Незалежна громадсько-політична газета

Куди на Камінь-Каширщині і досі не дійшла декомунізація?

20210509_173517За кілька днів незалежна українська держава відзначатиме своє тридцятиріччя. У населених пунктах Камінь-Каширського району, як і загалом у країні, на честь великого свята влаштують урочисті заходи. На вулицях, будівлях замайорять синьо-жовті національні прапори, чимало людей одягнуть вишиванки, демонструючи тим свою велику любов до Батьківщини. І на фоні всього цього патріотичного піднесення чомусь знову промайне повз увагу одна, на перший погляд ніби незначна, але дуже прикметна деталь. У частині міст і сіл пам’ятники, пам’ятні знаки, монументи, створені за часів комуно-більшовицької влади, і досі дихають символізмом, ідеологією тоталітарного режиму. Ось приклад.

 

Проїжджаючи через село Піщане, неможливо не звернути увагу на монументальну скульптуру мужнього воїна, котра височіє у самому його центрі (на фото). Зважаючи на видимі ознаки — одяг, інші елементи, що доповнюють статую, — вона уособлює собою військового радянської армії. І це дійсно є так. Адже на п’єдесталі, який становить опору фігурі, викарбувані дати 1941-1945, а поруч — десятки імен тутешніх мешканців, життя котрих трагічно обірвалося у роки Другої світової війни. Так, у тих написах — простий вияв поваги до пам’яті людей. Так має бути. Але всю цю пам’ять, увагу і повагу нівечить фраза “Односельчанам, які загинули від рук українських буржуазних націоналістів”.
В Україні давно не послуговуються зневажливим для української нації тавром “українські буржуазні націоналісти”. Ним комуністична влада позначала вояків УПА, бійців інших українських військових формувань, які під час Другої світової війни і ще довгі роки потому боролися за незалежність України. Тепер навпаки — їх шанують. Тим паче десятиліття потому важко відповісти ствердно, від чиїх рук загинули мешканці Піщаного. Більше того, спогади очевидців тих подій нерідко засвідчують протилежне — каральні загони чекістів, так званих “стрибків”, перевдягнені в упівців, чинили криваві звірства, вбивства селян, аби викликати у людей ненависть до повстанців.
В Україні діє закон про декомунізацію. Тож пора нарешті позбутися радянського спадку. До речі, подібні приклади мають місце не лише у Піщаному, а й в інших селах. А ось, для прикладу, у Камені-Каширському керівники міста і району й досі покладають квіти до обеліска Слави у честь пам’яті безстрашних героїв, “які полягли у боях за свободу і незалежність нашої Батьківщини у Великій Вітчизняній війні 1941-1945”. Згідно із згаданим законом в Україні послуговуються терміном “Друга світова війна, а не “Велика Вітчизняна війна”.

Олександр ПРИЙМАК,
фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *