Незалежна громадсько-політична газета

Чому поліція “припаркувала” УРАЛи на дорозі з інтенсивним рухом?

Ваговози, доверху навантажені піском, уже понад три тижні стоять прямо на проїжджій частині вулиці Ковельської. Тут нерідко виникають труднощі з проїздом транспорту, аварійні ситуації, водії нервують.

20210921_090343Габаритні багатотонні машини зайняли одну смугу руху, створюючи перешкоди для проїзду іншим транспортним засобам. Але прибирати їх з дороги ніхто не поспішає. Натомість вантажівки стереже патрульний автомобіль, який правоохоронці постійно переставляють з місця на місце, розташовуючи то перед ними, то позад.

Слідкуючи за тим дивацтвом впродовж усього цього часу, жителі Каменя-Каширського ніяк не можуть зрозуміти логіку таких дій охоронців правопорядку. Однак припускають, що коли до автівок з піском проявляє такий пильний інтерес поліція, то тут явно є порушення закону. “Інакше чому б вони там постійно чергували?!” — риторично мовив житель Каменя-Каширського Микола З., завітавши днями до редакції.
Оце журналісти “Полісся” і взялися з’ясувати. На жаль, у районному відділі поліції відмовилися прокоментувати ситуацію. Зокрема, начальник райвідділу поліції Сергій Редько у телефонній розмові коротко пояснив тільки, що “наразі здійснюється кримінальне провадження”. І додав: “Більше нічого я вам не можу сказати”. І крапка.
Так, ми розуміємо, що є таємниця слідства, яку закон забороняє правоохоронцям розголошувати. Однак є ряд запитань, відповіді на які громада має повне право знати. Серед них, наприклад, такі: чому автомобілі стоять не на штрафному майданчику, а на проїжджій частині дороги з інтенсивним рухом, створюючи тим самим аварійну ситуацію? Порушення яких статей закону допустили власники чи власник вантажівок або ж їх водії? З яких причин вантажівки цілодобово охороняє наряд поліції? Хто і навіщо відкрив борти причепів автомобілів, які заважають рухові пішоходів? Поліція, як і будь-які інші державні органи, утримується на кошти громадян, підприємств країни, сплачені ними у вигляді податків до бюджетів. Серед головних функцій правоохоронного органу — безпека громадян, дотримання громадського порядку, захист майна громадян, юридичних осіб тощо. З огляду на це чи є виправданою трата виділених державою коштів на оплату праці патрульних за охорону автівок, матеріально-технічні витрати тощо? Отже, є цілий спектр інформації, якою правоохоронці просто зобов’язані поділитися із громадою, громадянським суспільством на їх вимогу у публічний спосіб, зокрема, на шпальтах місцевого ЗМІ. Редакція “Полісся” бажає змістовної, відвертої комунікації з державними органами, у тому числі і з правоохоронцями і завжди готова надати її представникам можливість донести будь-яку інформацію до громади. Сподіваємося, що керівництво райвідділу поліції скористається такою можливістю і в даному випадку.
А читачам повідомимо, що у ході власного розслідування журналісти дізналися наступне. УРАЛи приїхали не десь з Маневич або Любешова. Автівки є власністю місцевого жителя, який може проживати у селі Підцир’я. Перевірена нами інформація цілком співпадає зі здогадами жителів міста.
Цілком очевидно, що дана історія пов’язана із незаконним видобуванням піску будівельного, яке триває упродовж багатьох десятиліть. Адже люди будуються і мають потребу у даному матеріалі. З іншого боку “підприємливі бізнесмени”, зрозумівши людську безвихідь у забезпеченні піском, очолили тіньовий ринок і досить успішно ведуть незаконний бізнес на природних надрах, які належать народові. Водночас місцева влада досі так і не спромоглася налагодити за цим процесом контролю і спрямувати його у законне русло. Таким чином, описана вище ситуація з УРАЛами на дорозі — це може бути першим показовим (до того ж позитивним!) кроком правоохоронців у наступі на незаконний видобуток піску і казкове збагачення окремих осіб.
Найближчим часом редакція має намір ширше і глибше розглянути дану проблему, запросивши до розмови за “круглим столом” усі зацікавлені сторони. Повідомлення про це для громадськості буде оголошене на сторінках газети додатково.

Олександр ПРИЙМАК,
фото автора.

 

На продовження теми

Тих, хто гребе екскаваторами, не помічають. А того, хто копає лопатою, ловлять

Ще один факт розкрадання природних надр зафіксовано у Сошичненській громаді. Згідно з активно поширюваною у мережі інформацією, громадський інспектор Держінспекції виявив факт вивезення із урочища біля села Запруддя орієнтовно 3 кубічних метрів піску. Про це відразу було повідомлено правоохоронців. Наразі транспорт із піском знаходиться на штрафному майданчику райвідділу поліції, а «злісного крадія», очевидно, очікує розслідування і покарання.

Можна було б радіти – зловмисника впіймано, природні надра порятовано – якби не одне «але»: маленькі проступки на тлі великих злочинів виглядать так, як Слон і Моська, яких поставили поруч. Громадськість це неабияк обурило, бо чоловіка, який узяв трохи землі для нагальних потреб, відразу впіймали за рукав, а тих, хто маніпулює на місцевих ресурсах і має з того фінансову вигоду, наполегливо не помічають. Водночас, місцеві мешканці висловили недовіру до особи інспектора. Мовляв, і в самого совість не чиста і писок у пушку – вивіз далеко не 3 куби, й не тільки собі. Тож коли усі стануть врівень перед законом і людям покажуть справжніх розкрадачів?

Соломія КРАВЕЦЬ.

 

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *