Незалежна громадсько-політична газета

Залишаться без субсидії

Значній частині жителів Камінь-Каширського району буде відмовлено у призначенні державної допомоги на період опалювального сезону.

133168-1_large

Таке припущення зробили в управлінні соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації.

А все через нові правила, що почали діяти ще з травня цього року.

Як поінформував заступник начальника управління Віталій Леонець, наразі ще триває процедура призначень і нарахувань, але вже можна зробити висновок, що для багатьох жителів краю, які раніше мали хоч якусь підтримку держави в оплаті за комунальні послуги, тепер доведеться розраховувати лише на власні сили.

— З травня почали діяти нові правила, котрими передбачено, що сім’ям, у яких є непрацюючі, субсидія не призначатиметься. Тобто, якщо хоча б хтось із членів сім’ї або складу домогосподарства не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду. У Камінь-Каширському ж районі таких дуже багато. Якщо порівняти серед тих, кому робився перерахунок автоматично, то кількість сімей, що отримуватимуть субсидії цьогоріч у порівнянні з минулим роком зменшилася на третину. І в багатьох випадках відмову отримують саме через несплату ЄСВ, — розповідає Віталій Федорович.
Бо ж тепер підставою для непризначення житлової субсидії є наявність у складі домогосподарства осіб та членів їхніх сімей, які не мали взагалі доходів, що враховуються при розрахунку. А також, якщо нарахований середньомісячний сукупний дохід менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи; та/або не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи (за винятком деяких випадків).
Тож, якщо хтось не зміг працевлаштуватися і оновити дані в управлінні соціального захисту населення, у цей опалювальний сезон змушений буде за комуналку платити без підтримки держави. Як і у випадку, якщо хтось із членів сім’ї затримався за кордоном сукупно більше 60 днів.
Раніше, за словами працівників управління соціального захисту населення, при РДА діяла комісія, котра розглядала справи і в деяких випадках, наприклад, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, могла приймати рішення все ж про призначення субсидії. Тепер же комісії ліквідували і розрахунок відбувається без будь-яких «поблажок».
— Всі знають, що при здійснені покупки на суму понад 50 тисяч гривень розраховувати на державну допомогу не варто. Але не буде субсидії і якщо придбано новий мотоцикл, хоч вартість його є зазвичай меншою від 50 тисяч. Бо ж зараз діє норма закону: житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа). І якщо раніше такі справи розглядали на комісіях, то тепер тут відповідь одна, — каже Віталій Леонець.
Існують й інші причини, за якими громадянам можуть відмовити у субсидії. Так, вона не призначається, якщо площа житла становить більше 130 кв. метрів для квартири і більше 230 квадратів для будинку. Її можуть не надати,якщо людина не платить більше трьох місяців аліменти. Перевіряється наявність заборгованості в Єдиному реєстрі боржників. Крім того за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн). Щоправда в даному випадку, як конкретизує Віталій Леонець, існує кілька винятків, коли при заборгованості розраховувати на субсидію можна. Отримати допомогу реально, якщо така заборгованість у члена сім’ї, який:
– вважається безвісно відсутнім за рішенням суду;
– має правовий статус зниклої безвісти особи;
– алко- або наркозалежний, що підтверджується довідкою від лікаря;
– відсторонений від роботи (посади) в порядку забезпечення кримінального провадження;
– знаходиться під домашнім арештом або під вартою.
Водночас житлова субсидія призначається у випадку наявності заборгованості, якщо укладено договір про реструктуризацію останньої.
— Тобто, різних нюансів, які б могли вплинути на призначення субсидії, у різних сімей є дуже багато. Часто подаються дані не в повній мірі. Дещо ми дізнаємося самі, наприклад, інформацію про доходи. Але, зокрема, про зміни у складі сім’ї (народження, смерть), про покупки понад 50 тис. грн, придбання транспортних засобів люди повинні самостійно повідомляти. Адже часто через те, що вони цього не роблять, а ми дізнаємося лише через деякий час, відбуваються неправильні нарахування і домогосподарства повинні повертати потім неналежно отримані кошти, — розповідає Віталій Леонець.
За словами держслужбовця, за час минулого опалювального сезону у 8 випадках отримувачі субсидії змушені були повернути виплачену їм державну допомогу. Зауважимо, що середній розмір субсидій торік в районі становив 2—2,5 тисячі гривень. Якою буде вона для краян тепер, ще не відомо, оскільки ціна на газ змінювалася. Прийом документів та їх опрацювання продовжується.
— На жаль, до того, як і де працює інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» ми, соцпрацівники, маємо чимало зауважень. Зокрема, стосовно використання її у Камінь-Каширській міській раді. Дотепер отримуємо ще багато документів через пошту (щотижня листоноші приносять «гори» листів від жителів району), — пояснює Віталій Федорович, чому справа з призначенням субсидій на 2021/2022 опалювальний сезон відбувається не так швидко, як передбачалося у зв’язку із введенням в дію спеціального клієнт-серверного WEB-додатку. Крім того люди самі не поспішали звернутися за державною допомогою до початку опалювального періоду. Але, мовляв, нічого страшного – оформити субсидію ще можна.
До речі, виплачуватимуть її тепер лише готівкою. Монетизація субсидії, за твердженням міністерства соцполітики, — це механізм, який дає людям можливість економити.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *