Незалежна громадсько-політична газета

Усе російське нам чуже

У Камінь-Каширській громаді розпочинають дерусифікацію топонімів

Ось уже другий тиждень у Камінь-Каширській громаді працюють над дерусифікацією вулиць та провулків. Приймають пропозиції, складають перелік та готують відповідні рішення.
Наразі конкретно, які саме топоніми та як будуть змінені, у міській раді не повідомляють. Мовляв, ще все в процесі. Однак зауважують, що позбавлятимуться всього, що стосується імперського минулого.

дерусифікація— Правду кажучи, процес декомунізації на Камінь-Каширщині повністю так і не відбувся. Із усього числа вулиць та провулків, назви яких пов’язані і тоталітарним режимом, були перейменовані не всі. Тому сьогодні продовжимо цю роботу, а заодно за пропозиціями місцевих жителів міста та сіл переназвемо, зокрема, й ті, що носять імена російських письменників, діячів, — зазначає керівник сектору містобудування та архітектури Сергій Должко.
За словами посадовця, наразі у міську раду уже надійшло кілька звернень від громадян з цього приводу. Є лист навіть із Харкова з пропозиціями перейменування вулиць у Камінь-Каширській громаді. Старости формують перелік відповідних топонімів по старостинських округах. Відтак після громадського обговорення робоча група має доопрацювати список, який депутати обговорять на комісії, а тоді буде ухвалене рішення на сесії міськради.
— Протягом минулого року міська рада приймала кілька рішень щодо перейменування топонімів у громаді. Зокрема, у місті, Пнівненському та Видертському старостинському округах. Але у нас ще є вулиці, які носять імена Суворова, Лермонтова, Крупської… І їх також будемо змінювати. Навіть назви «Партизанська» чи «Перемоги» сьогодні сприймаються уже неоднозначно, — звертає увагу Сергій Валерійович.
За його словами, у зв’язку зі зміною назв вулиць та провулків ніхто із жителів не відчує ніякого дискомфорту. Тобто людям не потрібно буде одразу бігти та вносити зміни в документи. Наприклад, у випадку, коли відбуватимуться якісь дії із нерухомим майном (продаж, успадкування і т.ін.), адреса вводитиметься із зазначенням нової назви вулиці.
Зауважимо, що широкомасштабне вторгнення російських загарбників на суверенну територію нашої держави змусило депутатів Верховної Ради підготувати зміни до топонімічного законодавчого поля України. Був підготовлений проєкт Закону, покликаний допомогти в процесі дерусифікації. Втім громадяни не чекають його ухвалення та активно намагаються якнайшвидше позбавитися будь-якого зв’язку із країною-агресором.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *