та скасування наказів начальника вищезазначеного органу влади, скасування державної реєстрації права власності на земельні ділянки (загальною площею 4 га і вартістю 123,2 тис. грн.), визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

— Там були якісь порушення?

— Так, згідно з матеріалами, в тому числі актами перевірок контролюючих органів, дані земельні ділянки передані у власність третім особам, хоча вони підлягали розпаюванню членам відповідного сільськогосподарського кооперативу (колишні колгоспні землі).

— Чи задоволені ці позови?

— Дані позови знаходяться в процесі розгляду.

— А інтереси громадян як вам вдається відстояти?

— Наприклад, у сфері охорони дитинства прокуратурою пред’явлено 1 позовну заяву в інтересах 5-ти малолітніх дітей, позбавлених батьківського піклування, до місцевої жительки про накладення заборони на відчуження житлового будинку. Триває судовий розгляд справи. Хоча за результатами виступу прокурора у справі за позовом інших осіб колишнє подружжя позбавлено батьківських прав щодо їх 5 малолітніх дітей, на користь яких судом також стягнуто аліменти на утримання.

Спілкувалася Тетяна Приходько.

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *