Незалежна громадсько-політична газета

Коронавірус не послабив позицій: маски належить носити як не щепленим, так і вакцинованим

1969908021716071

Такі протиепідемічні заходи, як от носіння масок, дотримання соціальної дистанції  задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції, можуть залишатися ще тривалий час. Міжнародні організації охорони здоров’я  не скасовують їх ні в час поліпшення епідемічних показників, ні зважаючи на зростання кількості вакцинованих. Дотримуватися цих норм потрібно, надто коли ми перебуваємо в замкненому просторі, при недостатньому рівні вентиляції, де не можна гарантувати уникнення перехресного інфікування. Як інформують експерти, крім коронавірусу  маски так само захищатимуть  і від гострих респіраторних вірусних інфекцій, грипу.

До слова, за два місяці осені лише у Камінь-Каширській та Сошичненській громадах занедужало 1438 жителів. Від важкої хвороби 30 людей померло.
Втім такі невтішні реалії й досі не спонукають населення дотримуватись карантинних норм. Щодня мимоволі стаємо свідками ігнорування правил респіраторної безпеки. У місцях наймасовішого скупчення через нехтування окремими громадянами маскового режиму часом виникають конфлікти та непорозуміння.
Ситуацію, в якій опинилася місцева жителька, колишня вчителька Раїса Гуманюк, сама жінка називає відвертою байдужістю чи то пак людською жорстокістю. За словами пенсіонерки, розраховуватись за комірне, застосовуючи банківські операції, інтернетресурси, вона не має можливості. Відтак традиційно переказ коштів здійснює у відділенні Укрпошти. Нещодавно, перенісши коронавірус у важкій формі, Раїса Дмитрівна, вкотре прийшла до відділення, щоб розрахуватися за «комуналку», але побачена картина вразила її до гніву: усі присутні у цьому громадському приміщенні, крім працівників пошти, були без засобів індивідуального захисту. Та на слушне зауваження літньої жінки щодо носіння маски у велелюдних місцях, окремі особи з черги відреагували зухвалою насмішкою та шквалом обурення на її адресу. Як зауважила «Поліссю» ображена пенсіонерка, це не вперше доводилося стояти їй у черзі, тож не виключає імовірності, що саме за таких обставин вона і заразилася важкою недугою — COVID-19. Засмучена і прикро вражена Раїса Дмитрівна за посередництвом газети застерігає містян бути відповідальними за власне здоров’я та безпеку інших громадян і не нехтувати встновленими карантинними вимогами. Адже в умовах інфекції нам ще довго доведеться жити. Але людина більше починає цінувати зоров’я, коли сама потрапляє в біду, та не варто, як застерігає містянка, доводити ситуацію до крайнощів.
Леся МІНІБАЄВА.

НОВИНИ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *